Salutare,
Acum ceva timp am rugat-o pe Ana Săndulescu, autoarea romanului „Anamneza” (Editura Herg Benet, 2015) să-mi acorde un interviu și a fost de acord. Îi mulțumesc foarte mult pentru bunăvoință și pentru timpul acordat.
„Ana Săndulescu are o literatură caustică, sinceră și în căutarea
locului personal în acest amalgam de tipuri literare contemporane. Asta
pentru că scrierile ei par când fragmente de jurnal, când fragmente
lirice, când, pur şi simplu, fragmente ficționale și meditative,
energetic-electrice, chiar narcotice. Cert este că tânăra prozatoare
transformă limbajul și starea de chat în atitudine literară. Frazele ei
sunt ca niște fulgere în plină noapte, te țin mereu în suspans, te
obligă să ai încredere că la capătul vijeliei literare personajele vor
construi un singur punct geografic, viața atât de rapidă. Cred cu toată
convingerea că Ana Săndulescu e unul din pariurile câștigate ale noii
generații de prozatori.” (Paul Gorban)
„Pe Ana am cunoscut-o la cursul meu de scriere creativă. E o
cititoare pasionată și o căutătoare îndârjită, calități pentru un
scriitor de cursă lungă. Scrisul ei este o combinație puternică de
sensibilitate acidă, spirit de observație și abisalitate. De aici un
roman neastâmpărat, fractal, nevrotic. Recomand.” (Dan Lungu)
„Îndrăzneț, captivant, feminin, trepidant, nuanțat și intens,
condeiul Anei Săndulescu din «Anamneza» te face să vrei să descoperi din
nou literatura română. Nici nu vor trece bine câteva pagini, când îți
vei da seama că nu te mai poți dezlipi de narațiunea confesivă atât de
divers colorată. Atenție, asta e o carte de care s-ar putea să te
îndrăgostești!” (Cristina Nemerovschi)
1. Când ai început să scrii, aveai deja în gând ideea publicării unui roman?
R: Nicidecum. M-am bucurat de momentele aparte pe care mi le-a dăruit această activitate. Cum am mai spus, am trimis fragmente de proză la reviste de profil, am participat la cenacluri și la concursul de debut organizat de Herg Benet, tot timpul cu sufletul deschis. Și s-a întâmplat. „Anamneza” a fost tipărită.
R: Nicidecum. M-am bucurat de momentele aparte pe care mi le-a dăruit această activitate. Cum am mai spus, am trimis fragmente de proză la reviste de profil, am participat la cenacluri și la concursul de debut organizat de Herg Benet, tot timpul cu sufletul deschis. Și s-a întâmplat. „Anamneza” a fost tipărită.
2. De ce ai ales editura Herg Benet și nu altă editură?
R: În primul rând, pentru că ea m-a ales. Altfel, pentru că are personalitate puternică, vizibilitate şi nu face compromisuri. O editură onestă, în ascensiune, care sprijină şi sfătuieşte autorii români pe care îi publică. Atât de simplu.
3. De ce au nevoie scriitorii români pentru a scrie literatură de calitate?
R: Dacă ştiam asta eram cel mai bun scriitor român.
4. Consideri că publicul român este conservator atunci când vine vorba în cărți despre subiecte considerate tabu?
R: Nu cred că a făcut cineva o prospectare în sensul ăsta, dar aş zice că publicul este mai degrabă needucat, mustrător faţă de literatura română actuală. Se poate remarca uşor că proza românească se citeşte puţin, iar autorii cunoscuţi au în spate ani şi ani de exerciţiu practic într-ale scrisului. Unii sunt şi activi politic, iar majoritatea sunt proactivi în comunitatea din care fac parte. Poezia românească nu se citeşte mai deloc. Poeţii se citesc între ei şi fac mici stupi. O carte realmente bună ajunge la un public restrâns, fidel autorului sau grupului de care aparţine. Tot mai des cititorii afirmă că devorează autori străini consacraţi şi reneagă contemporaneitatea literară. În condiţiile astea nici nu mai contează ce subiecte abordează autorii români - obişnuite ori tabu - fie ei debutanţi sau veterani. Dar noi suntem încăpăţânaţi.
5. În ziua de astăzi, orice cititor se visează și scriitor. Dar mulți scriu, însă puțini sunt scriitori. Consideri condiția de a fi „scriitor” mai mult o titulatură sau o stare anume?
