duminică, 18 ianuarie 2015

Visul meu, povestea mea, de Céline Dion - Recenzie


Céline Marie Claudette Dion, după numele său adevărat și întreg, s-a născut pe data de 30 martie, 1968, în Charlemagne, Québec.  Deținătoare a Ordinului Canadei și a Ordinului Național al Québecului, este o cântăreață de muzică pop, textieră și actriță. S-a născut într-o familie numerosă, alături de alți 12 frați, fiind ultima și cea mai mică dintre ei, având o situație financiară precară. A devenit cunoscută în lumea francofonă dupa ce René Angélil, ce urma să-i devină soț, impresarul ei, și-a ipotecat casa pentru a-i finanța producerea primul album. În 1990 a lansat Unison, material discografic ce i-a adus popularitatea în America de Nord și în alte țări anglofone. Nu prea cred că pot face recenzie unei asemenea cărți, având în vedere că este o poveste de viață, o poveste a unei femei de succes care și-a purtat visele și le-a trăit de-a lungul timpului, în lupta sa pentru împlinirea lor.

Dar câți dintre noi știu ce se ascunde în spatele unei asemenea povești de viață, în spatele unei asemenea cariere de succes, în spatele acestei cariere mondiale? Cine a putut să privească dincolo de scenă, dincolo de premiile și discurile de aur, platină primite de această cântăreață? Dincolo de muzica și vocea ei? Ei, bine, tocmai acest lucru m-a făcut să vreau să îmi achiziționez cartea și să aflu cum a reușit o simplă femeie crescută într-o situație nu prea bună, din punct de vedere financiar, însă înconjurată de iubire și persoanele ei dragi, să se impună într-o asemenea manieră și să-și poarte pașii către împlinirea visurilor sale. Am spune că totul a fost simplu, pur și simplu noroc, dar nu, nu este așa. „Ba da, așa este, a avut voce și un impresar care a vrut s-o ajute”, ar spune unii. Dar nu, nu-i așa.

Céline Dion, mai presus de voce, a avut și are emoție și putere de iubire. Încă de la început, pe când visa să cânte alături de idolii săi, ca Barbra Streisand, Whitney Houston etc sau măcar să le ceară un autograf, Céline Dion a știut că viața ei nu înseamnă școală, patru pereți, o rutină. A știut că menirea ei pe acest pământ este să cânte, să încânte și să trăiască prin note, să împărtășească emoție pentru ca, la rându-i, să fie copleșită de aplauze și de toate laudele aduse. Așa că totul a început când i-a cântat impresarului ei, René Angélil, ce va deveni cel mai important bărbat din viața ei și care, imediat după ce a auzit-o cântând, cu ochii în lacrimi, i-a spus că „are puterea de a duce emoție” și că, în curând, „vei deveni un talent mondial”. Se pare că acest René știa el ce știa.

După această întâmplare, viața cântăreței începe să înflorească și să-și dezvolte orizontul: câștigă, în 1988, show-ul de talie mondială, Eurovision, aducând un prestigios premiu carierei sale, precum și Elveției, câștigă, de asemenea, numeroase concursuri și premii, fiindu-i recunoscută vocea de artist unic. 
 Însă în spatele acestor reușite nu se ascunde doar o voce angelică, ci mulți ani de muncă, mult program strict și ore de repetiții, zile fără odihnă și, pe lângă acestea, povara bolii soțului ei, René Angélil. Deși acesta o susține în continuare, cântăreața nu mai cântă cu același patos, cu aceeași dorință, motiv pentru care, recent, cântăreața s-a decis să se retragă din muzică, iar, dacă se va întoarce, rămâne de văzut.

Cum v-am obișnuit, m-am gândit să scot și niște pasaje foarte drăguțe din carte, iar unul chiar m-a surprins- un pasaj în care cântăreața povestește cum că al ei idol feminin, de devotament și sacrificiu, este chiar Nadia Comăneci, sportiva noastră româncă:

„Fericirea, dar prețios, trebuie împărtășită. (...) Cred că fericirea nu este un bun personal. Ea reprezintă motorul întregii lumi. A ți-o însuși înseamnă a o pierde.”

„Nu eram bogați. Dar ne dăruiam unii altora un bun neprețuit: dragostea. Și mai aveam muzica, unul dintre cele mai frumoase daruri pe pământ, dimpreună cu iubirea și sănătatea.”

