Pagină

vineri, 16 septembrie 2022

Întrebări frecvente despre univers, de Daniel Whiteson & Jorge Cham - Recenzie

Rating: 4 din 5 steluțe
Număr de pagini: 376
Anul apariției: 2022
Traducere: Tudor Călin Sarojanu

Jorge Cham este desenatorul din spatele popularei reviste de benzi desenate online Piled Higher and Deeper (alias PHD Comics). Are un doctorat în robotică la Universitatea Stanford și este fost instructor și cercetător asociat la Caltech. Daniel Whiteson este profesor de fizică și astronomie la Universitatea California, Irvine, și membru al Societății Americane de Fizică. Și-a obținut doctoratul în fizică la Universitatea din California, Berkeley, și este cercetător activ, folosind marele accelerator de la CERN pentru a căuta noi particule exotice. Împreună sunt autorii cărții We Have No Idea, gazdele podcastului Daniel and Jorge Explain the Universe și creatorii serialului animat Elinor Wonders Why.
„În primul rând, să clarificăm la ce ne referim când întrebăm dacă un lucru este «posibil». Depinde pe cine întrebi. 
Dacă întrebi un inginer dacă este posibil ceva precum călătoria în timp, el va spune da, dacă socotește că poate construi o mașină a timpului pentru un mai puțin de trilion de dolari și în mai puțin de un deceniu.
Dacă întrebi un fizician dacă este posibil, el va privi întrebarea diferit. Un fizician va spune că orice lucru este posibil dacă nu știe o lege a fizicii care să-l împiedice.”
Aveți întrebări despre spațiu, timp, gravitație și șansele de a vă întâlni sinele mai vechi într-o gaură de vierme? Toate răspunsurile de care aveți nevoie sunt aici. Ca specie, poate că nu suntem de acord cu multe, dar un lucru ne unește pe toți: nevoia de a ști. Cu toții ne întrebăm și în adâncul sufletului toți avem aceleași mari întrebări. De ce nu pot călători înapoi în timp? De unde a venit universul? Ce se află în interiorul unei găuri negre? Pot rearanja particulele din pisica mea și s-o transform într-un câine? Jorge Cham, fost cercetător, actualmente caricaturist, și Daniel Whiteson, profesor de fizică, sunt experți în explicarea științei în moduri pe care le putem înțelege cu toții, prin intermediul cărților publicate, dar și a popularului podcast Daniel and Jorge Explain the Universe. Cu amestecul lor specific de umor și claritate de tipul oh!-acum-înțeleg, Jorge și Daniel oferă răspunsuri scurte, accesibile și ușoare la câteva dintre cele mai banale, mai insuportabile și mai profunde întrebări despre univers pe care le-au primit. Această carte informativă, distractivă și ilustrată explică aspectele neclare ale realității mari și mici, de la particulele invizibile care alcătuiesc corpul tău până la versiunea identică a ta care citește acum exact această propoziție într-un ungher din altă galaxie. Dacă universul ar fi dotat cu un set de întrebări puse frecvent, acesta ar fi.
„Dar chiar am putea face asta în realitate? Adevărul este că fizicienii nu știu! Acest lucru face parte din categoria «nu e cunoscut ca fiind imposibil, dar, din câte știm, e total nepractic».”
Dacă ar fi să recomand vreodată o primă carte de nonficțiune (în esență, de știință) cuiva care n-a mai abordat gen, cu siguranță Întrebări frecvente despre univers. De ce? Pentru că, pur și simplu, este cartea care reușește cel mai bine să te introducă în această lume a științei care, de altfel, este plină de întrebări. Cu răspunsuri viabile din punct de vedere al corectitudinii, cu un umor aparte și desene imagini care, deseori, îți stârnesc râsul, Daniel Whiteson & Jorge Cham reușesc să livreze cititorilor răspunsuri la câteva dintre acele întrebări pe care măcar o dată ni le-am pus. Este posibilă teleportarea? Ce se întâmplă după ce murim? Există timpul? Putem călători în timp? De unde a venit universul și, oare, am putea vreodată să trăim pe altă planetă? Raportându-se, în principal, la fizică, și la ultimele descoperiri în domeniu, cei doi autori încearcă să ne explice - atât cât este posibil să o facă - cum stă treaba, de fapt, cu lumea în care trăim și până în ce punct s-a ajuns cu răspunsurile acestor întrebări. Veți vedea, de altfel, că multe rămân de descoperit, dar în același timp la fel de multe sunt, în teorie, posibile. Mai greu stăm la partea practică, în cele din urmă, dar cu siguranță progresele în diferite domenii sunt din ce în ce mai însemnate și ne oferă tot mai multe instrumente pentru a explica, astfel, lumea în care trăim.
„Infinitul este o mamă dură. Chiar dacă reușim să evităm toate lucrurile care ne pot ucide, greutatea masivă a timpului ne va ajunge din urmă. Infinitul este un concept greu de înțeles, dar într-un univers infinit de vechi orice lucru care se poate întâmpla, în cele din urmă se va întâmpla.”
