marți, 1 septembrie 2015

Ce-am citit în luna august


Neața,

 
 A mai trecut o lună. Pentru Dumnezeu, ce rapid trece timpul acesta, nu-mi vine să cred. Deja e septembrie, mai avem 4 luni, cu tot cu asta, și intrăm în 2016. Încă nu-mi vine să cred! În fine, în luna august nu știu cât am citit, dar am avut niște lecturi foarte frumoase.


  1.  „Oameni, înger și demoni”, de Lina Moacă - 5 steluțe pe Goodreads, unul dintre cele mai frumoase romane pe care le-am citit vreodată. O poveste despre om, despre incertitudinile sale, despre iubire, împlinire și revelație. Vi-l recomand cu drag.
  2.  „Cântecul păsărilor”, de Sebastian Faulks - 5 steluțe pe Goodreads, o poveste frumoasă despre război, un omagiu adus luptătorilor care au luat parte la Marele Război și, în același timp, o meditație asupra condiției omului. 
  3. Eleanor & Park”, de Rainbow Rowell - 4 steluțe pe Goodreads, o lectură ușoară, o poveste frumoasă, puțin siropoasă, dar o carte cu adolescenți pe care o citești cu drag.
  4. „Avertisment”, de Renée Knight - 3 din 5 steluțe pe Goodreads, o lectură ciudată, mă așteptam să fie ceva mai mult, pentru că povestea a avut un start sănătos și o intrigă frumoasă.
  5. Marele Gatsby”, de F. Scott Fitzgerald - 4 steluțe pe Goodreads, o poveste despre Visul American adumbrit de voracitatea omului, de dorinăța sa de a se îmbogăți și de a fi bogat. Mi-a plăcut destul de mult!
  6. Oona & Salinger”, de Frédéric Beigbeder - 5 steluțe pe Goodreads, nu știu, mie mi-a plăut enorm de mult această carte și povestea dintre cei doi. Autorul s-a priceput la speculat, la replici amuzante și naturale. Chiar mi-a plăcut!
  7. Eu sunt Malala” , de Malala Yousafzai - 5 steluțe pe Goodreads, cartea mea de memorii preferată care surprinde o poveste fascinantă, despre o fată care dorea mult mai multe de la viață. O poveste inspirațională pe care v-o recomand cu drag.
  8. Culoarea purpurie”, de Alice Walker - 5 steluțe pe Goodreads, roman premiat cu Pulitzer, o poveste fascinantă și emoționantă. Am văzut și ecranizarea și m-a prins cu lacrimi în ochi. De departe, unul dintre cele mai bune romane citite vreodată.
  9. Întreab-o pe Alice”, de Anonymous - 4 steluțe pe Goodreads. O poveste despre droguri, viață, prietenie și dorința omului de a redeveni, iarăși, ce a fost.
  10. Aventurile unei prostituate de lux bucureștene”, de Belle de Nuit - 4 steluțe pe Goodreads, un jurnal care te face să râzi, un jurnal lejer și ușor, uneori totuși parcă prea deplasat. Dar, raportându-mă la ce-am citit erotic până acum, i-am dat 4 meritate steluțe. 
  11. Iubire”, de Toni Morrison - 4 steluțe pe Goodreads, trebuie să recunosc, a fost o lectură care nu m-a relaxat întocmai, a fost primul meu contact cu câștigătoarea Premiului Nobel pentru literatură, dar mi-a plăcut și m-a intrigat. Abia aștept să citesc și alte cărți de la ea!
  12. „Cerul din burtă”, de Ioana Nicolaie - 5 steluțe pe Goodreads, una dintre cele mai sensibile cărți pe care le-am citit vreodată. Un lirism emoționant, cald și plin de metafore și forme. O carte cum, de altfel, n-am mai citit până acum!
  13. „Sfâșierea cerului”, de Ursula K. Le Guin - 4 steluțe pe Goodreads, am ieșit din zona mea de confort și am încercat o carte SF. Sincer, începutul chiar mi-a plăcut iar intriga a fost fascinantă, dar apoi au apărut extratereștrii și mi s-a tăiat firul.
  14. „Cel care mă așteaptă”, de Parinoush Saniee - 5 steluțe pe Goodreads, una dintre cele mai bune cărți citite anul acesta. O poveste fascinantă a unei femei care nu se conformează societății în care se află și care trăiește o dramă. Superbă.
  15. „Lizoanca la 11 ani”, de Doina Ruști - 5 steluțe pe Goodreads, autoarea pur și simplu m-a atras prin stilul ei natural, scuturat de podoabe stilistice, prin verosimilitatea cu care a reiterat provincialitatea românească, cu toate principiile și valorile pentru care, străvechi, pledează.
  16. „Femeia de hârtie”, de Rabig Alameddine - 4 steluțe pe Goodreads, recunosc, la început nu prea am rezonat cu personajul, îl găseam superficial și chiar mă enerva. Apoi, mi-am dat seama câtă încărcătură emoțională a reflectat autorul în personajul pe care l-a creat. Un roman pe care, cu siguranță, am să-l citesc și mai târziu, un roman care-ți dă de gândit și de meditat.
Acum citesc „Recviem pentru un vis”, iar acest roman este foooarte ciudat și se citește greu; oricum, am văzut filmul și ascunde o poveste minunată, subtilă. Cam asta este ce am citit eu în luna august. Nu știu dacă-s multe, dar puține oricum nu-s, zic. Voi ce-ați mai citit? Lecturi frumoase și să aveți un septembrie minunat!

