vineri, 10 iulie 2015

Top 15 cărți citite până acum!


Salutare,

Am promis acum ceva timp că voi face un micuț top al cărților citite până în acest moment. Mai sunt în jur de 5 luni și 21 de zile din acest an, așa că, cu siguranță, lucrurile se vor mai schimba. Cărțile le-am ales în funcție de impactul pe care l-au avut asupra mea, în niciun caz nu m-am lăsat influențat de tirajele în care s-au vândut, de copertă, de autor sau altceva. Strict ceea ce mi-a plăcut și m-a atras. Drept să vă spun, la început am vrut să fac „Top 10” cărți citite, dar apoi, după ce m-am uitat prin recenzii, mi-am dat seama că îmi este imposibil să aleg doar 10. Serios! Așa că am ales 15! Așadar, să începem:

Numărul cincisprezece


Un roman foarte frumos, despre o femeie care încearcă să se regăsească și, de fapt, face acest lucru scriindu-și propriul roman, pe măsură ce înaintează. Recenzia aici

Numărul paisprezece


Pentru Julie, viața este foarte frumoasă, cum nu se poate mai bună. Până când soțul ei moare și apoi găsește, în calculatorul lui, mail-uri adresate celei mai bune prietene a lui Julie. Și totul se schimbă. Un jurnal frumos, „însemnări despre trădare și renaștere”. Recenzia aici.

Numărul treisprezece


Un roman foarte frumos, alert, cu un subiect inovativ. Mi-a plăcut tare mult și vi-l recomand cu drag. Plus că autoarea este româncă; tot respectul pentru astfel de oameni. Recenzia aici.

Numărul doisprezece



Am adăugat aceste două romane pentru că mi-a fost imposibil să aleg. Totuși, parcă mi-a plăcut mai mult „În țara norului alb”, dar și „Cântecul maorilor” a fost la același nivel - poate puțin mai jos. Oricum, o lectură frumoase și o lume pe care am descoperit-o cu toată pofta. 

Numărul unsprezece


Una dintre cele mai frumoase povești pe care le-am citit vreodată. O recomand cu drag tuturor fanilor acestui autor, chiar este o carte care merită citită. Recenzia aici.

Numărul zece


Unul dintre cele mai bune romane scrise de Eric-Emmanuel Schmitt pe care le-am citit. Recenzia aici

Numărul nouă


Un roman care mi-a ajuns la suflet. Îl recomand cu drag tuturor celor cărora le plac cărțile subtile, cu substrat. Recenzia aici.

Numărul opt


Mi-a plăcut foarte mult, mai ales că a semănat, puțin, cu „Pe aripile vântului”. Recenzia aici.

Numărul șapte (I)


Un roman despre prietenie, iubire, sacrificiu. Un roman sensibil și deosebit de frumos. Recenzia aici.

Numărul șapte (II)


Nu am trișat. Mi-a fost cam imposibil să aleg între aceste două cărți. „Să nu mă părăsești” am terminat-o de citit ieri, urmează să-i fac recenzia cât de curând. Mi-a plăcut mult!

Numărul șase


Un thriller de excepție, care m-a ținut cu sufletul la gură și aproape nu m-a lăsat să dorm. Aproape. Foarte bun, alert și cu de toate. Recenzia aici

Numărul cinci


O crimă odioasă. Un adevăr ciudat. Două suflete se împletesc și încearcă să se regăsească unul pe celălalt. Un roman cum n-am mai citit. Vi-l recomand, recenzia aici.

Numărul patru


Mai este ceva de spus? Așa ziceam și eu, dragi cititori. Recenzia aici

Numărul trei


Liane Moriarty s-a încadrat, încă de la romanul „Secretul soțului”, printre scriitoarele mele preferate. Prin acest roman, și-a câștigat cu desăvârșire titulatura. Recenzia aici

Numărul doi


O poveste de dragoste care ar trebui alăturată, părerea mea, marilor cupluri celebre. O carte care m-a impresionat profund. Recenzia aici.

Numărul unu, cea mai bună carte citită în acest an


Un roman pur și simplu genial, un fenom literar și cel mai bun roman de debut pe care l-am citit vreodată. Trebuie neapărat s-o citiți, ”is a must”. Recenzia aici.

Anul nu s-a terminat, după cum v-am spus. Mi-a fost destul de greu să aleg dintre atâtea cărți super frumoase; toate mi-au plăcut, la o adică. Dar acestea mi-au ajuns mai ușor, mai la esență, să-i zic așa. Lucrurile se pot schimba, evident, TOP-ul se poate da peste cap. Totuși, nu cred că aceste cărți din TOP 5 își vor pierde locul de onoare! :) Vouă ce cărți pe care le-ați citit până acum v-au plăcut cel mai mult?

