marți, 18 noiembrie 2014

„Te-aș recunoaște dintr-o mie„ de Laura Lippman- Recenzie


Cred că una dintre cele mai bune thrillere citite vreodată. Mister, tristețe, trădare, adevăruri ascunse și minciună. Un roman cu o deosebită putere de a descrie o viață.

Trecem peste faptul că, fără abțineri, copertă cărții este superbă. Nu mai spun de titlu, care imediat te-atrage s-o citești. Laura Lipmann este o scriitoare cu adevărat inspira(n)tă. O carte cu adevărat bună, tradusă de către Editura Litera.

Stephen King, regele romanelor de genul, afirmă că acest roman este „Cel mai bun thriller al anului”. Și așa este. 

Totul începe când Eliza Benedict, soție și mamă devodată a doi copii, care duce o viață liniștită și frumoasă alături de familai ei, primește o scrisoare, o scrisoare ce-i va da viitorul peste cap și care-i răstălmăcește trecutul... nu tocmai roz.

Eliza Benedict duce o viață senină într-o casă din suburbii, alături de soţul ei şi de cei doi copii. Dar o scrisoare îi spulberă liniștea: "Ţi-am văzut fotografia într-o revistă. Sigur, între timp te-ai maturizat. Dar te-aş recunoaşte dintr-o mie." Un bărbat și un secret nemărturisit din trecut reapar în viața ei și îi amenință existența confortabilă. Dar Eliza ar face orice să-și apere liniștea și familia – chiar dacă aceasta înseamnă să retrăiască evenimentele unei veri terifiante și să scoată la iveală adevărul înfricoşător pe care l-a ţinut ascuns atâta timp. 

Din acest moment, Laura Lipmann începe să ne prezinte, în paralel, povestea extraordinară și plină de momente șocante a vieții Elizei Benedict, care, în copilărie, fusese violată, chinuită, însă, în cele din urmă, reușește să scape din mâinile violatorului. Sau, poate, acesta o fi lăsat-o să scape? În timp ce ea își servește cafeaua dimineața pregătind copiii pentru școala, violatorul ei este la închisoare așteptându-și executarea, fiind condamnat la moarte. Prin intermediul avocatului său care îi este alături, criminalul- Walter Bowmann, încearcă să ia legătura cu Eliza, fiind singura persoană căreia acesta vrea să-i destăinuie care au fost și celelalte victime ale lui (pe lângă alte două fete pe care Walter le ucide și le violează) și căreia vrea să-i ceară iertare. Cu toate astea, povestea este puțin ambiguă, deoarece Walter susține faptul că Eliza știe prea bine că el nu este vinovat, că el nu a ucis nicio fată, însă da, a violat-o pe ea, însă aceasta nu vrea să depună mărturie în această privință, știind că acest lucru ar putea să-i „dezvăluie secretele trecutului său”. Nu ni se spune, în mod clar, că Walter nu ar fi vinovatul, însă nici faptul că acesta este în totalitate vinovat de moartea a numeroase fete. Cu toate astea, Lipmann nu ne dezvăluie nici aceste secrete ale lui Elizabeth, așadar te lasă să-ți creezi singur scenariul, așa cum vrei tu. Cu ce final vrei!

Povestea unei mama care dorește răzbunarea fiicei sale ucise și volate, un criminal care devine alt om, se schimbă, se căitește, un om pe care închisoarea, „asemenea multor oameni”, îl schimbă, o fată mult prea tânără obligată să îndure chinuri și bătăi, o femeie fericită cu familia ei și care dorește să o protejeze chiar cu prețul propriei sale vieți, o avocată ce dorește dreptatea creștină și adevărată. Laupra Lipmann surprinde toate aceste aspecte în acest roman de top, „Te-aș recunoaște dintr-o mie”, un roman ce trebuie citit de către orice iubitor de cărți.

