sâmbătă, 26 august 2017

„Asasinul Anders și lumea pe înțelesul tuturor”, de Jonas Jonasson- RecenzieEditura: Trei
Rating: 4 din 5 steluțe
Număr de pagini: 368
Traducere din limba suedeză: Ionela Chirilă
Anul apariției: 2017 

Dupăo lungă carieră de jurnalist, consultant media și producător TV, Jonas Jonasson decide să înceapă o nouă viaţă. Lucrează la un manuscris, vinde drepturile de autor unei edituri importante din Suedia și se mută apoi într-un orășel de pe malul Lacului Lugano din Elveţia, la doar câţiva metri de graniţa italiană. Manuscrisul devine un roman, Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră și a dispărut și cunoaște un succes răsunător. În 2010 a fost cea mai bine vândută carte din Suedia. Până acum, s-a tradus în 45 de țări și s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare. La Editura Trei a apărut în 2011. De asemenea, la Editura Trei a apărut, în 2015, și al doilea roman al său, Analfabeta care știa să socotească.

Un gangster, un recepționer și un vicar intră într-un bar. Johan Andersson, un bărbat certat cu legea și cam bețiv, se întovărășește cu două personaje cel puțin la fel de pitorești ca el. Recepționerul de la un hotel ieftin de la periferia Stockholmului și o fostă preoteasă căzută în dizgrație îi propun mai multe scheme de afaceri care să le rotunjească lor veniturile, fără prea multă bătaie de cap. Astfel, Johan Andersson, supranumit și Asasinul Anders, devine pe rând bătăuș plătit, pastor al unei biserici cu metode puțin spus neortodoxe, și, nici mai mult nici mai puțin, Moș Crăciun. În cele din urmă, eroii noștri par să fi găsit echilibrul perfect între a da și a lua de la viață atât cât trebuie pentru ca aceasta să capete un sens. 

Ok. Ok. Stai. Cum să-ncep această recenzie? Vă spun doar atât: NEBUNIE! Am citit această carte fără mari probleme, rapid, țac, pac, pentru că vă spun că pur și simplu am adorat ce-am citit, chiar dacă nu e genul meu de carte. Omule, cum să scrii astfel? Efectiv citeam și îmi dădeam seama că, de altfel, mă mint singur citind, că nimic în această n-are un fir epic bine stabilit: ba e așa, ba e altfel, ba e iarăși așa șamd etc. Vă spun, este o carte nebună, cu personaje nebune, cu întâmplări nebune și un autor care are un simț al umorului în toată splendoarea. Și totuși nu știu dacă era neapărat un umor „cald”, să-i spun așa, pe cât un umor zeflemitor, menit să satirizeze anumite lucruri contemporane ale societății actuale. Tind să cred acest lucru, bineînțeles, pentru că un autor de talia lui Jonas Jonasson nu ar scrie doar ca să scrie, na, doar să publice. A vrut să spună el anumite lucruri prin Asasinul Anders și lumea pe înțelesul tuturor, și chiar i-a reușit omului. Chiar el zice la un moment dat: „Pentru această carte, aș fi putut alege un instructor auto care nu știe să șofeze sau un economist care nu știe să socotească. În schimb, am ales un preot care nu crede în Dumnezeu.” Și asta cred că, deja, e savuros, nu-i așa? N-aveți idee ce e capabil să născocească omul acesta și vă pot spune cu mâna pe inimă, dacă ați mai citit ceva de la Jonas Jonasson, să știți că această carte este cu totul altceva. Zău de nu! 

Ca jurnalist, bineînțeles, Jonas Jonasson a cunoscut oameni și oameni și oameni, și chiar nu mă-ndoiesc că toată experiența acumulată, atâtea contacte sociale, persoane cu caractere diferite, care mai de care, nu s-a conturat în romanul Asasinul Anders și lumea pe înțelesul tuturor. Pentru că, chiar așa, lumea pe înțelesul tuturor chiar e, literalmente, un truism în această carte: misiunea lui Jonasson a fost să releve modul în care, în această lume haotică, stau lucrurile, iar oamenii au acest rol, anume de a reitera moravuri, caractere; modul în care acționează, modul în care vorbesc și gândesc, trăiesc și simt, toate acestea contează în romanul acesta, fără o acțiune proprie. În cartea lui Jonasson, omul este subiectul, mintea sa, sufletul său ancorat în comicul situațiilor, ba chiar al numelor (vă dați seama, chiar și el la un moment dat, el - adică autorul, își satirisează propriul nume, Jonas Jonasson, și își numește un personaj tot în această manieră), al viciilor și minciunilor. Dar personajele lui Jonasson sunt deștepte, deștepte în felul lor de a fi, hehe. Și din acest cerc vicios (oameni din mai multe categorii sociale, cu principii diferite și cu convingeri contradictorii), vă spun, dragi cititori, nu poate ieși decât o poveste absolut de delicioasă. 

Un alt lucru de care mi-am dat seama a fost faptul că Jonasson, scriitorul, chiar își iubește personajele și le tratează într-un mod aparte: elegant, subtil, cu o precizie chirurgicală, astfel încât cititorul să se atașeze de oricare dintre ele și să pătrundă, mult mai bine, în atmosfera romanului. Culoarea locală, spațiile descrise, atmosfera, reperele temporale subtil amplasate, fac din acest roman un adevăr loc al relaxării, unde râzi și râzi și zâmbești, departe de toate grijile care se înșiruiesc, alfabetic, în afara cărții. Și e frumos să evadezi așa, oricând, oriunde, pentru că, spuneți voi, care e cel mai ușor mod de a ne mai da un refresh, dacă nu o carte bună, o carte care să te facă să râzi și să te bucuri de timp petrecut cu tine? Iar Asasinul Anders și lumea pe înțelesul tuturor chiar este o alegere potrivită - o alegere, hehe, la îndemâna tuturor. 

Poate v-ați întrebat de ce i-am dat doar patru steluțe și nu cinci? N-a fost o carte care să mă plictisească, n-a fost o carte care nu era pe placul meu, a fost chiar o carte drăguță, amuzantă, delicioasă, am savurat-o de la prima pagină până la ultima pagină, însă, din păcate, nu e genul meu de lectură. Da, a avut chestii sublime, a avut povești dincolo de poveste, dar nu m-a dat pe spate: doar m-a amuzant, mi-a dat gânduri de o clipă și m-a readus puțin cu picioarele pe pământ, că prea pluteam prin nori; dau cinci steluțe acelor cărți care mă fac să vibrez, să tresar de emoție, care-mi transmit sentimente. Dar această carte este, oricum, una care chiar merită încercată; și dacă n-o să vă placă, ceea ce e imposibil... ei bine, nici nu se pune vreo opțiune. Clar o să vă placă!

Mulțumesc enooorm Editurii Trei pentru posibilitatea de a citi acest roman, eu vi-l recomand cu mare drag, sunt sigur că o să vă placă foarte mult. Pe site-ul celor de la Editura Trei găsiți o mulțime de cărți în vogă, să le spun așa, la prețuri bune, din toate categoriile. S-aveți lecturi frumoase și cu spor! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu