Începând din 7 septembrie, Litera vă aduce pe DVD încă patru producții Mosfilm, în regia inegalabilului Andrei Tarkovski: „Călăuza”, „Oglinda”, „Copilăria lui Ivan” și „Andrei Rubliov”. Fiecare DVD va fi disponibil săptămânal, în zilele de luni, la toate chioșcurile de ziare, împreună cu ziarul „Adevărul”, la prețul de 14,99 lei.
„Călăuza” - Dramă, SF, 1979
După romanul Picnic la marginea drumului de Arkadi şi Boris Strugaţki. În interiorul Zonei, loc plin de pericole nenumite, se află o Cameră care, în urma unui fenomen de origine extraterestră, are puterea de a îndeplini cea mai ascunsă dorință a unui om. Călăuza este unul dintre puținii care pot pătrunde în zona interzisă și își conduce într-acolo cei doi clienți pe drumurile cele mai ocolite, căci în interiorul Zonei nici un drum nu este drept. Pe măsură ce se apropie de ținta călătoriei, regulile par să se schimbe, iar Călăuza se confruntă cu o criză.
„Oglinda” - Biografic, dramă, 1975
Unul dintre cele mai bune filme realizate vreodată. Un poet pe moarte își rememorează principalele momente ale vieții, precum și evenimente semnificative din istoria poporului rus în cursul tumultuosului secol XX. Peste toate acestea se suprapune, mereu enigmatică, imaginea mamei. Un film despre inocența pierdută, o călătorie introspectivă prin existența umană, încercare de a regăsi trecutul, dar și de a-i revela esența.
„Copilăria lui Ivan” - Dramă, război, 1962
Leul de Aur, Festivalul de Film de la Veneția, 1962. Primul film de lungmetraj al lui Andrei Tarkovski, ce i-a adus Leul de Aur de la Veneţia, făcându-l cunoscut în lumea întreagă, spune povestea lui Ivan, un orfan de război care, pentru a-şi răzbuna familia ucisă de soldaţii germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, spionează inamicul, aducând informaţii preţioase pentru trupele sovietice. Tovarăşii săi de luptă nu reuşesc să-l convingă să renunţe la periculoasa lui ocupaţie şi, în cele din urmă, copilul dispare în timpul unei misiuni de recunoaştere.
„Andrei Rubliov” - Biografic, dramă, istoric, 1966
Premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film, Festivalul de la Cannes, 1969. "Orice experiență se capătă cu oboseală, cu eforturi, cu o certă suferință... Numai după ce a fost fecundată de aceste dificultăți experiența dă roade. Pentru noi era foarte important să demonstrăm că experiența este ireversibilă. Interpretarea, în sensul că nimeni nu poate învăța arta, este explicația acestei teze."
Filmul descrie viața pictorului de icoane Andrei Rubliov de-a lungul unei perioade turbulente din istoria Rusiei, în secolul al XV-lea, o perioadă marcată de lupte între cnejii rivali și invaziile tătare.
Alte DVD-uri din colecția Filme de Aur din cinematografia rusă apărute la Editura Litera: „Anna Karenina”, „Dramă la vânătoare”, „Zboară cocorii”, „Tigrul alb”, „Pescărușul”, „Douăsprezece scaune” și „Zilele Turbinilor”.
E prima data cand aud despre aceasta colectie :-? Am vazut totusi Anna Karenina si am citit si cartile. Trebuie neaparat sa le citesti!
RăspundețiȘtergereHmmm, a mai fost o colecție, cu filmul „Pescărușul”. E genial, ți-l recomand. Am citit, evident, Anna Karenina. Una dintre cele mai frumoase și cutremurătoare povești de dragoste!
ȘtergereHmm, o să vreau să le văd şi pe acestea, sunt multe filme ruseşti bune. Îţi recomand filmul 12, un remake după un film american, foarte bun şi acela. Momentan nu este în colecţie dar sper să fie în următoarea serie :D
RăspundețiȘtergereMersică, l-am trecut pe listă. Cei de la Litera fac o groază de chestii dintr-astea extra, Doamne, se respectă! :)
ȘtergereŞi în acelaşi timp îşi permit, la propriu, au posibilităţile financiare şi nu numai de a se implica în astfel de proiecte, ceea ce nu este valabil şi pentru alte edituri.
ȘtergereHeii, Andrei. Știu că nu are legătură cu postarea, însă aș fi bucuroasă dacă ai accepta "provocarea" mea. Sunt curioasă ce ai pune tu pe listă. :D
RăspundețiȘtergerehttp://thoughts-about-books.blogspot.ro/2015/09/my-bucket-list.html
O zi frumoasă să ai!
Sigur, arunc o privire și am să fac și euu. Mersi mult!
ȘtergereAbia astept si urmatoarele filme! :) Imi place colectia.
RăspundețiȘtergere