duminică, 19 octombrie 2014

Maestrul si Margareta, de Mihail Bulgakov - Recenzie

Aș putea spune „recenzia unei cărți cum rar întâlnești!” și nu m-aș înșela.

Mihail Bulgakov, autorul romanului, a trăit între anii 1891 și 1940, fiind un romancier și dramaturg rus de origine ucraineană. Foarte contraversat acest Bulgakov, opere lui fiind interzise în repetate rânduri de către guvernul stalinist.

Romanul are o acțiune destul de întortocheată, aș spune, complexă, dar surprinzătoare și „care te prinde”. Este structurat pe trei planuri care alternează, planuri care au menirea de a menține cititorul nu doar în alertă, ci și într-o stare oarecum confuză. Romanul parcă-ți pune întrebări să vadă dacă ai fost atent, îți aduce personaje noi și dialoguri surprinzătoare, menite să te facă să te întorci și să recitești secvența din anterioara pagină citită. Până la jumătatea cărții, sincer, nu știam ce treabă are și „Margareta” (care, totuși, nu este o floare- cel puțin nu o floare dintr-aia care realizează fotosinteză și altele) în tot acest roman.

Maestrul este un scriitor eșuat, care ne oferă multe răspunsuri la întrebările ce ne chinuie pe tot parcursul acestui roman, este un personaj cheie, revelator, iar Margareta este cea cu care acesta trăiește o poveste de dragoste, de fapt, mai mult decât o poveste de dragoste, însa care este imposibilă din cauza faptului că ea este deja măritată cu un om din înalta societate moscovită. Evident, Bulgakov nu le lasă destinele așa, ci îi readuce, într-un mod „magic”, împreună. Vă las să descoperiți, veți fi mai mult decât surprinși.

Margareta își vinde sufletul, asta e tot ce vă spun, și se alături unui grup format din persoane bizare, ciudate, înșelătoare. Bulgakov aduce în povestea sa și un „ciudat motan negru”- Behemoth, care reprezintă cireșica de pe tort în acest roman presărat cu scene amuzante, pline de o normalitate ciudată și nenaturală (dar, da, îi spun „normalitate”) și cu replici neașteptate, cu întorsături neașteptate și personaje neînțelese, dar care au un rol anume. 

Povestea dintre Margareta și Maestru este una specială, care cere sacrificii pentru împlinirea ei terestră și cosmică. O poveste care își găsește echilibrul în „refugiul veșnic”, ca o unire a contradicțiilor terestre. Merită!

N-am mai citit niciodată un asemenea roman. O desfășurare a acțiunii foarte complicată, întortocheată, cum am și menționat, dar și o trecere subtilă și neașteptată de la normalitate și natural, la magie și sacru. Surprinzătoare și neașteptate, iar Behemoth este unul dintre cele mai simpatice și surprinzătoare personaje, mereu într-o ceartă psihologică cu celelalte personaje: „stând pe labele din spate și plin de praf, motanul, între timp, făcea plecăciuni în fața Margaretei. Acum la gâtul motanului se afla un papion alb de frac, iar pe piept, un binoclu de dama din sidef, ținut pe o curea. Mai mult, mustățile motanului erau aurite.” Ei, ce mai pot spune?

O combinare perfectă de: psihologic, dragoste, moravuri umane pledând pentru non-valori și valori, religios, surprinzător, magic și... hipnotic! Merită să vă umpleți timpul cu un asemenea roman de calitate!

Cartea o puteți comanda de pe Libris.ro, de AICI.
Număr de pagini: 520
Traducător: Ion Covaci

12 comentarii:

  1. Sună foarte interesant! Îmi plac mult romanele cu astfel de personaje și intrigă întortocheată! Felicitări pentru recenzie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc, Anca, că treci pe la blogul meu. Îți recomand și „Anna Karenina”, în caz că nu ai citit, merită. Te-am pupat, te aștept cu brațele deschise!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am citit si eu cartea si pot spune ca m-a surprins stilul sau de a scris :) Succes cu blogul, Andrei

    RăspundețiȘtergere
  4. Are un stil unic de a scris, atât de realistic încât imaginile-ți trec prin fața ochilor. Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Fascinantă carte și frumoasă recenzie! :) Mi-a plăcut mult de tot, deși am înțeles-o mai târziu, nu imediat ce am terminat-o. Mi se pare o carte nebună, care, cum ai spus și tu, te prinde :) Cel mai mult mi-a plăcut de Behemoth, la care încă mă mai gândesc și pe care mi-l amintesc foarte bine, deși am citit cartea cu destul de mult timp în urmă :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Într-adevăr, cartea este una impresionantă și mereu aș pune mâna pe ea să o citesc iarăși. Printre preferatele mele, iar Bulgakov este de menționat atunci când se vorbește de literatură bună! Mulțumesc frumos, furelise, că ai trecut pe aici.
    Mult succes, te mai aștept!
    Andrei

    RăspundețiȘtergere
  7. Hmmm, oare ce i s-ar putea reprosa acestei carti?! Din punctul meu de vedere, nimic. E perfecta si completa. Si da, clar, Bulgakov e unul dintre reprezentantii de seama ai litaraturii de calitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Într-adevăr, Bulgakov e un adevărat „maestru”: geniu, artist, creator și surprinzător. Merită cartea. Mulțumesc de comentariu!

      Ștergere
  8. Foarte frumoasa recenzia, m-ai facut sa imi doresc sa citesc si cartea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur mult să aud asta și mulțumesc frumos că ai trecut pe aici. S-o citești cu plăcere!

      Ștergere
  9. Citesc si eu aceasta carte chiar acum. Felicitari pentru recenzie, m-ai facut si mai curioasa acum :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Neața. O să-ți placă mult, ai să vezi. Mulțumesc că ai trecut pe aici!

      Ștergere