luni, 1 iunie 2015

Ce am citit în luna mai


Salutare,

Luna mai a fost plină de cărți cumpărate (deci, zău, am o mulțime de cărți necitite și eu tot continui să-mi cumpăr, cineva să mă opreeeească). Și, de asemenea, frumoase cărți citite. Niciodată nu îmi stabilesc un anumit de număr de cărți pe care să-l citesc pe lună. Citesc în funcție de recenziile pe care trebuie să le fac, în funcție de starea pe care o am, număr de pagini al unei cărți. Astfel, în luna mai am reușit să citesc următoarele cărți:
  1. Aproape de inima vijelioasă a lumii”, de Clarice Lispector - recenzia trebuie să apară, curând, pe Goodread.ro. Nu știu dacă tocmai mi-a plăcut această carte, dar m-a atras stilul autorului. Adică, într-un fel, m-a intrigat. Are un stil foarte profund și introspectiv, mascat în chestii de ordin firesc. E destul de ciudat, vi-l recomand dacă doriți să ieșiți din zona de confort.
  2. Fata dispărută”, de Gillian Flynn - recenzia AICI. Cartea asta este foarte interesantă, plină de mister și, pe deoparte, de o nebunie confuză. Bine, nu am învățat nimic din ea, dar nu toate cărțile au acest „rol”, nu? E o carte de acțiune, cu o poveste care te prinde.
  3. Marile minciuni nevinovate”, de Liane Moriarty - recenzia AICI. Dacă nu ați citit-o pe această autoare, ei, bine, trebuie s-o faceți. E genială! Iar acest roman va fi, garantat, în TOP 5 cărți citite anul acesta.
  4. Jocul Ripper”, de Isabel Allende - recenzia AICI. Acesta este un altfel de roman polițist, un altfel de roman polițist care-mi place. Vi-l recomand!
  5. Amélie”, de Elizabeth Adler - recenzia AICI. Un roman cald, lejer și atractiv. Frumos, se citește rapid.  
  6. Emmanuelle întreagă”, de Emmanuelle Arsan - recenzia AICI. Cred că una dintre cele mai inteligente scriitoare pe care am citit-o vreodată. O recomand cu căldură!
  7. Vinovatul”, de Lisa Ballantyne - recenzia AICI. Prima carte pe care am citit-o și tratează subiectul violenței între copii. Și nu numai. Recomand!
  8. Adevărul despre cazul Harry Quebert”, de Joël Dicker - recenzia AICI. Un roman pur și simplu fanastic, care m-a șocat. Clar, TOP 5 2015. 
  9. Cântecul maorilor”, de Sarah Lark - recenzia AICI. O autoare superbă, aș vrea mai multe cărți traduse de ea.
  10. Onix”, de Jennifer L. Armentrout - recenzia AICI. Interesantă carte, nu mă dau în vânt după ea însă este ceva noi pentru gusturile mele. 
  11. Obsidian”, de Jennifer L. Armentrout - recenzia AICI. Același lucru ca și mai sus!
Unsprezece cărți citite. Involuntar. Niciodată nu mi-am setat un target sau să-mi fi numărat cărțile. Voi câte ați citit? Mult succes și lecturi plăcute.

22 de comentarii:

  1. Faine carti ai citit. Am citit doar cartea de Adler, dar Obsidian si Onix le am si eu .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult. Păi să le citești, chiar merită. Am făcut rost și de prima carte a lui Elizabeth Adler, abia aștept s-o citesc și să văd cum e. Seară frumoasă!

      Ștergere
    2. Eu cred că o să-ţi placă Leonie, aşa presimt eu.

      Ștergere
  2. Cum se numeste autorul primei carti din lista?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine te-am găsit! Se numește Clarice Lispector, cartea a fost tradusă la Editura Univers. Seară liniștită!

      Ștergere
  3. Omg! Ce mult ai citit! eu cred că am citit vreo 6 cărţi, dar care mi-au plăcut destul de mult *unele dintre ele*
    Am citit Splendida cetate a celor o mie de sori car mi-a plăcut extrem de mult şi o recomand!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E ciudaaat. Nu-mi dau seama când termin o carte și o încep pe cealaltă! :)) Mulțumesc de recomandare, am s-o iau în considerare. Pupici.

      Ștergere
  4. CUM SĂ CITEȘTI ATÂT?! Ești o minune, jur! :)) Îți cumperi multe cărți, dar tu măcar le citești, nu ca mine. Eu cumpăr și le las să zacă acolo zece ani.
    Felicitări! :) Lectură plăcută și luna asta! (când presupun că vei citi de trei ori mai mult pentru că va fi final de semestru)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, mulțumesc mult! :)) Clar, deci am să citesc o grămadă luna asta. Câteodată și eu mă mir cum pot să mă împart așa. Dar, eh, va veni vara și va trebui să mă pun serios pe învățat la bio. La medicină nu se intră cu una, cu două. Oricum, va fi bine că voi fi acasă și că voi putea să-mi gestionez altfel acțiunile. Doamne ajută! Îți mulțumesc pentru felicitări și, hehe, crede-mă, am și eu cărți care-și plâng de milă în bibliotecă. Nicio problemă, dragelor, imediat vin. Seară frumoasă!

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. Şi eu vreau tot la medicină să intru, dar avantajul la mine e că mai am 2 ani de liceu :))
      Oricum, îţi ţin pumnii şi mult spor la învăţat!

      Ștergere
    4. :)) Poate fi ceva de bine sau de rău, faptul că mai ai doi ani. Anul acesta se cer 3 cărți pentru medicină (de învățat), acum 2 ani, sau anul trecut, erau 5. So, Doamne ajută, să fie bine pentru tine. Mulțumesc mult, o să am spor! Sigur o să am!