34 de comentarii:

  1. foarte , foarte interesant topul tau.
    Mie este foarte greu sa aleg si de asta nu fac topuri.Totusi cred ca pe primul loc ar fi Stalpii Pamantului Ken Follet.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult, Ely.
      Abia aștept să pun și eu mâna pe acel monstru de carte, sunt sigur că dacă ție ți-a plăcut o să-mi placă și mie! Succes!

      Ștergere
  2. Eu nu pot să fac topuri, pur şi simplu nu pot. Şi când votez în listopi pe Goodreads le pun cum îmi vin, nu le aranjez că nu pot.
    Mai ţii minte când te înnebuneam eu că nu îmi aduceam aminte titlul unei cărţi căreia îi citisem recenzia pe blog? Era "Perfecţiune", acum mi-am dat seama. Oricum, mai bine mai târziu decât niciodată.
    Cu "Trandafirii" am o micuţă problemă, am tot citit recenzii bune, şi-a cumpărat-o vecina, a citit-o şi a ajuns şi la mine acasă. A început-o mama şi s-a oprit că era prea siropoasă. Şi mama citeşte cărţi de 100 de ori mai siropoase decât mine. Hmm, nici nu ştiu ce să zic, să o mai ţin şi să o încerc sau să o duc acasă?
    Oricum, e drăguţ să faci retrospective de genul, îşi mai aduce omul aminte câte un titlu :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Eh, trebuie câteodată, ce să-i faci?! Ah, deci „Perfecțiune” era. E bună cartea, sunt sigur că ție o să-ți placă foarte mult. Ciudat, mie „Trandafiri” nu mi s-a părut tocmai romantică, cine știe ce siropoasă. Dimpotrivă, mi-a plăcut tare mult acțiunea și intrigile din sufletul personajelor. Cărțile lui Sarah Lark mi s-au părut, de fapt, mai siropoase. Trebuie să o înceeeeerci, dă-i o șansă.:D Nu știu dacă ai citit „Pe aripile vântului” dar dacă ai citit, sigur o să-ți placă.
      Și mie-mi place, mai privesc retrospectiv ce-am citit. Pupici!

      Ștergere
    2. În fond şi în definitiv nu am ce pierde, o să o citesc sau măcar o să o încep. Nu îmi place o închid şi gata :D

      Ștergere
    3. Ai să vezi, mey Anca, o să-ți placă! :)) Parol!

      Ștergere
    4. Eu zic sa o incerci, daca se poate spune asa. Nici mie nu mi s-a parut siropoasa. Sa ne spui daca ti-a placut.

      Ștergere
    5. O sa o incep sa vad cum e macar :D Intre timp am terminat Quo vadis si Holy Cow inaintea ta :D Holy Cow nici nu merita sa te apuci de ea, pierdere de vreme. Si de la Quo vadis am fost dezamagita, ma asteptam la mult mai mult, inca nu ma pot hotari daca sa ii dau 3 sau 4 stele pe Goodreads.

      Ștergere
    6. :D Mulțumesc că mi-ai spus de ce să mă feresc. De „Holy Cow” m-aș apuca doar de dragul coperții, serios! :)) Și nu cred că e așa mare, nu? „Quo vadis”, meh, nu prea sună pentru mine.
      A, da, așa stă treaba? „Să nu mă părăsești” înaintea ta, „Litera stacojie înaintea ta”, „Cele treisprezece motive înaintea ta”, „Viitorul nostru” înaintea ta, „Still Alice” înaintea ta... Ăhâm, mai continuăm? (wasntme)

      Ștergere
    7. Coperta e drăguţă dar cam atât, nu prea ai altceva în cartea aia. Ar trebui să fie amuzantă, dar nu e. E scurtuţă, în special că are capitolele mici şi se citeşte extrem de uşor, altfel nu mă chinuiam să o termin. Dar cam atât. O înşiruire de platitudini şi ceva referiri la cultura pop. Şi ca un plus, iniţial a vrut să scrie un scenariu de film pentru copii, dar Disney şi Pixar l-au refuzat, deci....

      Ștergere
    8. Oricum, e bine că scrii acum cărţile terminate de câteva săptămâni, eu vin cu chestii recente. Azi, spre exemplu, am terminat şi Academia coşmarurilor (carte pt copii drăguţică) şi mâine, dacă nu are loc o catastrofă ceva, mai termin două cărţi :D Şi mă apuc de o carte în engleză, mi-a dat-o autorul şi mă tot bate la cap să o citesc deşi i-am explicat odată că mai durează până mă apuc de ea.

      Ștergere
    9. :)) Oh. Și eu am primit ceva cărți. Acum citesc „Un veac de singurătate”, deci o să mai dureze ceva până mă apuc de alta. Maxim 2-3 zile. Spooor!