„(...) sau eram gimnastă, ca Nadia Comăneci, care a devenit idolul meu absolut. Cred că era cea mai frumoasă fată pe care am văzut-o la Jocurile Olimpice din Montreal din 1976. Aveam opt ani. Mi-am tapetat pereții camerei cu fotografiile ei. Privirea ei intensă și seriozitatea mă fascinau. Eram convinsă că nu există pe lume nimic mai frumos. Dar cel mai mult îi admiram rigoarea și precizia, concentrarea care i se citea pe față ori de câte ori executa un exercițiu. Pentru mine, ea era expresia supremei perfecțiuni- și continuă să fie. Ea a fost prima sportivă din istoria gimnasticii care a obținut nota maximă. Dorința de a ajunge în vârf prin antrenament și disciplină- iată o idee pe care o puteam înțelege perfect. Credeam că pot realiza tot ce-mi doresc urmând aceleași principii.
Pentru mine, Nadia Comăneci a fost și rămâne un model și o sursă de inspirație. Am cunoscut- în 1996, personal, la Jocurile Olimpice. Eram deja faimoasă, dar chiar și în aceste circumstanțe, în momentul în care am fost prezentate, genunchii îmi tremurau și lacrimi în ochi de emoție.”

„În mod ideal, școala ar trebui să ne inspire să ne alegem obiective în viață și să ne ofere modalități de al e atinge. Dar eu beneficiam de toate acestea acasă, în sânul familiei: un țel, dorință și mijloace de a-mi realiza visele. Din acest motiv, știam exact care era visul meu. Eram gata să sacrific orice sau să merg până în pânzele albe pentru a-mi vedea obiectivul realizat.”

A vândut peste 200 de milioane de exemplare din albumele în limba engleză, alte milioane din cele conținând piese în limbra franceză și peste 20 de milioane de exemplare ale single-ului „My Heart Will Go On”, de pe coloana sonoră a filmului „Titanic”. Albumul „Let's Talk About Love” a spulberat orice statistici: 11,5 milioane de copii comandate înainte de lansarea lui, 20 de milioane de copii vândute în prima oră și jumătate de la lansare. În spatele personalității artistice ale cărei albume s-au vândut în milioane de exemplare, stă un caracter puternic, o personalitate reală, un Om care și-a păstrat modestia și decența și care nu își datorează celebritatea norocului, ci muncii sale enorme și disciplinei. Céline Dion este o legentă a muzicii și așa va rămâne atât timp cât vor exista suflete care să vibreze la magia cântecului său! Cartea poate fi comandată de AICI.

20 de comentarii:

  1. are o voce divina.Stiu despre viata ei personala doar ca sotul a fost impresarul ei , este mai in varsta si cred ( nu sunt sigura) ca au un copil.Nu cred ca viata ei personala este atat de importanta .Melodiile cu care ne a incantat de a lungul timpul vorbesc ptr ea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bună, Ely, și mulțumesc că ai trecut pe aici. Da, într-adevăr, soțul ei este mult mai în vârstă și este și impresarul ei sau, mă rog, a fost. Cartea spune că Dion așteaptă un copil, un băiat, care, în prealabil, s-a și născut. Cred. Am să mă documentez. Melodiile vorbesc pentru ea, după cum ai spus și tu!

    RăspundețiȘtergere
  3. O femeie cu o voce minunată, ce-i drept. Îmi plac mult melodiile ei şi felul în care le cântă. Dacă ea n-ar fi cântat My heart will go on, Titanicul n-ar mai fi fost cum este, zic eu. Deşi povestea, în mare, a atras lumea, e imposibil ca cei ce au văzut filmul să nu fi fredonat măcar o dată melodia. Eu şi acum o ascult. O recenzie foarte frumoasă :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Întocmai. Și știi ce-i culmea, în special? Că regizorul filmului „Titanic”, James Cameron, n-a vrut, inițial, ca filmul să aibă o coloană sonoră. Asta până când René i-a spus lui Céline să-i cânte domnului regizor la telefon! A fost foarte fain să citesc cartea ascultând câteva dintre melodiile despre care cântăreața vorbea, cum ar fi „My heart will go on”, „The Power of love” sau altele de pe albuluim „Falling into you”. Mulțumesc muuult!

      Ștergere
  4. WOW! Nu ştiam că Céline Dion are o carte autobiografică. Cât de minunată trebuie să fie! Sună foarte bine.
    M-am infiltrat mai adânc în blogul tău şi am văzut-o şi la "Un loc pe raftul meu". Super!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este interesantă, Andra. Eu am văzut-o într-o zi, când mergeam la școală. Și o tot vedeam zilnic când trecea, dar uitam s-o cumpăr, ori nu aveam bani la bine. Când, într-o zi, am mers cu mama, am făcut ochi de copilaș și întors o buză la 180 grade și am convins-o. Merită. Mulțumesc că ai trecut pe aici, bine te-am găsit!

