sâmbătă, 2 mai 2015

Onix (LUX, #2), de Jennifer L. Armentrout - Recenzie


Al doilea volum din seria Lux, de Jennifer L. Armentrout. Primul volum se numește „Obsidian”, am făcut recenzia AICI. Ca să nu fac un ex-abrupto dintr-ăla ciudat, am să vă prezint, pe scurt, ideea primei cărți: se ia o fată normală, adolescentă, devenită majoră cam pe la pagina două sute și ceva, se îndrăgostește de vecinul ei, un tânăr destul de ciudat, cu niște ochi de un verde hipnotic. Se tachinează oamenii, se poreclesc, se urăsc, Daemon se dovedește a fi un arogant și „o javră”, iar Katy se împrietenește cu sora lui, Dee. Din acel moment, Daemon încearcă și mai mult să se țină la distanță de Katy, din motive care vor fi relevate pe parcursul cărții. Până când, surpriză, Katy află că vecinii ei nu sunt, de fapt, niște vecini normali, ci niște extratereștri luminoși, veniți de pe o planetă îndepărtată. Din acel moment, viața bloggeriței se schimbă în mod radical, o viață în care pericolul pândește la fiecare colț, sub forma arumienilor. Dar, mai mult citind recenzia.
 
„Prin magia sa extraterestră, Daemon este hotărât să-mi demonstreze că ceea ce simte pentru mine de mai mult decât urmarea bizarei conexiuni dintre noi. Așa că încerc să-l țin la distanță, deși e mai aprins ca niciodată în aceste zile reci de iarnă. Dar noi avem probleme mai mari.”

Al doilea volum al seriei, „Onix”, este mult mai alert, mai plin de mister și întorsături de situație. Bine, era de așteptat, volumul I a fost doar pentru a contura intrigi și personaje, iar celelate volume au rolul de a potența acțiunea și de a ne purta, încetul cu încetul, către un deznodământ, către niște destine definitivate. Evident, Katy și Daemon o țin în jocul lor în care se tachinează unul pe altul, însă, știu eu, o iubire tot domnește între ei. Dacă și-o vor recunoaște unul altuia, nu vă spun, vă las să descoperiți citind volumul. Mi-e oarecum greu să fac recenzia fără a da spoilere, este de prisos să vă spun că trebuie să citiți ACEST volum, din moment ce deja vi l-am recomandat pe primul. Așadar, citiți ACEL roman, după care citiți volumul doi, „Onix”. 
 
„MA-ul este aici. Dacă descoperă ce poate face Daemon și că există o conexiune între noi doi, atunci sunt terminată. La fel și el. Iar la școala noastră a venit un băiat nou, care are un secret. Știe ce s-a întâmplat cu mine și mă poate ajuta, dar pentru asta trebuie să-l mint pe Daemon și să stau deoparte de el. De parcă aș putea! Căci, în ciuda rațiunii, simt că mă îndrăgostesc de Daemon. Rău de tot.”

Vă pot spune doar că, în acest volum, intriga este mai largă, mai deschisă și mai cuprinzătoare. Dacă primul volum nu ne oferea decât o perspectivă artificială a intrigii, volumul doi pistonează asupra acestui aspect, dovedindu-se mai alert, mai grav și mai plin de suișuri și coborâșuri. Personaje învăluite în mister, venite din trecut și relevate în momente cheie ale acțiunii. Oameni cu interese bizare, care se dovedesc a fi genul acela de „rău necesar”, cum e Spânul din Harap-Alb, întorsături de situație și noi întrebări, evident, la care Katy, și nu numai, încearcă să-și răspundă. Imposibilitatea în care se află personajele stârnește controverse, conturând, și mai bine, caracterul acestora. 

Am selectat și niște fragmente destul de interesante, vi le voi prezenta mai jos:

„- Cred că surfingul e singura chestie care mă ajută să-mi limpezesc gândurile. Când sunt acolo, pe valuri, nu mă gândesc la nimic. Creierul meu e oficial gol. Sunt numai eu și valurile. E relaxant. (...)
- Așa mi se întâmplă și mie când grădinăresc sau când citesc... sunt doar eu și grădina mea, sau lumea în care intru când citesc, nimic altceva. (...)
- E ceva ciudat cu evadarea asta. Fiindcă niciodată nu poți să evadezi cu adevărat. Poate temporar, dar nu de tot.
Am dat din cap absentă, izbită de profunzimea cuvintelor lui. Era adevărat. După ce terminam o carte sau după ce plantam o floare, tata era tot mort, prietena mea cea mai bună era tot extraterestră, iar eeu simțeam aceeași atracție față de Daemon.”

„- La ce te gândești? m-a întrebat el.
La cum l-aș îmbrățișa, cum l-aș săruta, cum l-aș atinge - adică la chestii la care n-ar trebui să mă gândesc. Am clipit.
- La nimic.”