      Ștergere
    10. Ei, îţi dai seama că a intervenit ceva, nu? :)) Abia în seara asta am terminat Soare şi oţel şi pe Olaf Magnificul am decis să îl abandonez, sunt prea multe cărţi bune pe lumea asta să îmi pierd timpul cu el. Daaaar între timp am citit cam 4 volume din Sailor Moon, aproape 5 :D. merge mai greu că le citesc online, nu mă ţine buzunarul să le cumpăr. Dar îmi plac foarte mult, mica mea obsesie din copilărie revineîn forţă.
      Succes cu Marquez, cum am citit Un veac de singurătate înaintea ta (muhahaha, deşi anul trecut ce-i drept) îţi pot ura doar succes să termini în câteva zile, eu am stat cu ea mai mult de o săptămână, mă durea capul de la atâtea nume şi mă tot încurcam în ele, mă duceam înapoi să văd cine care e, dar ce-i drept nici nu aveam Arborele. Poate la tine merge mai repede :D

      Ștergere
    11. :)) Ah, da, Sailor Moon, tipa blondă cu o pisică. E înnebunită o colegă după ea. :))
      Păi ai citit ceva, văd! Volumele cred că-s micuțe.
      Mulțumesc, îmi place mult stilul, ceea ce scrie, ideea, parcă e ceva fabulos în toată povestea - de fapt, e - și numele astea, mneah, irelevante.

      Ștergere
    12. Nu sunt aşa micuţe, un volum are 4-6 reviste, dar sunt mai micuţe decât majoritatea cărţilor. Oricum, am citit şi Malad înainte ta (muhahaha) şi azi, la Copacul cu cărţi, am terminat o carte, maigrait şi vagabodul, o începusem tot acolo însă anul trecut :)) Şi am ascultat cum mi s-a citit Doamna doctot Daisy sau ceva de genul, nu mai ţin minte titlul exact :D
      Da, e ceva fantastic în povestea aia, dar te las să afli singur ce

      Ștergere
    13. Da, am văzut pe Goodreads. Doar că te miști așaaaaaa rapid! :)) Eu mai am puțin din „Un veac de singurătate”, am să încerc s-o termin astăzi, dar trebuie să merg și la film, așa că nu mă pronunț. Ți-a plăcut „Malad”? :D Și eu abia aștept s-o încep. :)
      Am văzut proiectul „Copacul cu cărți”, foarte frumos. Mă întreb dacă nu se fură cărți, la o adică, din copac. Hmm! :))
      Cred că am mai auzit de ceva cu „Doamnă” și „Daisy”. Oricum, dacă e doctor, hehe, trebuie s-o citesc.
      Mersi de recomandări și bravus!

      Ștergere
    14. Mi-a plăcut Malad, dar cred că îi mai trebuia jumate de carte ca să fie completă, parcă a trecut prea repede peste tot la final... Oricum, începutul nu e cel mai grozav, dar să nu te sperii, totul se aşază mai spre final.
      Hmm, la film, frumos, eu am fost tot la Copac, sâmbăta şi duminica sunt ateliere pentru copii, azi a fost origami şi teatru şi ieri baloane de săpun uriaşe, deci am avut program. Am citit iar jumate de carte, sper să o termin săptămâna viitoare, dar e o carte foarte prost tradusă... îmi vine să plâng.
      Să ştii că se mai fură, dar mai puţin, însă se distrug multe cărţi, în special din cele pentru copii, sunt pur şi simplu rupte, îmi vine să plâng când le văd. Şi să dau de toţi pereţii cu părinţii ăia iresponsabili. De dispărut dispar sigur pentru că anul trecut am văzut o carte şi anul ăsta nu mai e deşi sunt mai multe acum.
      Păi cine ştie, să te aştepţi oare la o recomandare pe goodreads? :)) E foarte fericit, a mai citit şi azi o carte (cu Goofy) şi şi-a terminat provocarea pentru anul ăsta (trei cărţi). Acum ce citeşte o să fie peste 100%

      Ștergere
    15. A fost foarte frumos la film; „Magic Mike XXL”. :)) Urăsc cărțile prost traduse, Doamne, nici nu vreau să vorbesc despre ele. Mă bucur că lucrurile s-au mai schimbat în bine; vedem cum stă treaba și la anul.
      Mă bucur pentru el - vorbești de fratele tău, nu? - e un cititor înrăit care calcă pe urmele surorii lui. Are gene bune, la o adică!

      Ștergere
    16. Asta cu genele bune îmi place şi mie să o zic, dar vin cei care susţin că educaţia este cea care formează o persoană şi mă tot contrazic. De fratele meu e vorba, el abia aşteaptă să recomande cărţi pe Goodreads:)

      Ștergere
    17. Abia aștept să văd recomandările lui Tedi! :)) Dacă el e.