      Ștergere
    2. Mie nu îmi iese niciodată partea cu buza întoarsă şi ochi de copilaş. Nu cu mama. :))
      Sper să pot să îmi fac loc pentru carte în bibliotecă. Dar doar ce am dat o comandă de 10 cărți, deci nu cred că se va întâmpla prea curând...
      Cu mare plăcere! Îmi place blogul tău.

      Ștergere
    3. :)) Haha. Ce cărți ți-ai cumpărat? Mulțumesc mult pentru cele spuse!

      Ștergere
    4. Primele trei volume din seria Georgina Kincaid, primul volum din seria Pendragon, primul volum din seria Cărțile sângelui, o antologie romantică de Laura Sttodart (sper că nu greşesc numele), o antologie de fantasy şi horror, primul volum din seria Cronicile Ținuturile din Apus, o rescriere erotică a basmului cu Albă-ca-Zăpada (uit autorul) şi, în final, o carte din colecția Iubiri şi destine: Nefertiti, regina Nilului. O să mor încercând să îmi citesc toate cărțile din bibliotecă...

      Cu plăcere! Cred că rămân prin zonă. Se plăteşte chirie?

      Ștergere
    5. Eh, bine, da, să știi că... se plătește chirie. Aceasta constă în gânduri bune, în zâmbete multe și în plăcere pentru ceea ce faci, plăcere pentru ceea ce spui și, nu în ultimul rând, și mai multe zâmbete. Foarte frumoase cărțile comandate, să te bucuri de lectură, eu îmi doresc foarte mult să citesc seria „Cărțile sângelui”. Succes, seară frumoasă!

      Ștergere
    6. Okay. E destul de ieftin. :))
      Mulțumesc.

      Ștergere
    7. Mă bucur că ești de această părere! :)) Seară frumoasă.

      Ștergere
  5. Interesant, am văzut un film despre viaţa ei acum ceva timp dar realizarea şi actorii lăsau de dorit. O să caut şi cartea deşi am o problemă cu biografiile celor care încă sunt în viaţă, în mod cert sunt incomplete

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, mare dreptate cu „în mod cert sunt incomplete”. Sunt sigur că viața cântăreței nu se termină aici, în momentul în care se retrage din muzică, ci muuulte aventuri se întrevăd. Seară frumoasă. Nu am văzut filmul, dar am să-l văd!

      Ștergere
  6. Mă impresionează biografiile care nu sunt făcute pentru bani şi prezintă viaţa adevărată ce se ascunde în spatele faimei. De la ,,Mănâncă, roagă-te, iubeşte'' chiar m-am gândit să mă apuc serios să citesc mai des biografii (cu toate că e greu de selectat când sunt atâtea pe care le consider ca fiind ,,,făcute de ochii lumii'').
    Cred că o să citesc această carte! Am mai pus ochii pe biografia de la AC/DC şi cea a lui Coco Channel, pe care sper să ajung să le citesc şi să le pot face şi recenzii! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vai, o iubesc pe Elizabeth Gilbert, am citit trei cărți de la ea - toate au recenzii pe blog. Și mie îmi plac biografiile, mai ales cele sincere, cum este cea de mai sus. Zău, aș mai citi-o o dată, pentru că chiar am rămas cu ceva după lectură.
      Am și cartea ”Coco Channel”, de Edmonde, dar nu știu sigur dacă e biografia femeii Coco Channel.

      Ștergere
  7. Céline Dion este un OM extraordinar!O voce unica si legendara.....Am avut norocul sa ajung la unul dintre concertele ei!Nu am asteptarea sa ma credeti ce am trait acolo,dar va spun....A fost UNIC in viata mea,am plans,am ras si am dansat.....da!am dansat!Céline emana niste emotii pe care nu le-am simtit niciodata!Daca veti avea norocul de a ajunge veti simti pe pielea voastra!O iubesc pe Céline.....incontestabil,Céline este cea mai buna voce feminina!O iubesc pentru ca este o femeie decenta! =]

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doamne, este visul meu să ajung la unul dintre concertele ei! Să știi că te invidiez. Mulțumesc pentru vizita pe aici!

      Ștergere
    2. Pretul biletelor nu este unul goarte mare.Se merita orice suma de vani.Apreciez faptul ca ai raspuns la toate mesajele!

      Ștergere
    3. Îmi dau seama! De aceea îmi doresc enorm s-o aud cântând live. Cu cel mai mare drag, îmi apreciez cititorii și le mulțumesc!

      Ștergere