24 de comentarii:

  1. "Cântecul păsărilor" când ai mai citit-o?! :)) Frumoase lecturi și muuulte! De ce nu faci o poză "de grup"?
    Am scriu și eu ieri pe blog despre ce-am citit luna trecută, deci nu le mai enumăr și aici. :)) Cât despre ce citesc acum, știi deja că citesc "Sticletele". :D
    Nu mai am foarte mult și ajung pe la pagina 200, dar mai am destul oricum. Să te apuci și tu de ea, da' după ce o termin eu. :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am citit-o eu luna trecută! :)) Mersi. Oh, nu m-am gândit la asta. Dap, ți-am văzut postarea. O să mă apuc și eu de „Sticletele”, prea pare frumoasă.
      Succes și spor!

      Ștergere
  2. Faine cărți, multe sunt și în lista mea de-citit-numaidecât. Păcat că nu văd niciun Zafon ( dap, am să te bat la cap cu Zafon la nesfârșit). *invidioasă pe lista ta de cărți citite, care e de vreo 4 ori mai mare ca a mea*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt perfect de acord cu Zafon! Te pot ajuta să-l batem la cap amândouă! :)))

      Ștergere
    2. O să fie și Zafon, daaaa. Trebuie să-i simt chemarea, nu pot așa să-l citesc doar ca să fie citit. E o chestie de etică, mey Cătă! :)) Duduș, pfiu, vă aliați cumva?

      Ștergere
    3. Da! :))) Crede-mă că eram în sesiune și am lăsat totul baltă o săptămână pentru a citi 4 dintre cărțile lui :)))

      Ștergere
    4. :)) Oh, deci trebuie s-o încerc și eu dacă ai lăsat examenele pentru Zafon. Mersi.

      Ștergere
  3. Ok, în acest moment m-ai făcut să mă simt tareeee prost! :))))
    Ai o listă impresionantă de cărți aici și chiar m-ai făcut să vreau să citesc Oameni, îngeri și demoni. :3
    Din păcate toată luna august am călătorit și nu am prea avut timp de cărți, dar sper să mă revanșez luna asta, până începe facultatea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, îmi pare rău. :)) Dar mulțumesc. Trebuie să citești cartea aceea, e excepțională. E frumos să călătorești, și eu am avut mini-vacanțe, dar mereu m-am înarmat cu cărți. Oh, facultate! Mult succes și spor!

      Ștergere
  4. Eu nu pot sa inteleg cum de iti faci timp sa citesti atat de mult si sa mai scrii si recenzii kilometrice...eu am citit doar 4 carticele, ai citit de 4 ori mai mult. wow. Bravo, Andrei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu știu, crede-mă! Dar mersiiiii. (hug) Lasă, lasă, și tu scrii recenzii frumoase și citești cărți bune. Am răsfoit azi cartea de Kate Morton pe care o citești, părea așa frumoasă!

      Ștergere
  5. Doamne ! Cum faci asta ? Eu nu am reușit, dar vreau să ating cele 50 de cărți propuse și anul viitor, cine știe, îți întrec recordul. Bravo ! Așa da cititor Andrei :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Mersi, Simina! Păi, ce să zic, mult succes. Seară faină!

      Ștergere
  6. Ai citit mult, mult de tot. Apreciez cat de mult timp dedici lecturii. Stai bine cu time managementul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Încerc și eu! Mersi de aprecieri. Și, totuși, deși o să sune ciudat, paradoxal, chiar nu citesc mult în timpul zilei. De fapt, rareori citesc în timpul zilei. Citesc mult dimineața și seara, atât.

      Ștergere
  7. Atât de multe cărți! Atât de multe cărți bune!
    Andrei, încep să mă întreb dacă ești cu adevărat uman sau nu...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Nu ești singura care are această incertitudine. De fapt, nici eu nu-s tocmai cert, dar ce să-i fac?! Încerc și eu. Mersi mult de apreciere! Că, deh, am s-o iau ca pe o apreciere. Seară faină!

