Pagină

luni, 13 iulie 2015

„Tangou pentru Lisandra” - O poveste adevărată




Joi, 16 iulie, de la ora 19, Libraria Humanitas de la Cismigiu va fi gazda lansarii celui mai recent roman al scriitoarei franceze Hélène Grémillon, „Tangou pentru Lisandra”. La eveniment vor participa Mihaela Dedeoglu, Laura Grunberg, Elisabeta Lasconi, Andrei Craciun si Denisa Comanescu, director general Humanitas Fiction. In partea a doua a evenimentului, publicul va asista la un moment de tangou oferit de TangoTangent.

Dupa rasunatorul succes international reputat de „Confidentul”, romanul ei de debut din 2010, Hélène Grémillon publica in 2014 romanul T„angou pentru Lisandra” (La garçonnière), „o noua revelatie“, aparut pana in prezent in 15 tari.
„Acest roman este inspirat de o poveste adevarata. Actiunea se petrece in Argentina, la Buenos Aires. Suntem in august 1987, iarna. Anotimpurile sunt diferite. Oamenii, nu.“

O adevarata polifonie a partii intunecate a sufletelor. In prim-plan, Vittorio Puig, un psihanalist acuzat de uciderea enigmaticei sale sotii, Lisandra, si Eva Maria, o pacienta devastata de disparitia fiicei sale, care intreprinde o ancheta personala pentru a proba nevinovatia acestuia. In Argentina abia iesita din dictatura si puternic marcata de desaparecidos, miile de persoane eliminate de regimul generalului Videla, nevroze si trauma nebanuite, gelozii si tradari, fapte de o infinita cruzime ramase nepedepsite reveleaza o galerie de personaje care sunt obligate sa-si scoata masca.
Scriitoarea franceza Hélène Grémillon s-a nascut in 1977 la Poitiers. Dupa studii de filologie si istorie, se lanseaza in presa (lucreaza pentru Le Figaro si L'Avant-scène cinéma) si in regia de scurtmetraj. In 2010 debuteaza cu romanul „Confidentul” (Le confident) – o poveste in care pasiunile si intamplarile dramatice se inlantuie pe fundalul tulbure al Frantei amenintate si apoi ocupate de nazisti –, in aceeasi masura un mare succes de public si de critica. Cartea, tradusa pana in prezent in 27 de tari, a fost distinsa cu cinci premii importante in Franta si cu Euregio-Schüler-Literaturpreis (2013) in Germania.
In 2012, Hélène Grémillon isi publica cel de-al doilea roman, „Tangou pentru Lisandra” („La garçonnière”) care se bucura de acelasi succes.
TangoTangent este cea mai (atr)activa scoala de tango argentinian din Romania, care, inca din 2006, de la infiintare, a initiat si sustinut o campanie intensiva de promovare a tangoului argentinian in Bucuresti si in toata tara. Membrii fondatori Amalia si Gilbert Iscu si Daniel Mandita au inceput sa predea tangou ca hobby, dar „aventura“ tangoului i-a facut sa ajunga sa danseze pe scene romanesti si internationale. Alaturi de Razvan Mazilu si Monica Petrica, spectacolul „Un Tango mas” se joaca cu casa inchisa la Teatrul Odeon de peste zece ani. Mai multe informatii pe www.tangotangent.ro.

10 comentarii:

  1. Am auzit câte ceva de la un profesor de scriitoare, dar nu prea mă interesa... Hm, zic iarăși: același profesor care mi-a recomandat cartea mi-o transportă fix pe 17 septembrie, daaaa. :))
    Editura Humanitas are mereu ceva drăguț de împărțit cu noi. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dap! :) Și se implică în multe lansări, vreau să zic. Oh, da? Adică ai să citești romanul ăstaaaa înaintea mea? Nu se poate. :))

      Ștergere
    2. Ar fi posibil... și da, mai vedem, poate așa se întâmplă! :)))

      Ștergere
    3. Ar fi posibil... și da, mai vedem, poate așa se întâmplă! :)))

      Ștergere
  2. De data asta Anca o sa mearga la lansare. Neparat. Gata cu lenevitul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Păi, măi Anca, așa să faci. Oricum, romanul sună bine și, ca de ce să nu recunosc, îmi place muuuult coperta.

      Ștergere
    2. Anca nu merge la lansare, s-a răzgândit şi merge la clubul de lectură Nordic Noir al celor de la Trei... Nu e vina mea că s-au suprapus, altfel chiar mergeam la amândouă, dar la Nordic Noir se discută Bărbaţi care urăsc femeile de Stieg Larsson şi chiar iubesc cartea asta.

      Ștergere
    3. „Bărbați care urăsc femeile” și tu „iubești” cartea. Ce antiteză, măi, Anca! :))

      Ștergere
    4. Unele cărţi le iubeşti chiar şi atunci când conţinutul lor doare....

      Ștergere