      Ștergere
    5. Mulţumesc şi eu! Poate că în 2 ani se ajunge să se ceară doar o singură carte :)) Neah, unde ar mai fi farmecul?

      Ștergere
    6. Dimpotrivă! :)) Cred că o să se mai adauge. Oricum, tot „răul” spre bine!

      Ștergere
  5. Te-am luat, m-am pus pe numărat şi se pare că am citit 14 cărţi luna asta. mă rog, mai degrabă aş spune că am terminat 16 cărţi luna asta şi am mai început 2. Am citit: Fecioara încătuşată de Ayaan Hirsi Ali, Numai în visele tale (Gossip Girl 9) de Cecily von Ziegesar, Cuvinte încrucişate de Aurora Liiceanu (începută în aprilie), Amintirile vraciului de Joseph Delany, trilogia Millenium de Stieg Larsson, primele tzrei volume din sera The Ashleys de Melissa de la Cruz, Bastarda Istanbulului de Elif Shafak (începută în aprilie), Asasin la feminin de Monica Ramirez (începută în aprilie), Anna în veşmânt de sânge şi de Agatha Christie Crimă la vicariat şi Fata pastorului, iar de Arthur Conan Doyle 2 aventulri ale lui Sherlock Holmes. Am mai început Quo vadis şi Căderea în viitor. România în tranziţie.
    Diferenţa e că eu am citit cărţi mai scurte decât tine (în general). Dar o să trec şi la ale tale :D. Am impresia că citesc mai cu spor când am de învăţat pentru examene sau de scris câte ceva :)).

    RăspundețiȘtergere
  6. Waaaaah! Ești nebună, clar. Felicitări! :)) (mi-e ciudă, să știi). Din lista ta îmi place cum sună „Fecioara încătușată”, „Bastarda Istanbulului” (de fapt, mă intrigă această autoare, Elif Shafak” - cum ți se pare). De asemenea, cum e „Quo vadis”? Și, da, „Căderea în viitor. România în tranziție”, asta sună a carte pentru facultate! :))
    Și te înțeleg perfect, și eu parcă citesc mai bine, mai cu spor, atunci când am o perioadă plină. :)) Nu știu, cred că e febra aia...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc :))) Luna asta e mai reduce numărul, oricum. Elif Shafak e o scriitoare foarte bună, îmi place cum strecoară simboluri peste tot. iar povestea este extrem de bine scrisă, fără să fie greu de citit. Mai mult, nu e radicală, expune doar chestii de bun-simţ, la cât de criticată a fost cartea asta mă aşteptam la ceva foarte dur, dar nu, e chiar mai puţin dură decât multe articole de ziar despre Turcia.
      „Fecioara încătușată” este scrisă de o tipă care a fost crecută ca musulmană. S-a născut în Somalia dar tatăl ei era parte din "opoziţie" (mă rog, fiind Somalia, din grupul care pierduse puterea) aşa că s-au tot mutat prin Kenya şi Arabia Saudită. A fost crescută ca musulmană practicantă şi a fugit în Olanda şi a cerut azil politic în timul unei călătorii spre Canada pentru o căsătorie aranjată. A lucrat la centrele pentru emigranţi şi-a luat cetăţenia şi apoi a ajuns în parlamentul olandez. La un moment dat s-a declarat atee şi este foarte dură cu privire la politicile multiculturaliste din Olanda şi luptă pentru drepturile femeilor din comunităţile musulmane, uneori chiar şi împotriva voinţei lor. A primit grămadă de ameninţări cu moartea. În 2005 când a scris cartea încă era parlamentar dar între timp i s-a terminat mandatul şi pentru că nu-şi permitea să-şi plătească gărzile de corp a emigrat în SUA. Este extrem de dură şi cu occidentalii care închid ochii la ceea ce li se întâmplă multor femei musulmane pentru a urma principile multioculturalismului de grup şi cu religia islamică (îl face chiar pe Mohamed pedofil la un moment dat) şi cu grupurile de migranţi. Părerea mea e că merită citită.
      „Quo vadis” e frumoasă, uşor clişeică pe alocuri (fata inocentă care aduce bărbatul bun dar prost crescut pe calea cea bună), dar ţinând cont de anul în care a fost scrisă i-o iert. Imi place că nu vorbeşte despre creştinismul ritualist ci despre creştinismul primitiv, unde pacea şi ideea de a-ţi iubi aproapele sunt mai importante decât orice.
      Şi da, „Căderea în viitor. România în tranziție” e pentru facultate :))). Dar e interesantă.

      Ștergere
    2. Îmi place mult că citești cărți de genul, care fac diferențe între culturi, sub principii religioase, politice, morale, te-ai prins tu. Am să am și eu în vedere „Fecioara încătușată”. De Elif Shafak am ochit deja câteva cărți, abia aștept s-o citesc și eu. Mersi mult!

      Ștergere
    3. Cum să nu citesc, la mine intră la "obiectul muncii" :)). Oricum, e bine să ştii că mai sunt şi alţii pe lumea asta, unii diferiţi, să ştii de ce şi cum şi să realizezi că asta nu îi face răi ci doar diferiţi.

      Ștergere
    4. :)) Haha! Așa este. Cine a spus că „normal” (relativ spus) e mai bine? :D

      Ștergere
    5. Aş vrea să văd exact cum se defineşte normal şi după mă pronunţ. Eu una nu par prea normală :))

      Ștergere
    6. :))) La circumstanțele societății actuale, nu pot decât să subscriu.

      Ștergere