miercuri, 21 ianuarie 2015

Endgame: Jocul final- Convocarea, de James Frey și Nils Johnson-Shelton - Recenzie


„Această carte este un puzzle. 
În paginile ei se află indicii care conduc la o cheie ascunsă undeva pe Pământ.
Descifrați, decodați și interpretați.
Faceți cercetări.
Dagă găsiți cheia și o duceți la locul potrivit, veți fi răsplătiți cu aur.
Mormane de aur străvechi.”

Fără să lungesc discuția, voi spune „verdictul”: cartea m-a dezamăgit într-un mod în care nu mă așteptam. Sau poate aveam așteptări prea mari, dar nici măcar așteptările-mi cele mai mici nu au fost atinse. Nu înțeleg, din tot ce se scria părea să fie o carte destul de bună. Dar impresia cu care m-au lăsat cei doi autori a fost aceea de plitctiseală, de chinuială. Adică, mai pe tot parcursul paginilor am simțit că acțiunea este împinsă de la spate de o figură invizibilă, personajele părând mult prea plastice, prea statice și fără interpretare. 

Cartea este despre doisprezece tineri, condamnați și sortiți, încă de la naștere, să lupte pentru cei dragi și pentru un loc din lume. TIneri ce se trag din seminții vechi, ce, „când va începe jocul, vor fi nevoiți să judece și să ia decizii, să acționeze și să ucidă; unii dintre sunt mai pregătiți, iar cei mai slabi vor muri primii”. Sună așa a „Hunger Games”, dar, ca să se diferențieze puțin treaba, James Frey și Nils Johnson-Shelton mai adaugă ceva sute de cifre fără o logică (că, deh, „enigma”) și faptul că, „atunci când unul dintre tineri moare, odată cu el dispare o parte a seminției sale”.

Noi, „miliardele de neștiutori, spectatori nevinovați, fericiți pierzători și nefericitiți câștigători”, noi „suntem pubicul unei piese care ne va hotărî destinul”. O încercare de introspecție, pe-aici, pe-acolo, puțin trasă de păr și nedezvoltată. Nu, nu, nu. Nu mi-a plăcut, nu m-a prins acțiunea de loc, bâjbâită pe alocuri și nefinisată atunci când personajele erau puse față în față. Niște tineri care aveau o viață (mai mult sau mai puțin) normală sunt aruncați în mijlocul unei lupte pentru „găsirea comorii”, fiecare primind un indiciu ce constă într-un șir de litere care arată cam așa „LLTLWTLSJCMMQPĂ” sau, bineînțeles, de cifre, „291258215--412”, iar ei sunt nevoiți ca, dacă-și doresc să găsească comoara mult râvnită, să descopere misterul acestor coduri. Într-adevăr, ingenioasă ideea, nicidecum banală. Dar, în cele din urmă, nu pe placul meu.
 
„Endgame este un fenomen mondial, primul proiect interactiv carte-joc, apărut în 30 de țări”. Da, am mai spus, ideea este ingenioasă și, cred că din acest motiv, încă n-am fost pregătit s-o accept așa cum ar trebui.

Acțiune relativ OK, nu prea complexă, simplu, un limbaj nepregătit și ușor de sărit, personaje plate, care nu prea evoluează ci rămân la o anumită trăsături dominantă. De asemenea, uneori mai și anticipezi ce-are să se întâmple. Și chiar așa se întâmplă. Cred că dacă se va face un film după carte, cu siguranță mă va atrage și mai mult și, well, sper că nu va avea aceeași soartă ca și filmul cărții Înainte să adorm.

Acum vă las pe voi să alegeți, aceasta este doar părerea mea și, evident, nu vreau să vă bag pe gât faptul că această carte nu mi-a împlinit, mie, așteptările, ci doar am vrut să vă împărtășesc reacțiile mele.