R: Eu una fug de titulaturi. Scriitor, scriitor debutant, scriitor important, scriitor ratat, arhitect, politician, medic, conferenţiar, profesor, liber-profesionist, şomer, corporatist - toate - bune de aruncat la gunoiul mărginirii. Un om care citeşte şi scrie primeşte cu bucurie imaginile şi cuvintele care ţâşnesc pentru şi din el însuşi, depăşeşte cenzura impusă de conştiinţă la ciocnirea cu un gând nou şi totodată selectează - sub auspiciul raţiunii - ideile folositoare în detrimentul ideilor-purici. În acest moment putem să încadrăm sintagma „mulţi scriu, însă puţini sunt scriitori”. Fără o selecţie propriu-zisă a acestor idei, există riscul să plasăm cititorul într-un torent de gânduri accidentale, neşlefuite. Compoziţia şi arhitectura Anamnezei se înclină în faţa acestui principiu. Dar mai presus de orice, înainte ca un act să se rateze, mai întâi, el trebuie să se nască, nu-i aşa?
6. Dacă tot suntem „aici”, care sunt scriitorii români contemporani pe care i-ai citit cu drag?
R: Dintre poeţi: Radu Vancu, Iulia Modiga, Andrei Zbîrnea, Adela Greceanu, Sorin Staicu (Despot), Eva Precub, Claudiu Komartin, Ioana Nicolaie, Dan Mihuţ, Moni Stănilă, Ionel Ciupureanu, Livia Ştefan, Victor Țvetov, Cristina Cîrnicianu, Radu Ianovi, Teodora Coman, Paul Vinicius, Aida Hancer, Andrei Dósa, Rita Chirian, Matei Hutopilă, Răzvan Ţupa, Krista Szöcs, Teodora Coman, Şerban Axinte, Marius Aldea, Lavinia Bălulescu, Dmitri Miticov, Corina Bernic, George Chiriac, Andrei Velea, Anatol Grosu, Octavian Soviany, Raluca Şandor Gorcea, Constantin Acosmei. Dintre prozatori: Lucian Teodorovici, Alexandru Vakulovski, Liviu Stan, Dan Lungu, Alexandru Voicescu, Florin Irimia, Ionuţ Cheran, Radu Găvan, Cristina Nemerovschi, Augustin Cupşa, Cosmin Leucuţa, Flavius Ardelean, Mircea Cărtărescu, Ana Mănescu, Daniel Vighi, Iulian Tănase, Cezar Paul-Bădescu, Ovidiu Nimigean, Daniela Zeca. Aştept debutul în poezie al lui Vlad Pojoga, Anastasiei Gavrilovici, Ioanei Miron, Cristinei Alexandrescu, un nou volum de poezie de la Bogdan Federeac! şi debutul în proză a lui Bogdan Moisa.
7. Consideri că ar trebui să se pună accent pe literatura autohtonă sau ar trebui să se continue cu traducerile în masă?
R: Să se traducă în masă, da, literatura autohtonă.
8. Există vreo diferență între Ana Săndulescu omul și Ana Săndulescu „scriitoarea”?
R: Se completează, se ponderează, nu se exclud sub nicio formă.
9. Așteptăm alte noutăți literare din partea Anei Săndulescu?
R: Momentan, experimentez. Testez. Opera are propriul său traseu, independent de dorinţele autorului. Suntem la mila hazardului, chiar și în prezenţa unui program riguros de scris.
10. La sfârșit, mi-ar plăcea să ne spui care sunt sfaturile tale atât pentru cititori, când vine vorba de literatura românească, cât și pentru viitoarele persoane care se văd romancieri.
R: Le sugerez să citească cărţile şi din perspectivele autorilor, să le chestioneze. Pentru cei care se văd romancieri... să privească mai atent în prezent. Altfel spus, dacă ceea ce ei scriu este apreciat, dacă sunt încurajaţi şi în acelaşi timp au îndoieli sau nemulţumiri în legătură cu ceea ce au scris, înseamnă că sunt pe drumul cel bun. Mulţumesc pentru interviu!
Mulțumesc frumos Anei Săndulescu pentru acest interviu. Mi-a făcut plăcere să-i citesc răspunsurile, să învăț din ele și să le împărtășesc cu voi! :) Să ne citim cu bine și sunt sigur că o să auzim în continuare de Ana Săndulescu!
