Pagină

miercuri, 26 noiembrie 2014

„Înainte să adorm” de S.J. Watson- Recenzie



Ne definim prin amintirile noastre. Dar dacă ne-am trezi bruscă fără ele? Dacă am uita dintr-odată cum n cheamă, cine suntem, de unde venim, pe cine iubim?

Are 47 de ani și e scriitoare. Se trezește în fiecare dimineață neștiind unde se află. O formă rară de amnezie o împiedică să rețină informații mai mult de 24 de ore. Crede că are cu 20 de ani mai puțin, că este singură și are întreaga viață înainte. Dar descoperă că locuiește cu soțul ei, Ben, și că majoritatea deciziilor importante din viața sa au fost deja luate. Doctorul o sfătuiește să țină un jurnal care o ajută să-și recompună amintirile de la o zi la alta. Dar într-o zi deschide jurnalul și citește: „Să nu ai încredere niciodată în Ben.”
O cheamă Christine. Jurnalul vieții ei se numește „Înainte să adorm”.

Ai intrat deja în viața ei!

O carte nemaipomenită, o carte pe care am citit-o cu sufletul la gură, mereu în alertă. O carte pe care am citi-o în 3 zile. Pur și simplu nu mă săturam să văd ce are să se mai întâmple cu Christine. După cum ați aflat, aceasta suferă de formă rară de amnezie ce nu-i permite să-și stocheze memoriile și amintirile. Doar imaginați-vă, să uiți totul după ce te trezești. Ehe, în cazul ăsta, mă lipsesc de un somn bun. 
Începutul promitea multe și știam cu certitudine că are să fie ceva memorabil, are să fie carte, pe care mi-am dorit din inimă s-o citesc, bună, care să mă surprindă și șocheze, care să mă facă să vreau să nu mă mai opresc din a o citi. Așa că am început lectura. Se trezește, iar totul parte atât de normal. El e Ben și de 20 de ani îi explică cine este ea, cine este el, ce sunt ei și de ce sunt acolo.

Știți ce-mi place la cartea aceasta? Te surprinde. Te suprinde chiar dacă știi cu siguranță că o carte în care protagonista e amnezică nu te va surprinde. Surprinde, da, pentru că ceilalți știu ceva ce ea nu mai știe. Sau ceva ce ea nu a știut niciodată. Ce cuprinde trecutul Christinei pe care Ben încearcă că atâta patos să-l ascundă? Care sunt realizările ei? Ce iubește ea? Cum a ajuns Christine să fie amnezică și să uite tot? Ce s-a ales de viața Christinei? Este Ben cine susține el că este? Pe măsură ce treci cu ochii deasupra paginilor, descoperi indicii care contrazic cu totul ceea ce susții că știai până în acel moment, și, încetul cu încetul, descoperi adevărul despre lumea în care trăiește și a trăit eroina noastră. Anxietate, groază, teamă, frustrare, dorința adevărului- toate acestea se activează în sufletul cititorului acestui roman minunat.

Un volum cutremurător de care m-am îndrăgostit încă de când i-am văzut coperta, ce a jucat un rol important atunci când am ales-o; pe lângă numeroasele recenzii bune pe care le-am citit despre. Un volum în care suferința și lipsa speranței, sentimentele contraditorii și minciunile, secretele ascunse, ating un suflet ce n-ar merita un asemenea tratament. E un must-read, o carte ce o poți lua oriunde vrei și pe care o voi reciti cu aceeași plăcere de la început. Finalul este superb, îmi amintesc că l-am recitit, și nu mint, de vreo 3-4 ori. S.J. Watson știe ce face, și face asta cum știe el mai bine!



Am extras și niște citate și pasaje care mi-au plăcut în special:

„Mâine? Dar n-am niciun mâine, mi-am zis în sinea mea. Tot așa cum n-am niciun ieri.”

„Am impresia că nimic nu e real, totul pare inventat. Chiar și eu.”

„Unele lucruri e mai bine să nu ți le amintești. E mai bine să se piardă pentru totdeauna.” 

„M-am înfiorat când mu-am dat seama că mai trecusem prin toate astea. Pentru el, suferința nu e nouă- a avut timp să sedimenteze în el, să devină parte din fundația lui, astfel încât să nu-l mai zdruncine.
Doar suferința mea e nouă zi de zi.”

„Azi dimineață am coborât în bucătărie gândindu-mă că viața mea e construită pe nisipuri mișcătoare. Se schimbă de la o zi la alta. Lucruruile pe care cred că le știu se dovedesc a fi false, iar lucruruile de care sunt sigură- despre mine și vața mea- țin de o perioadă faorte îndepărtată a trecutului meu.”

