sâmbătă, 3 ianuarie 2015

Leapșa: 2014 Review


Cât îmi place să fac dintr-astea!

Am preluat leapșa de pe blogul Dreams Have Wings, de AICI. Să începem!

1. Care este cea mai fericită amintire din anul 2014?

Sincer, nu prea știu. Am avut multe momente în care m-am bucurat enorm, începând cu activitatea crescută a blogului și sponsorizările, până la motănelul pe care-l iubesc enorm. Bineînețeles, au fost și momente mai puțin plăcute. Dar fac partea din viața tuturor, nu-i așa? Ridicăm bărbia și privim înainte, pentru că nimeni nu ne-așteaptă.

2. Care e cel mai trist lucru care ți s-a întâmplat anul trecut?

Oh, și dintr-astea, câte au fost! Cel mai mult regret că nu am avut prea mult timp pentru mine, pentru a face ce vreau și ce-mi place. Dar nu cred că tocmai e o „întâmplare”, ci mai mult așa este să fie, nu pot schimba eu asta; multe priorități și lucruri ce trebuie să le fac, chiar dacă nu-s făcute cu cea mai mare plăcere. Așa cum ar trebui, spun. Dar, dacă ar fi mă rezum la unul anume, cred că a fost momentul în care am simțit că am dezamăgit pe toată lumea și, în special, m-am dezamăgit pe mine. Dar, bineînețeles, am învățat din acest „trist lucru”, ceea ce e foarte bine.

3. Care este cuvântul care rezumă cel mai bine anul care tocmai s-a încheiat?

 Diferit. Diferit față de toți ceilalți ani.

4. Ce dorință ți s-a împlinit anul trecut?

Ohoh, destul de multe, aș spune. Nu vă pot spune, e... O chestie de etică!

5. Care este realizarea pe care nu vrei s-o uiți?

Cred că... Faptul că am reușit să am o vară activă și să mă axez pe ce-mi place; cu alte cuvinte, să fac tot ce-mi priește fără să regret nimic (și să fac nimic de regretat, astfel).

6. Câte cărți ai citit anul trecut?

Nu le număr niciodată. Nu încerc să-mi stabilesc „un-număr-de-cărți-citite”, citesc pur și simplu ce-mi cade la mână, bineînțeles, cărțile pentru recenzii fiind prioritare. Dar nu îmi stabilesc un „challenge” sau chestii de genul, pentru că, și așa, timpul ne este dușman, de ce să-l întărâtăm și mai tare? Dar, oricum, un număr mai mare decât 50.

7. Care a fost cea mai bună carte citită în 2014?

Pe la începutul anului am citit „Pe aripile vântului”, de Margaret Mitchell, care rămâne romanul meu de suflet, de care pot spune că m-am îndrăgostit. Apoi, am descoperit cărțile lui Alice Munro care m-au prins imediat, primul roman de proză scurtă pe care l-am citit de la ea a fost „Dragă viață” și mi-a plăcut foarte mult, motiv pentru care i-am cumpărat toate cărțile traduse la noi („Prea multă fericire”, „Fugara”, „Ură, prietenie, dragoste, căsătorie” și, evident, „Dragă viață”). Acum, spre sfârșitul anului, am citit o carte superbă, „20 de ani în Siberia”, de Anița Nandriș-Cudla, o carte ce-mi va rămâne mereu în suflet și care m-a emoționat.

8. Dar autorul care te-a impresionat cel mai mult?

Alice Munro, sufletul acela zâmbitor care, la o vârstă atât de înaintată și frumoasă, își așterne sufletul pe niște pagini albe. După părerea mea, una dintre cele mai bune scriitoare aflate încă în viață.

9. Care a fost cel mai frumos citat pe care l-ai descoperit anul trecut?

„Citesc- pentru că viața mea nu-mi ajunge.”- Fernando Pessoa

10. Care carte citită anul trecut ți-a displăcut/ te-a dezamăgit cel mai tare?

Hmmm. Nu știu. „Casa Matrionei. Accident la gara din Kocetovka”, de Alexandr Soljenițîn. Nu chiar dezamăgit, însă are un limbaj greoi și un fir destul de întortocheat. Poate nu-s eu destul de inițiat într-ale scriitorilor de genul.

11. Care este cel mai bun film pe care l-ai văzut în 2014?



Și toată seria „The hobbit”, adică. Primul este „Never let me go”, o ecranizare după romanul lui Kazuo Ishiguro.

12. Care este cea mai frumoasă melodie pe care ai descoperit-o în 2014?

Nu știu ce să spun, nu prea mă dau în vânt după melodii, dar sunt câteva care chiar îmi plac:




13. Regreți ceva de anul trecut?

Da, destul de multe lucruri. Dar n-am de gând să le mai regret și anul acesta.

14. Ce ai învățat din experința adunată în anul care a trecut?

Că ar trebui să am mai multă încredere în mine și că, întotdeauna, trebuie să fii tu și numai tu. Nu trebuie să-i faci pe ceilalți să te placă, dacă tu nu te placi. Nu trebuie să te încrezi într-o persoană care nu îți merită încrederea și, niciodată, nimeni nu te va înțelege mai bine decât o faci tu. Și că sunt suma tuturor alegerilor mele, așa că trebuie să fac mereu alegerile cele mai potrivite. 

15. Scrie o dorință pentru anul 2015.

Păi, oare, dacă o scriu se va mai împlini? În orice caz, îmi doresc să învăț mai mult la biologie și să-mi urmez prioritățile. 

Interesantă leapșă. O dau și eu mai departe tuturor celor care o vor!
Seară faină!

6 comentarii:

  1. Hmmm, uite unde se ascundea un fan al melodiilor de la Eurovizion, printre cărţi :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Hah, m-ai prins! Sunt fan, pentru că doar acolo mai aud, și eu, voci live și oameni talentați. Plus că este un concurs ce adună la un loc atâtea țări, ceea ce mi se pare un pas către civilizația superioară.

    RăspundețiȘtergere
  3. Topul muzicii pe 2014 imi place foarte mult, dar fi faptul ca o aprecieti pe Alice Moonro!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, melodiile sunt doar câteva, alese pe moment. E imposibil să nu apreciezi o asemenea scriitoare. Mersi că ai trecut pe aici!

      Ștergere
  4. Alice Munro este o scriitoare de exceptie! Am citit Prea multa fericire si Fugara dar neaparat trebuie sa citesc Draga viata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie să citești „Dragă viață”, e prima carte scrisă e ea pe care am citit-o. Îți dai seama, din moment ce, după aia, le-am citit pe toate, mi-a plăcut! Mulțumesc că ai trecut pe-aici!

      Ștergere