„Luisa, o adolescentă de şaptesprezece ani, se trezeşte pe un pat de spital, după o comă îndelungată. Însoțită de «Jurnal»
− confident și prieten, totodată −, tânăra îşi proiectează o călătorie
reminiscentă prin universuri aparent disjuncte, construind un tablou
haotic, fragmentar, unde adună atacurile de panică, relaţia tensionată
din trecutul părinţilor ei, bisexualitatea, fobia pentru apa sărată,
amestecul de substanţe interzise în doze nerecomandate, iubirea pentru
Sorin, legături eşuate, împreună cu dorinţa de a scrie și necesitatea
cunoaşterii de sine.
Dar există oare un capăt al drumului?”
Puteți cumpăra romanul de debut al autoarei de AICI.
E destul de smecher sa citesti un interviu cu autoarea inainte sa-i citesti cartea, ajungi sa o cunosti putin si parca iti este mai drag sa-i citesti scriitura. ^_^
RăspundețiȘtergere*Mi-a placut mult intrebarea 8*
E frumos să cunoști oameni așa, în general, oameni care sunt frumoși și merită ascultați! Iar Ana e unul dintre ei! :) Da, acum că o cunosc mai îndeaproape sunt sigur că îi voi înțelege și mai bine cartea.
ȘtergereMă bucur că ți-a plăcut, am încercat să nu fiu tocmai indiscret dar și să încerc s-o descopăr mai bine! :)) Succes, Diana! (hug)
Săptămâna viitoare ajunge și exemplarul meu, yaay. Abia aștept să citesc cartea! Frumos interviul, apropo!
RăspundețiȘtergere:)) Te lauzi, mereu faci asta! Mersi mult! :)
ȘtergereTu vorbești?! :))
ȘtergereFii atent, nici măcar nu știe cu cine vorbește! (dull)
ȘtergereLăudăroşilor, mereu vă lăudaţi şi eu citesc, mititica de mine şi îmi doresc şi eu cărţi frumoase...
Ștergere:))) scuze, Anca, e inevitabil să nu fac asta :)) (și cred că situația se aplică și lui Andrei)
ȘtergereAdică no, e vorba de cărți! :))
Bine, dar să nu vă plângeţi când o să mă laud şi eu. La cum îmi evoluează economiile anul ăsta o să am cam 1000 de lei la următorul Kilipirim :D
ȘtergereFelicitări, Andrei! Îmi place mult interviul tău, aștept altele ;) Întrebarea 5 e favorita mea, răspunsul autoarei nu a făcut decât să perfecționeze ideea ce se naște din întrebare. Cititorii scriu, însă nu toți sunt scriitori. Și mulți dintre noi scriem fără a fi selectivi cu ideile care ne sufocă în momentele de inspirație, sau, cel mai adesea, nu scriem deloc. Cum spune autoarea, "înainte ca un act să se rateze, el trebuie să se nască", da, într-adevăr, îți depășești statutul de cititor scriind și îl atingi pe cel de scriitor când știi ce și cum să așterni pe hârtie.
RăspundețiȘtergereAbia aștept să citesc "Anamneza"! Din ce am citit aici, ar trebui sã mă aștept la ce-i mai bun ;)
Mulțumesc, Cătălina! Sigur că o să mai urmeze, avem de învăța din tot ceea ce ne spun ceilalți. Sincer, și a mea, Ana a reușit foarte frumos să spună ce-a avut de spus. De fapt, am citit răspunsul de nenumărate ori! :)) Tocmai din această selectivitate pornește totul, atât drama cât și bucuria, fiindcă, evident, poate sunt mulți care au idei, care susțin cu desăvârșire că scriu bine, că fac ceea se cheamă „literatură”, dar sunt acele idei-purici care se sumează și se înșir pe foaie. Și apoi, da, poți să susții că ce-ai scris este ceva super, ceva ce merită publicat, fiindcă este propria ta creație și, la o adică, ești mândru de ea. Însă ai reușit să scrii cu adevărat atunci când, de fapt, ai scris ceva într-adevăr frumos și, totuși, încă ești reticent și critic.
ȘtergereMulțumesc mult pentru vizită, Cătă, să citești romanul și să împărțim impresii! :D
:) Foarte frumos interviul Andrei. Te felicit! Nu auzisem de roman dar mi-am dat seama ca autoarea chiar a pus suflet cand l-a scris. Raspunsurile si intrebarile sunt foarte frumoase. Am mai citit interviuri, dar parca toate erau trase la xerox si se repetau. Mi-a placut! Te urmaresc cu placere.