Critici:

’’Pur şi simplu, cel mai bun roman de debut pe care l-am citit vreodată.”- Tess Gerritsen
’’Acest fermecător roman de debut este în egală măsură un portret al profundului impact pe care boala îl are asupra personajului principal, şi un thriller care te ţine cu sufletul la gură, fără să-i poţi anticipa vreo clipă finalul.”- Booklist
„Un roman desăvârșit. Structura lui e atât de amețitoare, încât te face aproape să nu mai fii atent la stilul minunat în care e scris.”- The Guardian
 
Le mulțumesc din suflet celor de la Cărți Anticariat, care mi-au oferit posibilitatea de a citi acest roman minunat, pe care îl puteți comanda cu o reducere substanțială de AICI. Un preț incomparabil pentru un asemenea roman bun!


Drepturile de ecranizare au fost vândute casei de producție a celebrului regizor Ridley Scott. Rowan Joffe, scenaristul thrillerului „28 Weeks Later” și al dramei „The American”, a adaptat cartea pentru marele ecran. Filmul, de aemenea, merită!

Editura Trei- Fiction Connection
Traducere din engleză și note de Lauranețiu Dulman
440 pagini

18 comentarii:

  1. Țin minte cât mă făcea să sufăr, într-un mod inexplicabil, senzația de neputință, intrigantă, aș putea spune, această senzație; că nu o puteam ajuta pe Christine să-și amintească adevărul despre ea... și oh, ce final intens și plin de emoții. Dacă îl mai citeam o dată... cred că explodam. M-a îmbibat cu emoții de toate felurile... cu adevărat, o carte care surprinde și extrem de neprevizibilă.

    RăspundețiȘtergere
  2. O carte cu adevarat bună,care chiar intrece multe carti despre care se spune doar ca sunt ”carti bune”.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Subscriu! Is a must, o recomand tuturor celor care doresc să citească ceva, în adevăratul sens al cuvântului, bun. Azi am dat-o unei prietene dragi, mă bucură enorm de mult faptul că există asemenea persoane interesate de cărți. Succes, Simina, mulțumesc că ai trecut pe aici.

      Ștergere
  3. M-am indragostit de cartea asta, am amandoua variante: aia tie-in cat si aceasta, iar filmul e supeeeerb.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Subscriu. Eu o am doar pe aceasta, mă atrage muuuuuuult mai mult!

      Ștergere
  4. Fiecare recenzie pe care o citesc ma face tot mai curioasa!! Clar, trebuie sa o citesc si eu! <3
    Multumim pentru recenzie! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie citită, Andreea, e o carte de o viață, despre o viață și e... viață. Merită, merită, merită, iar dacă te-a dezamăgit, eu mă las de bloggerit! Hihi!

      Ștergere
  5. Deja m-a cucerit cartea numai cat am citit descrierea >O sa fac tot posibilul sa o citesc :*<3<3 :3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie! „Is a must”, după cum am zis. Succes, te mai aștept!

      Ștergere
  6. AM citit cartea anul trecut inainte sa apara filmul...este o carte buna, cu actiune bine gandita, nu poti ghici finalul, e imprevizibil..o carte pe care o tii minte multa vreme dupa ce ai terminat-o.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am citit-o după ce a apărut, însă nu am văzut nici acum filmul. Nu m-am interesat de programul de la Cinema, dar am s-o fac. Mulțumesc că ai trecut pe aici, să știi că te mai aștept, oricând, cu brațele deschise!

      Ștergere
  7. Răspunsuri
    1. Mulțumesc frumos, Anna, cartea merită citită. Chiar merită! Îți mulțumesc că ai trecut pe aici, te mai aștept!

      Ștergere
  8. Iubesc aceasta carte, este preferata mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se numără și printre cărțile mele preferate, de asemenea.

      Ștergere
  9. Tocmai am terminat cartea asta, nu am făcut nimic altceva începand de ieri noapte şi pot să spun că este una din cele mai bune cărţi pe care le-am citit, în mod cert ajunge la rubrica preferate. Pur şi simplu este o carte uimitoare, felul în care este scrisă, structura, cum sunt construite personajele, imi place la nebunie, este geniala. Abia aştept să mai citesc şi altceva de acelaş autor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Știam eu că are să îți placă. Și euuu, doar că nu știu să mai fie ceva tradus de acest autor. Să sperăm că nu vom aștepta în zadar!

    RăspundețiȘtergere