„- Daemon, nu poți să mă oprești doar fiindcă vrei să mă protejezi.
El a întors capul spre mine.
- Am nevoie să te protejez.
Am nevoie era o expresie așa de puternică, încât mi s-au oprit și respirație, și inima.”
 
„- Și cu chestia aia, că dacă mori tu, mor și eu, ce e?
- Ce-i cu ea? a întrebare el, cu ochii pe șosea. Nu avem altceva de făcut decât să avem grijă să nu moară niciunul dintre noi.
- E mai mult de atât, am spus eu, uitându-mă la dealurile albe pe lângă care treceam. Suntem chiar legați unul de celălalt, știi. Cum ar veni, pentru totdeauna...
- Știu, a zis el încet.”
 
„Iar eu am ucis. Nu cu mâna mea, dar eu i-am înpins pe toți pe drumul ăsta. Au murit oameni - și inocenți, și mai puțin inocenți. Daemon avea dreptate - o viață e o viață. Aveam mâinile pătate de sânge, ș asta nu se putea curăța, nu contează dacă e sânge de inamic sau nu, el itnră adânc în piele și lasă urme întunecate.”
 
„Am văzut pe cineva care nu ar trebui să mai fie în viață. Și trebuie să-i spun lui Daemon, chiar dacă știu că nu va înceta să caute până ce nu va afla adevăratul. Ce s-a întâmplat cu fratele lui? Cine l-a trădat? Și ce vrea MA-ul de la ei - de la mine? Nimeni nu este cine pare a fi. Și nu toată lumea va supraviețui minciunilor.”
 
Deci, al doilea volum al seriei este unul alert, după cum am spus, mai rece, să zic așa, decât primul volum, cu scene mai pline de acțiune și mister. Vi-l recomand cu drag, așadar. Sunt tare curios să văd cum ramifică Jennifer Armentrout acțiunea, intriga, deoarece sunt sigur că ne pregătește multe surprize, să sperăm că editura ni le va pune la dispoziție cât mai curând. Mulțumesc Editurii Leda pentru acest volum, îl puteți achiziționa de AICI. Urmăriți pagina de Facebook a editurii pentru a fi la curent cu toate noutățile, ofertele și reducerile de nerefuzat. Spor la lecturi frumoase! 
 
Traducere din limba engleză de Claudia Roxana Olteanu
480 pagini
 
 

22 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Mulțumesc, draga mea Arci! Te aștept cu păreri după ce vei fi citit volumele. Spor la lecturi frumoase!

      Ștergere
  2. Mie mi-a placut mai mult Onix decât Obsidian, deşi amândurora le-am oferit 5 stele din 5.
    De-abia aştept al treilea volum. Am înțeles că acesta e cel mai bun din serie.
    Mulțumim pentru recenzie! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, și mie, e mai misterios și mai alert. Mai pe placul meu, cu alte cuvinte. Și eu abia aștept, sper să apară cât mai curând. Hehe! Mulțumesc și eu că ai trecut pe aici. (hug)

      Ștergere
  3. Mi-a placut foarte mult atât recenzia ta cât şi cartea în sine.Cum nu am mai avut răbdare până ce va fi tradus în limba română, am luat frumuşel cartea în engleză şi am citit-o. Îţi pot spune că următorul volum va fi plin de surprize. Merită să îl citeşti! :D
    Mult spor la citit şi o seară frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult și bine te-am găsit. Vai, abia aștept traducerea. Nu-mi place să citesc cărți în engleză, adică să le cumpăr în engleză, pentru că mai aruncă și mama câte o privire prin ele și, na, nu se bucură de o engleză prea strălucită. Haha, sunt sigur că Armentrout pregătește surprize. Multe surprize.
      Mulțumesc, asemenea, lecturi plăcute și o seară liniștită.

      Ștergere
    2. Bine te-am găsit şi eu! :-*
      Înteleg perfect. Şi eu prefer să citesc în română doar pentru că îmi ia mai puţin timp, decât in engleză, ceea ce este perfect normal. Însă când dau de o carte care chiar mă prinde, recurg la cărţile în engleză pentru că apar mult mai repede decât la noi.
      Pregăteşte şi tocmai ce vreau sa mă apuc şi de al patrulea volum în engleză căci sunt foarte curioasă ce va urma. Oricum sper să o traducă cât mai repede şi la noi.
      Până una alta, îţi mai recomand să citeşti cărţi scrise de ea. Are un stil de a scrie destul de plăcut.

      Ștergere
    3. (hug) Până la această serie nu am citit nimic scris de ea, dar mi-am dat seama că merită. Stilul ei e foarte cald și ușor, nu plictisește și nici nu abuzează de descrieri dintr-alea plictisitoare și nesemnificative. Da, ai dreptate, însă, slavă Cerului, sunt o persoană răbdătoare. De obicei nu prea le aveam eu cu seriile, dar prea multe se vorbeau despre. Hehe! Să-mi spui cum ți s-a părut și al patrulea volum. Spooor!