      Ștergere
    18. Nup, te-ai încurcat, e Daniel :))
      Eu răspund mai greu, am avut de dormit puţin. Apropo, ştii că sunt iar la modă bileţelele? :D

      Ștergere
    19. :)) Deci a ajuns „Four”, hehe! Știu că ai avut de dormit puțin, îmi dau seama că ai fost obosoită nițel (wasntme). Să te bucuri de carte și s-o citești cu drag. :)) Ai văzut cum am împachetat-o? Doamne, cât m-am chinuiiiit!

      Ștergere
    20. M-am bucurat de ea de la prima la ultima copertă :D.
      Nu era împachetată aşa rău, am putut să o desfac repede şi asta este de bine :D

      Ștergere
    21. Oh, mă bucur că ți-a plăcut. :D E legată de seria Divergent?

      Ștergere
    22. Spune câteva întâmplări din serie din perspectiva lui Four (doar din prima carte) şi are şi câteva întâmplări care au loc înainte de acţiunea din divergent. E drăguţă, am aflat că de fapt Veronica plănuia să îl facă pe Four personajul principal şi ăsta era începutul cărţii.

      Ștergere
    23. Interesant. Sigur am s-o citesc când mă apuc de serie. :D

      Ștergere
  3. Din topul tău am citit doar To kill a mockingbird și Cititorul care evident intra și la mine. Never let me go sper cat de curând. S-au strâns ceva cărți, nu gluma. Eu deocamdată nici nu am de ales foarte multe :)) dar mai recuperam. Iar pentru ca am citit-o anul asta, locul I îl ofer fără discuție celei mai bune cărți din lume Gone with the wind. Daca ar fi sa recomand o singura carte sau sa citesc o singura carte în viata... Am citit-o iarna și a fost atât de frumos <3

    Interesante și celelalte dar am deja destule teancuri.(bine poate doar Culoarea de care am mai zis). Cam atât.. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :D Dap, s-au strâns ceva, m-am chinuit destul de mult să aleg. De altfel, simt că am lăsat pe margine cărți care ar fi trebuit menționate. Eh. Eu am citit „Gone with the wind” acum doi ani, de asemenea, tot iarna, și m-a ținut treaz într-una. De altfel, știu că m-am lungit ceva cu romanul. Dar m-a prins enorm, pur și simplu îl ador și mă bucur enorm să am în bibliotecă prima ediție apărută a cărții, în România, din 1970 la Editura Univers! :D (Dacă nu mă înșel)
      Și eu aș recomanda-o tuturor, de altfel, asta și fac. „Culoarea sentimentelor” are recenzia pe blog, merită, o clasez exact cu „Gone with the wind”. De altfel, autoarea și menționează la un moment dat de acest roman. Succes și mersi de vizită!

      Ștergere
  4. din lista de mai sus eu am citit Sa ucizi o pasare cantatoare si Sa nu ma parasesti. Imi plac gusturile tale, citesti variat, si carti clasice si noi aparitii :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frumoase cele două cărți! :) Autori deștepți. Mulțumesc foarte mult, și mie îmi plac mult cărțile pe care le citești tu. Mereu dau o raită pe blog să văd ce mai citești, ce recenzii mai ai, și am văzut că-ți plac clasicii. Ei bine, tocmai citesc „Litera stacojie”, și îmi dau seama că ar trebui să diger mai mulți clasici, pentru că-s geniali. Citesc variat pentru că îs atât de multe cărți frumoase și mi-ar fi groaznic mă axez doar pe un gen. Singura pișicherie e că nu citesc SF, fantasy - chestii cu vampiri. Rămân la oamenii mei! :)) Mulțumesc de vizită!

      Ștergere
  5. Frumos, eu mă gândeam să fac o postare de genul la sfârșitul anului.
    Ai citit multe cărți, ce-i drept, având în vedere că astea nu-s toate.
    Spor la citit în continuare ! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am să fac și la sfârșitul anului, dar am vrut să fac asta să văd ce o să se schimbe, dacă o să se schimbe ceva.
      Pupici și mulțumesc!

      Ștergere
  6. Foarte dragut topul :) de cand vreau sa citesc culoarea sentimentelor ,sper sa o citesc anul asta .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc. Am încercat să selectez măcar câte o carte dintr-un gen - pentru care pledez, vreau să zic - și mi-am dat seama, ce surpriză, că-mi plac nespus de mult dramele! :)) „Culoarea sentimentelor” e o carte care-ți ajunge la inimă, personajele parcă-s tridimensionale. Succes!

      Ștergere