Am citit această carte foarte rapid, cred că în mai puțin de o zi. În principal, nu mi-a adus la cunoștință multe lucruri noi, dat fiind faptul că eu citesc foarte multe cărți de știință și sunt familiarizat cu anumite lucruri, teorii, descoperiri. Cu alte cuvinte, am deja răspunsuri viabile la anumite întrebări pe care, la rândul meu, mi le-am pus. Totuși, trebuie să recunosc că dacă aș fi citit această carte mai demult, sigur mi-ar fi fost mult mai ușor să înțeleg anumite lucruri. Am iubit modul în care cei doi autori au reușit să livreze răspunsuri simple (dar, totuși, cuprinzătoare și exhaustive) unor întrebări care deseori necesită abordarea unui anumit limbaj. Făcând asocieri, inserând glumițe de-a lungul textului, informația este nu doar mult mai ușor de urmărit, ci și mult mai ușor de asimilat. Iar răspunsurile care ar putea implica un anumit grad de „mamă, asta-i chiar plictisitor” ajung să devină interactive și semnificativ mai „deloc plictisitoare”. Chiar a fost foarte ușor să urmăresc topicul unor explicații, să-mi pun alte întrebări la rându-mi și să concluzionez, astfel, că este o carte care chiar ar putea introduce pe bune pe cineva în lumea științei, o lume atât de efervescentă, minunată și deseori atât de inaccesibilă.
„Dacă visul tău de teleportare este să fii aici într-un moment și apoi să fii într-un loc total diferit în clipa următoare, atunci ne pare rău să îți spunem încă de la început că acest lucru este imposibil. Din păcate, fizica are niște reguli destul de dure cu privire la tot ce se întâmplă instantaneu. Tot ce se întâmplă (un efect) trebuie să aibă o cauză, care la rândul său necesită transmiterea de informații. Gândește-te: pentru ca două lucruri să fie legate cauzal unul cu celălalt (dispari aici și apari în altă parte), trebuie să comunice cumva unul cu celălalt. Iar în acest univers, totul, inclusiv informațiile, are o limită de viteză.”
Întrebările sunt dintre cele mai efervescente, iar răspunsurile sunt pe măsură. Evident, veți vedea faptul că, de cele mai multe ori, răspunsurile sunt că „este posibil”, iar explicațiile aduse de către cei doi autori sunt viabile din punct de vedere științifice și în accepțiune fizică, mai ales. De altfel, deseori contează modul în care pui întrebarea pentru a primi un anumit răspuns. Uneori s-ar putea să ai parte de un „nu” categorie, dar de cele mai multe ori de o scurtă ridicare din umeri, urmată de un „este posibil” spus printre dinți. De asemenea, mi-a plăcut mult și faptul că la problemele actuale, cei doi autori chiar reușesc să aducă rezolvări (în teorie) destul de interesante. Ne lovim deseori de limitările unei rezolvări când vine vorba de a o pune în practică, dar punctul de plecare, premisa, „epicentrul” este unul nu doar corect, ci și posibil - din punct de vedere teoretic. Date fiind condițiile actuale, etapa în care ne aflăm, multe lucruri nu sunt posibile, însă și Jules Verne, un vizionar extraordinar, își imagina, cândva, că televizoarele sunt parte integrantă dintr-un scenariu SF. Și acum, uită-le, sunt parte banală a realității noastre zilnice. În viitor, asta-i cert, lucrurile vor evolua extrem de mult, iar ce era considerat imposibil va fi considerat ceva la îndemâna oricui.
„Deci cum stau lucrurile cu întregul univers? Are un centru, unde a început totul și unde se întâmplă toate lucrurile importante din univers? Și, dacă da, cât de aproape sau de departe suntem de el? Trăim aproape de centrul acțiunii sau suntem în pustietate, cosmic vorbind? Să aruncăm o privire în jur și să vedem dacă putem identifica centrul, ei bine, a tot. Cine știe, s-ar putea chiar să găsim ceva acțiune când ajungem acolo.”
Chiar vă recomand cu cea mai mare încredere cartea Întrebări frecvente despre univers. Nu trebuie să fiți pasionați ai acestui gen pentru a vă plăcea, ci trebuie doar să-ți fi pus, de-a lungul timpului, anumite întrebări. Și cu siguranță cu toții ne-am întrebat măcar o dată de unde vine universul și dacă am putea găsi o altă planetă pe care să locuim. Sunt absolut sigur că veți găsi lecturarea acestei cărți nu neapărat relaxantă, pe cât interactivă și extrem de „stimulatoare”. Mie chiar mi-a plăcut, și trebuie să recunosc că am împărtășit din ea cu o prietenă foarte bună, având o discuție destul de complexă și interesantă pe marginea unor subiecte abordate în ea. Mă voi opri aici din a scrie despre carte, dar nu înainte de a sublinia faptul că nu este o carte deloc grea, dimpotrivă, fiind ușor de citit și, mai ales, de asimilat. Ăsta este un punct forte, de fapt: faptul că n-ai cum să pleci din lecturarea acestei cărți fără a fi rămas cu niște răspunsuri extrem de interesante, pe care (de ce nu?) le-ai putea împărtăși cu grupul tău de prieteni și apropiați - arătându-le fațetele extrem de efervescente, minunate și, totuși, încă nedescoperite ale imensei lumi în care trăim. Sau, de ce nu, s-o dai bine la o petrecere! Lecturi frumoase să aveți!

2 comentarii:

  1. Nu citesc non-fictiune in general, dar daca spui ca este o carte cu care as putea incepe, sigur ii voi da o sansa. Mai ales ca ai afirmat si partea amuzanta din ea!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ar trebui să-i dai o șansă, sunt sigur că-ți va plăcea!

      Ștergere