      Ștergere
    4. Mie nu imi plac atât de mult seriile pentru că trebuie să aştept mult până apar. Sper să am timpul necesar să îl termin cât mai repede, însă promit că revin cu un comentariu şi desigur cu o părere, când voi reuşi să îl termin. Mulţumesc frumos şi mult spor şi ţie la citit! Să ne aduci noi review-uri! :D

      Ștergere
    5. Întocmai, nici mie, de asta nu mă dau în vânt după ele. Mulțumesc, cu siguranță voi reveni cu recenzii. Am multe cărți frumoase în Wishlist. Zi frumoasă și aștept cu nerăbdare părerea ta.

      Ștergere
  4. După cum am promis, am zis că revin cu o părere şi tocmai ce am terminat cartea. Cred că încă sunt in starea de după carte şi tocmai mă pregătesc sa o încep pe cealalta. Până acum, cred că asta a fost cam cea mai bună carte dintre toate. Acţiune, multă acţiune, iar legătura dintre Daemon si Katy a devenit parcă şi mai puternică. Absolut genială. Merită citită şi merită să fie tradusă. Ţi-o recomand cu mare drag. A fost bestială din punctul meu de vedere, deşi la început pare că nu mai ai rabdare sa apară tot ce trebuie. Te ia prin surprindere şi aduce multe suprize noi Jennifer L. Armentrout. Mai că o să crezi că de fapt nu şti nimic. Deci, a fost simplu: genială si surprinzătoare.
    Îţi doresc multă baftă la liceu, teze, mult spor la citit şi o seară faină, desigur! :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc frumos pentru împărtășirea părerii, Alessandra. Abia aștept și eu să o citesc, mai ales acum după ce am parcurs rândurile pe care le-ai scris. Haha, sunt sigur că Jennifer L. Armentrout a pregătit muuuulte surprize. Am întrebat la editură, cică prin vară vor scoate volumul „Opal”. Eh, așteptăm, ce să-i facem?!
      Mulțumesc mul, mult, mult, o seară plăcută și liniștită. Andrei

      Ștergere
    2. Foarte târziu, mai ales că aşteptarea este cea mai grea. Eu deja am terminat şi ultimul volum care cred că e la fel de genial. M-am enervat la inceput, am zis că nu mai citesc, dar cu puţină ambiţie, răbdare şi nervi de oţel, am ajuns unde trebuia şi m-am linistit. Pot spune că merită aşteptarea, deşi editurile au darul de prelungi prea mult tipărirea volumelor. Cel puţin asta e părerea mea. Am senzaţia că uit ceea ce s-a întamplat până ajung să citesc următorul volum.
      Şi eu îţi mulţumesc şi îţi doresc o seară frumoasă.

      Ștergere
    3. Wuh, ai terminat toate cele cinci volume? Felicitări! Mda, se cam întinde editura, nu cred că e așa de greu de tradus o asemenea carte, mai ales că stilul autoarei este foarte ușor. :) Pupici!

      Ștergere
    4. Da, le-am terminat:))... aşa mi se întâmplă când îmi place ceva. Da, chiar are un stil uşor şi te obişnuieşti rapid, însă nici eu nu îmi pot da seama de ce durează atât de mult. Te pup şi îţi doresc un weekend liniştit. :-*

      Ștergere
    5. Cât te invidiez! :)) M-aș apuca și eu de ele în engleză, însă nu le găsești PDF, iar ca să le cumpăr în variantă fizică, îs prea scumpe. Deci am să aștept - oricum, nu duc lipsă de cărți, am ce citi. Te pup și mersi pentru prezență. Un week-end asemenea!

      Ștergere
  5. Foarte frumoasa recenzia. Nu am cartile, dar cred ca am sa astept pana apar toate, apoi sa le cumpar. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  6. am citit primele 3 carti in engleza pdf pentru ca nu am avut rabdare sa le citesc in romana :D de altfel, le-am citit cu mult inainte sa apara la editura. stai sa vezi cum se schimba povestea!!! abia astept sa apara toate seria in romana si sa o cumpar

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum m-ai incitat și mai tare. :)) Nu mă omoară povestea, dar vreau să văd ce o să se mai întâmple. Mersi de vizită!

      Ștergere
  7. Eu am fost şocată când am auzit că povestea se învârte în jurul unui extraterestru. Chiar am rămas şocată şi cred că acesta e singurul motiv pentru care vreau la momentul actual s-o cumpăr!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) E ciudată, da. Când zic(eam) extraterestru, mă gândesc la o chestie verde, eventual din mucus, care sclipește și miroase îngrozitor.
      Eh! Nicidecum la vecini-extratereștri-metamorfozați-în-oameni. Nicidecum!

      Ștergere