      Ștergere
  8. M-ai luat, am citit doar paisprezece carti luna asta: patru de Agatha Christie, ultimele 5 carti din seria Pardaillan, Cercul Octogonus de Peter Harris, Supunere de Michel Houellebecq, Mireasa in familia Borgia de Jeanne Kalogridis si Calea cea lunga de Sebastian Barry. Azi am terminat si Misterul Graalului de Julius Evola, acum citesc manuscrisul gasit la Saragosa, o carte cu spionaj (atunci cand m-am apucat de ea credeam ca e ceva istoric) Pumnalul medici, aparuta la RAO ca tot ziceam ce carti bune au (desi ata nu e cea mai buna din ce au) si Ruga pentru Katerina Horovitzova, aba inceputa.
    Daca e sa ma intrebi ce carti SF ti s-ar potrivi tie as zice ca ceva cumai putina stiinta si mai multa psihologie. Iti recomand Dune, Regina Iernii de joan Vinge si mai sunt doua dar imi scapa numele :)) ma uit pe Goodreads si revin.
    Apropo, faptul ca mi-ai recomandat Lizoanca la 11 ani m-a facut extrem de curioasa, in special ca despre autoare am auzit numai de bine. Abia astept sa pun mana pe ea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uitasem că am citit şi Fata dispărută, deci 15 :D
      Celelalte cărţi sunt În zilele cometei de HG Wells şi Julien, o poveste de Crăciun, deşi am impresia că ţi-am mai zis de ele.Şi binenţeles, ce ai văzut deja că îţi place, SF YA, eventual combinat cu dystopie.

      Ștergere
    2. Și tu ai citit ceva, deci, na! Doamne, te miști rapid și ai o groază de timp! :)) „Lizoanca la 11 ani” mi-a plăcut tare, tare mult. Am să-i fac recenzie. Dap, mi-ai mai zis de alea. Exact, „mai puțină știință și mai multă psihologie”. „Sfâșierea cerului” a avut din amândouă, dar, am zis, mi-a plăcut până au apărut afurisiții de. De „Dune” am mai auzit, de „Regina iernii” și „În zilele cometei” mi-ai mai zis. De „Julien, o poveste de Crăciun” nu mi-ai zis. :D Mersi tare mult de recomandări!

      Ștergere
    3. Nu am aşa mult timp, dar fur (era o reclamă, nu mai ştiu la ce, cu nişte tipe într-un restaurant care povesteau cum fură ele şi chelnărul se uita urât dar ele furau timp). Plus că se pare că citesc chiar rapid.
      Când am citit Dune avea o prefaţă extrem de tare (câte una pentru fiecare volum de fapt, mai puţin ultimele diouă pe care le-am citit în altă ediţie din păcate), care te facea să înţelegi legătura dintre evenimentele reale şi ce încerca autorul să exprime prin chestile SF din carte. Oricum nu sunt extratereştrii sau ceva de genul, doar un fel de monştrii mai deosebiţi, viermii de nisip (nu zic mai multe, dar sunt importanţi în special la nivel simbolic) şi ceva nave care merg între planete şi costume adaptate climei. dar chiar merită, în special primele trei sunt foarte tari, şi e şi ceva genetică pe acolo.
      Dacă nu ţi-am zis de Julien îţi zic acum, aveam impresia că am făcut-o. Singura parte SF e că acţiunea are loc undeva în viitor, cânt toată tehnologia a fost distrusă şi oamenii nu cred că a existat sau lucruri din astea, cred că astea sunt minciuni şi erezii (spre exemplu că un om ar fi ajuns pe lună). Şi totul pe fundalul unui război permanent. Julien e darwinist şi nepotul preşedintelui a ceea ce a devenit SUA. Şi unchiul lui cam vrea să îl omoare. A, şi sunt acceptate doar secte creştine, restul religilor nu. E scurtuţă şi interesantă, merită să o încerci. E parte dintr-o serie, dar e prima carte, o să le caut şi pe restul.

      Ștergere
    4. Hmm, „Julien” asta chiar sună bine. Acum, că mi-ai adus aminte, cred, de fapt, că mi-ai mai zis de ea! :)) Aia cu viermii de nisip, „Dune”, îmi aduce aminte de „The hobbit”, adică de film. :)) Erau la un moment dat acolo, în ultima parte, niște viermi care mâncau pământ și făceau drum orcilor. Chiar azi m-am uitat! :D Mersi de recomandări, să știi că le am în vedere de fiecare dată! :P

      Ștergere
    5. Stiam eu ceva :). Nu as zice ca au aceiasi functie ca acei viermi dar au ceva in comun, nu zic decat ca si ei sunt deschizatori de drumuri :D
      Ma bucur :D Si eu tin cont de recomandarile tale, dupa cum vezi mi-am si luat ce mi-ai recomandat :D

      Ștergere
  9. Cate lecturi!!! :)) Foarte frumos ca iti poti gestiona timpul astfel! :) Numai lecturi bune in continuare.
    PS. Imi plac gusturile tale

    RăspundețiȘtergere