sâmbătă, 25 aprilie 2015

Noaptea Cărților Deschise



Joi, 23 aprilie, cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții, a avut loc a treia ediție a campaniei Noaptea Cărților Deschise, desfășurată simultan în București și în Cluj. 

Peste 4500 de iubitori de carte au participat la cel mai mare manifest pro-cultură din România, formând lanțuri umane impresionante ca lungime în jurul Palatului Parlamentului, respectiv Universității Babeș-Bolyai.

Litera a oferit în cadrul campaniei peste 10.000 de cărți, din colecțiile Clasici Moderni, Biografii, Thriller, Agatha Christie, Biblioteca pentru toți, Biblioteca pentru toți copiii, Scriitori români ilustrați.

Noaptea Cărților Deschise a fost  ocazia cu care ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, a anunțat că a primit sprijinul necesar pentru a reduce TVA-ul la cărți la 5%.

Printre persoanele publice care s-au alăturat campaniei Noaptea Cărților Deschise se numără Andreea Marin, Monica Davidescu, Rareș Bogdan, Dorin Chiotea, Aneta Sîngeorzan, Cristian China Birta, Laura Câlțea, Camelia Cavadia.

Cei mai mici manifestanți  pro-cultură s-au  jucat și s-au distrat împreună cu Gașca Zurli.

„23 aprilie 2015, Ziua Internațională a Cărții, va rămâne o zi memorabilă și acest lucru se datorează miilor de iubitori de carte care au răspuns provocării noastre și au venit în număr impresionant la Casa Poporului și la Universitatea Babeș-Bolyai, în cea mai mare manifestație pentru cultură din țară. Îi felicităm pe participanți că i-au oferit cărții și acestei zile atenția cuvenită!  Ne bucurăm că peste 10.000 de cărți au ajuns la cititori și că acțiunea de încurajare a lecturii s-a bucurat de un mare succes.” – Marin Vidrașcu, director executiv al Editurii Litera.

Campania Noaptea Cărților Deschise este organizată de Editura Litera și ziarul Ring. Partenerii ediției 2015: Universitatea Babeș-Bolyai și Cărțile pe față. Sponsorul ediției 2015: Apa Nova.

6 comentarii:

  1. Din păcate a fost destul de puţină lume în Bucureşti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eh, așa am auzit și eu. Și nici la Cluj parcă n-au fost mai mulți. Oricum, cei de la Litera merită tot respectul, mereu se angajează în astfel de manifeste și proiecte. Tu ai fost, nu? Cu ce te-ai ales?

      Ștergere
    2. Eu am ajuns la 5 minute după ce s-au dat cărţile, eram cu copilul după mine şi ne mişcam cam încetişor, dar am văzut că nu era prea multă lume, plus că mai erau şi cei care înhăţau cartea şi au plecat şi cei care se duceau la maşinile Litera să se mai milogească pentru (încă) o carte... Realitatea e mai tristă decât pare. Dar am fost impresionată de voluntari, erau destul de mulţi şi făceau faţă cu brio nebunilor şi disperaţilor.

      Ștergere
    3. Întotdeauna trebuie să iasă așa, din păcate. Lasă, măcar ai fost prezentă acolo, la Palatul Parlamentului. Am auzit că sunt persoane care au luat câte patru cărți, cinci, nu le-a ajuns una. Eh! Sănătoși să fim. Și da, voluntarii trebuie să aibă nervi de oțel.

      Ștergere
    4. Sper doar că le-au luat să le citească, sufăr sincer pentru fiecare carte maltratată.

      Ștergere