vineri, 5 decembrie 2014

„Dragă viață” de Alice Munro- RecenzieDraga noastră viață- oare o prețuim la meritul ei? Oare facem tot ce trebuie, de fapt, tot ce-ar trebui să facem, ca să o trăim și nu doar să supraviețuim? Să trăim în fericire, astfel încât atunci când ne prindem de o micuță rază de bucurie, de râs, să nu-i dăm drumul până nu ne ridicăm din mocirla și noroiul în care suntem căzuți. Trebuie să facem asta: o greșeală făcută cu zâmbetul pe buze este de zece ori mai bună decât aceeași greșeală făcută când suntem triști. 

Cartea „Dragă viață”, a lui Alice Munro, este prima carte pe care am citit-o. Recunosc, fără rușine, un rol important în alegerea acestei cărți a fost coperta: cum poate să nu-ți placă? O combinație de mister, psihologice și delicatețe nu poate să dea greș, reliefând, parcă, întocmai conținutul poveștilor doamnei Munro. Povești ce parcă îndeamnă la viață, la mișcare, la explorarea necunoscutului și cercetarea a ceea ce deja cunoaștem, pentru că, pare-se, nimic nu este nou sub soare.

Cine știe cum vor sfârși personajele lui Munro? Vă spun eu: nimeni. Parcă nici scriitoarea nu întrevede cum va trasa destinele acestor personaje, pe ce loc le va clasa și unde, ce se vor alege de durerile lor, de idealurile și aspirațiile lor, de draga lor viață. Dar, cu toate astea, sfârșitul fiecărei povești reprezintă un fel de sentință a sufletului lor, niște lanțuri ce încorsetează trupul și mintea personajului: personajul ori rămâne liber, ori se claustrează ori Munro, ca o adevărată artistă desăvârșită, îi dă voință de liber arbitru. 

Poveștile ei surpind prin delicatețe și prin memorie, prin naturalețe și prin sensibilitatea cu care Alice Munro zugrăvește destine și reușește să introducă cititorul în casa personajului, să-l pună la masă cu el, să-i curețe grăina, să-l ajute la scuturat covoare, să șteargă praful: o adevărată maestră care te face să crezi, fără vreo îndoială, că personajele descrise de ea există chiar printre noi, găsindu-și destinele în oricare dintre persoanele care ne înconjoară. Destine triste, fericite, împlinite, destine care rămân cu nevoia de regăsire și cu aspirații. Dragoste reîntâlnită dar neîmpărtășită, ca o ironie a timpului ce ne măsoară egal viața. O escapadă în trecut, o întâlnire în viitor și în moarte, ca unire a contradicțiilor. O carte ce le surprinde pe toate și care te surprinde, un bun roman de început a seriei „Munro”.

O colecție de 15 povestiri frumoase și pe sufletul tuturor: 
 • „Țărmul Japoniei”;
 • „Amundsen”;
 • „Despărțirea de Maverley”;
 • „Cariera de pietriș”;
 • „Refugiul”;
 • „Mândrie”;
 • „Corrie”;
 • „Trenul”;
 • „Vedere spre lac”;
 • „Dolly”;
 • „Final”;
 • „Ochiul”;
 • „Noaptea”;
 • „Vocile”;
 • „Dragă viață.”
Aș vrea să menționez faptul că în ultimul capitol, „Dragă viață”, care poartă și numele colecției de povestiri, Alice Munro ne oferă pagini din viața ei, povestirea fiind o micuță auto-biografie a autoarei, povestită într-o manieră plină de curiozitate. 

Critice aduse acestei cărți și activității literare ale doamnei Munro:

„Cel mai bun volum de până acum al lui Munro.”- The Piladelphia Inquirer

„Una dintre cele mai oneste și exigente proze ale timpului nostru.”- The Times

„Este cel mai aprig scriitor pe care l-am citit vreodată, dar și cel mai blând, mai onest și mai receptiv.”- Jeffrey Eugendies

„O scriitoare minunată.”- Joyce Carol Oates

„Unul dintre cei câțiva scriitori- unii în viață, cei mai mulți, morți- pe care îi am în minte atunci când spun că religia mea este literatura.”- Jonathan Franzen

Ceea ce spune Jonathan Franzen e imposibil să nu-ți cutreiere mintea. Dar, să lăsăm asta, și să revenim la de-ale noastre, nu de-ale filozofiei. Vă recomand cu o mare căldură cartea aceasta, iar dacă veți fi dezamăgiți.. Ei, bine, nu veți fi!

Cartea poate fi comandată de pe Litera, de AICI, și de pe Libris, de AICI. De asemenea, puteți comanda cartea de pe CLB cu o reducere de 7 lei la aplicarea codului de pe pagina principală și transport GRATUIT prin Poșta Română! Profitați!

Editura Litera
Traducere din limba engleză de Justina Bandol
366 pagini


8 comentarii:

 1. Multumesc m-ai facut sa cumpar aceasta carte:)

  RăspundețiȘtergere
 2. Foarte buna recenzia.Nu stiam subiectul ei,insa pare interesant.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc, Andreea, să mai treci pe aici. Alice Munro e o scriitoare ce TREBUIE citită, o spun și o repet. Succes!

   Ștergere
 3. Alice Munro chiar a meritat sa castige Nobelul! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nici nu mă mir că l-a câștigat. M-aș fi mirat, de fapt, dacă nu l-ar fi câștigat. O adevărată scriitoare! Succes și mulțumesc că ai trecut pe aici.

   Ștergere