Miercuri, 12 august, ora 19.00 vă aşteptăm la librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr. 38) pentru o seară dedicată romanului „Un apartament la Paris” de Michelle Gable, roman recent apărut în colecţia „Raftul Denisei” la Editura Humanitas Fiction şi inspirat de spectaculoasa descoperire, în 2010, a apartamentului, închis timp de 70 de ani, ce i-a aparţinut lui Marthe de Florian, celebră demimondenă a Parisului de la sfârşitul veacului al XIX-lea.
Invitaţi: Marius Constantinescu scriitor şi jurnalist cultural, Monica Neaţu, istoric şi Sandra Ecobescu, filolog şi preşedinte al Fundaţiei Calea Victoriei. Moderatorul întâlnirii este Denisa Comănescu, director general al editurii Humanitas Fiction.
Cartea este recomandată de bookblog.ro iar evenimentul se desfăşoară în parteneriat cu Fundatia Calea Victoriei. În partea a doua a evenimentului publicul va asista la o prezentare interactivă cu titlul „Viaţa şi dragostea în La Belle Epoque” susţinută de Monica Neaţu.
Două povești se întâlnesc în ”Un apartament la Paris”: una din La Belle Epoque, alta din lumea contemporană. April Vogt, expertă în mobilă europeană, e trimisă de casa de licitaţii Sotheby’s să evalueze obiectele dintr-un apartament parizian care n-a fost deschis de şapte decenii. Odată ajunsă la Paris, în apartamentul plin de mobile spectaculoase, April va identifica un tablou al pictorului Giovanni Boldini care o înfăţişează pe faimoasa proprietară – curtezana Marthe de Florian. Hotărâtă să afle mai multe despre frumoasa demimondenă, April găseşte o serie de cărţi de vizită ascunse în interiorul mobilelor şi primeşte de la avocatul care se ocupă de moştenire scrisorile şi jurnalul acesteia, descoperind astfel că viaţa lui Marthe de Florian fusese una fascinantă, petrecută printre poeţi, artişti şi oameni politici importanţi. Pe măsură ce pune cap la cap firele poveştii existenţei agitate a lui Marthe, April încearcă să-şi facă ordine în propria viaţă.
„Într-adevăr, nu petreci ani întregi să obţii tot felul de diplome în istoria artei şi nu trăieşti la Paris fără să fii în stare să recunoşti un tablouaş de Giovanni Boldini. Maestrul şfichiuitului fusese cândva cel mai celebru portretist din lume. Înspre sfârşitul secolului al XIX- lea şi în primii ani ai secolului XX nici nu existai dacă nu-ţi făcea Boldini portretul. Femeia asta fusese cineva.” („Un apartament la Paris”)
„Parisul de ieri şi de azi al lui Michelle Gable este o lume în care te cufunzi cu uşurinţă şi cu plăcere. Atât cele două planuri paralele inteligent întreţesute, cât şi redarea atmosferei şi farmecului oraşului sunt atuurile acestui roman.“ (The San Diego Union-Tribune)
„Ideea romanului i-a venit lui Michelle Gable în 2010, când agenta ei literară i-a trimis un articol despre un apartament parizian care nu mai fusese deschis de şapte decenii. Ce a făcut autoarea pornind de aici e un lucru fabulos.“ (Fort Worth Star-Telegram)
Michelle Gable s-a născut în La Jolla, SUA, şi a copilărit în San Diego. A absolvit The College of William & Mary. Ulterior a lucrat în domeniul investiţiilor bancare şi a condus o companie de software. A mai scris câteva romane, rămase nepublicate, înainte de acest incitant debut, „Un apartament la Paris” („A Paris Apartment”, 2014), povestea curtezanei Marthe de Florian şi a apartamentului ei din arondismentul IX, care a devenit repede bestseller internaţional. În prezent, Michelle Gable pregăteşte un al doilea roman, „I’ll See You in Paris”.
Sper să citesc și eu cartea, pentru că... știu deja că tu vei pune mâna pe ea repede. Ești la curent cu toate, Andrei ! Ia spune, nu cumva ai pe-acolo o priză umană...?? Că nu-mi explic într-alt fel :((
RăspundețiȘtergereHahahaha, bună asta cu priza! :)) Nu știu, nu cred că am să pun mâna curând pe ea pentru că am o groază de cărți în Wishlist și noooo, tot crește, crește, crește.. Nu-mi explic nici eu cum! :))
Ștergerece coperta fumoasa are cartea, romanele din Raftul Denisei sunt foarte frumoase.
RăspundețiȘtergereȘi eu ador cărțile celor de la Humanitas Fiction, colecția „Raftul Denisei”.
ȘtergereCartea asta chiar este fascinanta, am citit un fragmentel din ea si am decis ca o vreeeeeau. Bine, toata colectia e grozava, dar asta chiar mi-a atras atentia pentru ca iubesc Parisul acelor vremuri si cartea are asa, un parfum de vremuri apuse :D
RăspundețiȘtergereEu nu am reușit s-o răsfoiesc. Am văzut-o, da, pare interesantă, dar n-am reușit. Meh!
ȘtergerePăi nu e greu deloc, faci o vizită la librărie şi arunci un ochi şi în ea :D
Ștergere:)) O să fie dramatic, mi-e greu să ies din librării fără o carte (atunci când am bani la mine, dar știi povestea).
ȘtergerePăi mergi când au o reducere spectaculoasă, acum la Humanitas, în librării, este o promoţie, dacă iei o carte ai 10% reducere, dacă iei 2 ai 20% şi dacă iei 3 ai 30% (doar la cărţile Humanitas). Se termină pe 31 deci profită cât mai poţi.
ȘtergereCoperta este foarte draguta! :D
RăspundețiȘtergere