marți, 27 ianuarie 2015

„Să nu mă părăsești” (film)- Recenzie



Trist, trist, trist, trist, trist.. Și aș putea continua până la nesfârșit.
O poveste tristă, o viață trăită altfel, diferit, pentru niște scopuri care, pur și simplu, îngrozesc: „incubator de organe”, oameni care sunt crescuți NU pentru a-și trăi viața, ci, prin organele lor, să îi facă pe ceilalți sănătoși și plini de viață, ei alegându-se cu întunericul efemeric.

Viața lor de copii se desfășoară la internatul Hailsham, fără a avea prea mult de-a face cu viața „reală”, cu mediul înconjurător. Fără a auzi sunetul mașinilor, al bănuților căzuți pe jos sau cântecul vrăbiuțelor. Fără să fi contat, în mintea lor, ceea ce se află dincolo de gardurile ce încorsetează orizontul lor. Prin intermediul unei profesoare ce nu mai poate rezista, cei mici află că, atunci când vor crește mari, nu vor fi niciodată ca toți ceilalți. Pentru că nu vor mai fi. Nu vor putea avea meseriile le care viseză și aspiră, nu vor putea vedea filmele de care vorbește lumea, nu vor avea parte de nimic din ceea ce se poate gusta în această lume, deoarece ei sunt „creați”, crescuți, pentru un scop total instigator.

Carey Muligan, în rolul lui Kathy, Keira Knightley, în rolul frumoasei Ruth și Andrew Garfield, în rolul magnificului Tommy, formează un adevărat suflet al acestui film, fiind împreună încă din îndepărtate copilărie, pe când erau doar niște școlari în uniforme la internatul Hailsham. Deși cele două sunt prietene foarte bune și, deși, legătura sufletească dintre Tommy și Kathy pare puternică și incită către o adevărată poveste de dragoste, când aceștia cresc, Ruth ajunge să formele un cuplu cu Tommy, spre dezamăgirea profundă a lui Kathy, ce mereu l-a iubit în ascuns. Cu toată inima, sentimentele pe care le trăiește fiecare dintre ei sunt puternice, profunde și ambigue- tristețe, iubire, gelozie, dezamăgire, răutate. Toate acestea duc la o interpetare de excepție și o poveste mult prea tulburătoare, ce mi-a rămas în minte chiar și acum, deși am văzut filmul acum ceva timp.


Nu voi dezvălui prea mult din film, s-ar pierde farmecul. Vă zic doar că acest film chiar merită. Am să vă las să descoperiți adevărul din spatele acelor zâmbete largi, adevărul din spatele trandafirilor culeși și agățați de umerașul prin într-un cui, în mijlocul ușii, dincolo de melodiile pe care le-ascultă Kathy, trăind în melancolie. Dincolo de destinul acestor oameni.


Pentru mine, cuvintele finale ale lui Kathy reprezintă apogeul, momentul în care ajungi să verși lacrimi muuuulte, fără rușine. Simt că ele adună într-o frază toată substanța filmului, toată tristețea și esența acestuia. Omul, efemer, sperânc și țintind către absolut, unindu-și contradicțiile în moarte, în întunericul rece. După film, am avut muuultă vreme un nod în stomac. Muzica aceea care însoțește filmul pur și simplu potențează, la maximum, trăirile, sentimentele, proiectând tristețea și destinul într-un plan al nefirescului. E firesc, totuși, să fii trist, nu? Să-ți placă genul acesta de filme! Eu mă dau în vând după ele.


Este, teoretic, imposibil să rămâi pasiv la o asemenea poveste. Inuman, nici nu se pune problema. Sentimentele pur și simplu răzbucnesc în privitor, purtându-l prin multe situații și făcându-l martor la numeroase sentimente.

Chiar se merită! Vi-l recomand cu drag să vă uitați la el oricând, de preferat seara, când este o liniște mormântală și frumoasă, călduroasă. Nu veți fi dezamăgiți!

Regizor: Mark Romanek
Genul: thriller/dramă
Distribuție: Carey Muligan, Andrew Garfield, Ella Purnell, Charlie Rowe
Durată: 103 minute

12 comentarii:

  1. Am auzit atâtea despre filmul ăsta şi am fost totaaalll dată peste cap. Aveam în plan să-l văd de ceva vreme, dar am tot amânat din cauza puţinului timp liber pe care îl am. Sper să apuc să îl văd săptămâna aceasta. Mulţumesc de recomandare! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O să-ți pară rău că nu l-ai văzut mai devreme. Este superb! Vine vacanța, ai să ai timp. Mult succes, plăcerea mea!

      Ștergere
  2. Nu, una din prietenele mele s-a gândit la binele meu şi a avut grijă să scriu :))) dar scap eu de ea cumva

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Filmele mai așteaptă, nu fug de-acolo, dar examenele nu :)) Să scapi cu bine de ele!

      Ștergere
  3. Un film vazut in urma recomandarii tale, dar foarte trist. Ai avut dreptate, sunt necesare destule servetele, dar totusi m-am incapatanat sa trec aceasta carte pe lista mea de provocari. Stiu, ambitie, dar am un an de zile sa ma decid cand va fi ziua potrivita sa "plang".

    RăspundețiȘtergere
  4. Am primit cartea de ziua mea, abia aștept s-o citesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu ştiu că am făcut cartea cadou pentru Secret Santa pe Booktopia, cu toate că nu o citisem la momentul respectiv. Ştiu că persoana care a primit-o s-a bucurat extrem de mult!
    Abia aştept să ajungă şi la mine după toate comentariile pozitive privind modul de scris al autorului!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie să vezi și filmul. E geniaaal! Nu am citit cartea, dar am o am în bibliotecă. Așteaptă cu nerăbdare să fie răsfoită!

      Ștergere