vineri, 30 septembrie 2016

Leapșa de toamnă


Salutare, dragilor,

Acuși încep facultatea. Luni. Parcă abia aștept, parcă nu aștept, sper doar ca totul să meargă bine, deși pentru mine mereu începuturile au fost mai grele (clasa a 5-a, clasa a 9-a), acestea care au făcut tranziția de la gimnaziu-liceu-facultate. Wish me luck, buddies! O să fac o leapșă drăguță pe care o aveam de ceva vreme în plan, iar acum am prins puțin timp liber. Preluată de pe un blog care mi-a devenit foarte, foarte drag, al Adinei, Gânduri despre cărți, pe care vă invit să-l citiți cu drag. În altă ordine de idei, acum citesc Stoner, a citit cineva această carte? 

1. Când începe toamna pentru tine?

Atunci când mă identific în frunzele căzute, în aerul care-mi izbește ghetele, în oamenii grăbiți, încoșmăniți în gecile grosuțe, în zațul care rămâne după ce, înfrigurat, beau o cafea caldă. Atunci începe toamna!

 2. Ce îți place cel mai mult toamna?

Cred că starea pe care mi-o oferă, ca și cum totul se retrage la un echilibru, la o odihnă meritată după atâta agitație solară!

 3. Care este amintirea ta preferată despre toamnă?

Eu. Căștile în urechi. O pătură pe mine. Un ceai cu căpșuni și banane. Pe balcon. O carte bună. O pasăre care se retrage în camera mea și își face culcuș în bibliotecă.

 4. Ce îți place să bei toamna?

Ceai, neapărat ceai!

 5. Care e mâncarea ta preferată de toamnă?

Dacă aș sta și m-aș gândi, cred că toamna este perioada în care mănânc chestii făcute cu legume. Nu știu, probabil o supă de legume și griș.

 6. Cum este vremea de toamnă în zona în care locuiești?

Ruginie.

 7. Ce culoare are toamna?

Are culoarea cuvintelor care, până atunci, n-au fost spuse.

 8. Cum miroase toamna?

Pentru mine, toamna are un singur miros: al bunicii mele care, când eram mic, mă ținea în brațe.

 9. Cumpărături pentru sărbători de toamnă: da sau nu?

Cărți, da, cumpărăm tot timpul!

 10. Daca ai putea pleca toamna undeva, unde ai merge?

La mare. Mi-ar plăcea să văd sinuciderea mării!

 11. Care este sportul tau favorit de toamnă?

Alerg, deși nu e un sport preferat. Dar fac asta oricând - sper doar să mai am timp!

 12. Care este sărbătoarea de toamnă favorită?

Nu știu. Orice zi este o sărbătoare!

 13. Care este plăcinta ta preferată de toamnă?

Plăcintă cu mere.

 14. Ai o carte favorită de toamnă?

Sincer, nu cred, dar din cărțile pe care le-am citit, cred că în toamnă s-ar potrivi cel mai bine Dragă viață, de Alice Munro. Acesta este anotimpul în care, deșuet, aș sta la o șuetă cu viața. Zău!

 15. Dar un poem sau un citat favorit?

Mi-ar plăcea enorm s-aveți cinci minute s-o ascultați pe Nina Cassian, mai jos. E totul atât de frumos!


Mi-a făcut enorm de mare plăcere să fac această leapșă. Mersi, dragă Adina! :) S-aveți lecturi frumoase, frumoase și pline de surprize - plăcute, bineînțeles!

4 comentarii:

 1. Îmi place răspunsul tău:
  Are culoarea cuvintelor care, până atunci, n-au fost spuse.
  -----
  Toamna mă duce mereu cu gândul la Jane Eyre, La răscruce de vânturi, la ciocolată caldă cu aromă de alune, castane coapte şi miros de prăituri făcute de mama. Toamna este ca o simfonie a melancoliei pentru mine. O toamna frumoasa. Mult succes la facultate.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc, Gabriela! :)
   Jane Eyre, daaa, căldură interioară și adiere de vânt. Mulțumesc, asemenea!

   Ștergere
 2. Vaaii, ce mă bucur că ai făcut și tu leapșa! Sunt minunate răspunsurile tale, zici că-s scoase dintr-o poezie. Îmi face mereu plăcere să te citesc, Andrei, pentru că am mereu impresia că ale tale cuvinte sunt o alinare a sufletului.

  Trebuie să-mi ajungă și mie "Dragă viață" și "Prea multă fericire" ale lui Munro și abia aștept să le citeeesc. <3 Pupici și lecturi frumoase!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc, Adinaaaa, mă bucur că răspunsurile mele transmit ceva! :) (hug)Abia aștept părerile tale legate de cărțile lui Munro. Îmbrățișări kilometrice și, asemenea, lecturi plăcute!

   Ștergere