RăspundețiȘtergereMulțumesc, Daniel! Am să citesc curând romanul și revin cu impresii. Ei, bine, chiar mă bucur că am reușit să-l fac altfel. Spor și mult succes!
ȘtergereDoamne, ce intrebari reusite :)) Felicitari, mi-au placut enorm intrebarile 5 si 8, iar autoarea se vede ca este experimentata. Multumim si pentru recomandarea de carte! :)
RăspundețiȘtergereMulțumesc tare mult! :)) Și mie mi-a făcut plăcere să citesc răspunsurile Anei. Plăcerea mea, Flavia!
ȘtergereCând cunoști autori și ai șansa să discuți astfel cu ei, când le citești o carte pare de o infinitate de ori mai reală! Chiar mă interesează cartea mai mult acum, având în vedere că autoarea pare așa faină!
RăspundețiȘtergereFelicitări pentru interviu, Andrei! Mi-a plăcut mult întrebarea 8 (cum văd că precizează toată lumea în comentarii)
Da, așa este! :) Eu abia aștept să citesc romanul și să fac un fel de paralelă! Mă bucur că am reușit să te fac interesată de carte, e frumos să descoperi oameni cu care să împarți aceleași gusturi. Mersi de vizită și mulțumesc mult, mă bucur că ți-a plăcut! (hug)
ȘtergereNu am citit cartea asta dar pare interesanta, si autorea mi se pare ok. Imi pare bine ca ai inceput sa iei si interviuri pentru blog :D
RăspundețiȘtergere:D Este foarte de treabă Ana! Da, cred că am să iau interviuri mai des, este foarte interesant.
ȘtergereDa, aşa să faci. Eventual îţi fac eu o listă cu autori :))) Glumesc, ştiu că ai deja o listă în cap, dar mă ofer să aduc completări oricând vrei tu.
Ștergere:)) Sunt sigur că tu știi mai mulți - de care, în mare parte, eu nu am auzit! Deeeeci, ești binevenită oricând cu completări!
ȘtergereNu ştiu de ce crezi asta, dar dacă pot să te ajut oricând, cu plăcere.
ȘtergerePrezentarea cărții sună tare bine. Cred c-o trec și eu în reading list. :)
RăspundețiȘtergereAșa să faci, mersi de vizită!
ȘtergereDrăguț interviu. Drăguț ? Aș spune superb... cu întrebări inteligente și răspunsuri superbe, care chiar ne înmulțesc bilele albe ale perspectivei. Eu citesc autori români, de ceva vreme, mai mult decât înainte, dar majoritatea, fără doar și poate, avem o reticență la asta, de care ori am scăpat ori vrem să eliminăm asta din viața noastră.
RăspundețiȘtergereCred că „Anamneza” este o carte superbă, că nu pot să-mi expun prepărerea altfel, inteleigența și mai ales intelectul autoarei fiind grase de tot ! Și, ca să mă exprim mai drăguț, gigantice. Abia aștept să ictesc cartea și nu pot decât să-ți mulțumesc Andrei pentur timpul acordat interviului, dar și mai mult autoarei care a acceptat și ne-a destăinuit o parte mică sau mare din viața ei. Cred că are o personalitate delicată și un caracter puternic.
Mult spor în continuare ție și Anei Săndulescu, pentru că eu sper să mai publice ! :)
Mulțumim, dragă Simi, mereu îți alegi cuvintele potrivite! :))
ȘtergerePupici și mult succes! (hug)
Ohh, minunat interviu. Răspunsuri perfecte pentru întrebări perfecte. Se vede că este un om cu personalitate, cu stil şi cu viziune. Chiar vreau să iau şi eu această carte pentru a mă delecta, iar interviul tău m-a convins. Întotdeauna când ajungi să vezi omul din spatele cărţii scrise, povestea şi modul de a fi, parcă te atrage şi mai mult să îi cunoşti modul de a vedea lumea, viziunea.
RăspundețiȘtergereÎţi mulţumesc sincer pentru acest inverviu:-*
Să ai o seară plăcută şi spor la citit!
Mulțuumesc mult! Dap, așa-i, asta-i evident. Plăcerea mea și te mai aștept, o seară plăcută și relaxantă! (hug)
ȘtergereMa intriga romanul asta! Multumim pt frumosul interviu!
RăspundețiȘtergere