Editura Trei
Traducere din engleză de Laurențiu Dulman
512 pagini


13 comentarii:

  1. Eu am câştigat cartea la un concurs de la Editura Trei, că altfel nu mi-aş fi luat-o. Am auzit multe lucruri minunate despre carte, dar nu eram pregătită să dau bani pe ceva ce nu ştiam că merită. Când am primit-o, am răsfoit-o puţin şi am rămas în ceaţă din cauza numerelor. Nu o să mă apuc prea curând de carte, cum ţi-am zis, am deja suficiente enigme pe la matematică şi nu mai am nevoie de alta :)) dar nici nu mă simt, oarecum, pregătită mintal să mă apuc de ea. Pare să necesite multă atenţie din partea cititorului. Oricum, mă bucur să citesc o recenzie scrisă de tine cu ceva mai multe părţi negative în ea :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu am câștigat-o la concurs și, sincer, aș fi cumpărat-o dacă nu o câștigam. Într-adevăr, muuuulte coduri și numere, dar, cu toate astea, nu m-a atras. Acesta o fi motivul? Eh, succes, sper ca ție să-ți placă!

      Ștergere
    2. Şi eu sper să-mi placă :D

      Ștergere
  2. De câte ori am zis că îmi iau cartea asta şi nu am făcut-o. O dorisem mult atunci când a apărut şi mă înscrisesem la acele concursuricare o aveau ca premiu, dar sunt cam ghinionistă. Acum a cam slăbit dorința. Dar cu siguranță vreau să o citesc şi o voi cumpăra cândva.
    Recenzia ta e diferită de cele de până acum şi mă bucur că există cineva căruia nu i-a plăcut această carte. :-)


    Eu ți-am zis că nu mai scapi de mine. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Mă bucur că iarăși te găsesc pe aici, serios. Eu sper s-apară, după cum am spus, filmul cărții. Sunt sigur că va fi mai bun și mai „catchy”. E OK, nu zic, neapărat, că NU merită citită, zic doar că ar fi putut fi ceva mai bun, la cât de mult se vorbește despre!

      Seară frumoasă!

      Ștergere
  3. Hmm, ma gândeam să mă apuc de cartea asta, atât din cauza faptului că îmi aduce aminte de Jocurile foamei cât şi din cauză că mereu dau de ea pe undeva. recenzie, promoţie ceva. Mie îmi plac enigmele, dar am o mare problemă cu personajele fade, cred că o mai amân puţin

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu mă gândeam la „Hunger Games” când m-am apucat de ea. Sincer, așa, seamănă puțin, dar Suzanne Collins tot rămâne apogeul acestui gen. Părerea mea. Și mie-mi plac, chiar m-am notat muuulte chestii pe carte, am tras linii, făcut buline și semne. Când voi avea timp, am să mă avânt puțin asupra acestor chestii.

      Ștergere
  4. ...sunt curioasa.:-Nu ai gasit nimic sa iti placa la ea ? Nici un aspect pozitiv?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi s-a părut interesantă și, oarecum, plăcută, ideea codului care se încearcă a fi descoperit în carte. Dar nu mă dau în vânt după acest gen, deși îmi place Hunger Games.

      Ștergere
  5. Deci, in primul rand, n-am avut ocazia sa citesc trilogia "Hunger Games" (nu aruncati cu rosii in mine, va rog :)) ), dar sigur, anul acesta, ma voi apuca si eu de ea. <3
    De aceasta carte (si eu am castigat-o, desi, as fi ajuns sa fac rost de ea intr-un fel sau altul), nu prea am ce sa spun, deoarece nici eu n-am citit-o. Intr-adevar, peste cate recenzii am dat, toate erau numai de bine, imi place sa gasesc si ceva contra. Asta ma impulsioneaza mai mult sa vreau s-o citesc. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si, mai ales, ador sa imi pun mintea la contributie si sa descopar "enigme". :D

      Ștergere
    2. Ah, dar ai văzut filmele, nu? Părerile sunt împărțite, eu n-am fost atât de mulțumit pe cât de entuziasmat am fost când am citit primele câteva pagini și, de asemenea, când am aflat de enigma cărții. Ingenios, după cum am mai zis, dar nu... la suflet! Îți mulțumesc că ai trecut pe-aici, să ai spoooor la lectură. Andrei

      Ștergere
    3. Am vazut doar primul film. Pe celelalte, o sa le vad, dupa ce voi citi si cartile. :)

      Ștergere