Vă voi prezenta niște pasaje și citate relevante pentru carte și acțiunea sa:

„Te rog, oprește-te, s-a rugat ea din nou, amintindu-și de o carte în care un băiat credea că Dumnezeu trăia în becul din bucătărie, pentru că mama lui se uita întotdeauna în sus, vociferând și agitând prin aer o lingură de lemn. Eliza nu era genul care să-l amenințe pe Dumnezeu cu o lingură sau să îi ceară ceva. Nici măcar nu era sigură dacă credea în Dumnezeu, și totuși nu s-a putut stăpâni să nu-i ceară acum o favoare: Te rog, fă-l să mă lase în pace!”

„- Nu mai sunt bărbatul care eram, i-a spus el. Dacă ar fi să plec vreodată de aici... nu știu. Dar n-am să plec niciodată, și cred că așa și trebuie să fie. Totuși, e ceva ce nu-mi dă pace. M-au închis și am devenit un om mai bun. M-am vindecat, așa aș putea spune. Au procedat corect închizându-mă, n-am nici un dubiu în privința asta. Dar atunci când va veni momentul execuției, vor ucide un alt Walter. Cel pe care vor să îl pedepsească nu mai există.”

„- Nimeni nu e în siguranță în lumea asta, niciodată. Ți-am dovedit-o astăzi, nu? Fiica ta mi-a dat drumul în casă pentru simpul motiv că îmi știa numele. Aș fi putut fi oricine. AȘ fi putut face orice. I-aș fi putut face rău.”

„Și Elizabeth s-a conformat. Întotdeauna făcea ce-i spunea Walter. S-a urcatî n mașină. Nu s-a întins în pat, așa cum ar fi vrut probabil Walter, ci s-a așezat pe locul ei, închizând bine geamul. Dar tot a auzit ce se petrecea. Țipete, hohote de plâns, un urlet înfiorător, ca răgetul unui leu, apoi o dâră albă, care trebuie să fi fost părul lui Holly fluturând în timp ce alerga, iar Walter venea după ea, la mică distanță.”

„Avuseseră ghinion o dată și știau că ghinionul putea să-i lovească oricând din nou. Și atunci când vine un fel de repartizare a cotelor. E ca atunci când, la ora de matematică, un copil învață că șansele ca o monedă să cadă pe cau sau pajură sunt întotdeauna egale, indiferent de câte ori arunci moneda în aer și pică pajură. Cu fiecare aruncare, șansele rămân aceleași Și, în fiecare zi, ghinionul te poate lovi din nou.”

Așadar, cartea chiar merită citită, deoarece stimulează cititorul, îl introduce într-un univers dominat de mister, de trădări, de orori și secrete ale trecutului. 

Cartea poate fi comandată de AICI, la un preț foarte bun!

Îi îmbrățișez pe cei de la Editura Litera și le mulțumesc pentru posibilitatea de a citi acestă carte superbă, ce va primi un loc special în biblioteca mea!

Traducere din limba engleză de către Carmen Ion
384 pagini

9 comentarii:

  1. Vai recenzia ta mi-a refacut pofta sa citesc cartea :) Am mai citit-o acum cateva saptamani, e super. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur foarte mult. Mult succes, te mai aștept. Plăcerea mea!

      Ștergere
  2. Intotdeaua m-au atras titlul si coperta la aceasta carte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Subscriu, titlul te atrage pur și simplu iar coperta e superbă.

      Ștergere
  3. Nu trebuia ă citesc recenzia asta, acum nu vreau decât să o citesc şi am de scris :((((

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi pare bine că am reușit să te fac să vrei s-o citești, dar îmi pare rău că n-o poți citi. Ai să treci peste, iar când vei avea timp, te vei aventura într-o lectură care merită. Succes și să faci bine la examene, îți țin pumnii!

      Ștergere
  4. Titlul si coperta m-a atras si pe mine. Intr-adevar un thriller fascinant, care m-a surprins.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult că ai trecut pe aici. Într-adevăr, romanul e surprinzător. Îți recomand cu mare drag și „Vecinul”, de Lisa Gardner. Merită! Pupici, te mai aștept.

      Ștergere