luni, 1 iunie 2015

Eurovision - melodii care mi-au plăcut


Salutare,

Eurovisionul de anul acesta s-a ținut la Austria, după ce Conchita Wurst, îhm, a câștigat anul trecut cu melodia „Rise like a Phoenix”. No offense, mi-a plăcut melodia, tot respectul.

Am să trec direct la chestia importantă, miezul acestei postări, n-am să mă lungesc. Mi-a plăcut enorm de mult scena de anul acesta, mi-au plăcut efectele (unii au știut să profite de ele mai bine decât alții), melodiile (câteva excepții, că, deh, „putere”), dar nu mi-a plăcut câștigătorul. Melodia a fost OK, nu zic nu. Din câte am înțeles, s-a mai luat și după David Guetta sau ceva de genul. Să fie sănătos. S-a folosit foarte frumos de efecte. Super, bravo, o altă bilă albă. Dar, să fim serioși, Polina Gagarina (Rusia) a avut o melodie mult mai frumoasă, cu un mesaj mai puternic. Mie, unul, mi-a plăcut mai mult. Și avea și un timbru mai cald. Chiar dacă, după prestație, a dat-o puțin în barc cu un relativ-plâns-de-mâță. Eh, lasă, trecem cu vederea, că e „dobreva lui Putin”. (PS: Nu vreau să intru aici în chestii politice, vă rog)


Vouă nu v-a plăcut? Mie mi-a plăcut și efectul scenei, și, hmmm, arată și bine. Nu zic nu, evident. Oricum, Rusia a fost întotdeauna serioasă la ESC (exceptând atunci când le-a trimis pe băbuțele acelea micuțe și drăgălașe, cu melodia „Party For Everybody”, dar și atunci mi-au plăcut mult).


De departe, surpriza a venit de la Lituania. Băi, melodia asta este pur și simplu „injectabilă”, are o voce superbă, puternică și un timbru foarte incisiv (nu în sensul rău). Mi-a plăcut tare mult, aș fi văzut-o câștigătoare. Una dintre cele mai bune prestații de-ale lor.


Mi-a plăcut foarte mult și Franța. Ciudat, s-a clasat pe locul 25 (parcă), deși melodia a fost foarte călduroasă, o voce puternică și serioasă. Mi-a plăcut, clar, mie chiar mi-a plăcut.



Melodia asta nu m-a atras, la început. A doua zi, am căutat-o pe youtube. Ciudat, acum o ascult mai tot timpul, mai ales când sunt afară, seara, și mă relaxez. Îmi place ritmul, mi se pare că dă puțin cu Lorde și melodia „Royals”. Poate doar mi se pare, nu știu.
 


Și România, bineînțeles, că-s eu patriot până la cer și înapoi - melodie bună, voce bună, mesaj bun. Dar un ritm cam fad, uscat. Poate la anul, domle. Poate la anul!

Voi v-ați uitat? Ce melodie v-a plăcut cel mai mult? Aștept părerile voastre. Seară frumoasă!

11 comentarii:

  1. Cum să nu mă uit? Binenţeles că m-am uitat. Într-adevăr, Rusia a arătat ca o câştigătoare, deşi înainte de concurs nu era preferata mea. Melodia Suediei nu e rea dar nu mi s-a părut că era melodia câştigătoare. Mie mi-a plăcut foarte mult Muntenegrul, nu ştiu cum fac ţările foste iugoslave, dar trimit balade care te prind. Mi-a mai plăcut Elveţia, nu pot să cred că a ieşit pe ultimul loc în semifinală. Şi Islanda mi-a plăcut deşi uneori vocea a mers pe arătură. Şi Irlanda, din nou, cum să nu se califice? Să cânţi aşa la 16 ani mi se pare uimitor. Varianta de studiou a Albaniei mi-a plăcut mult, dar nu a fost în stare să o cânte live. Un plus şi pentru tipul din Israel, deşi melodia a fost... mă rog, nu ce mă aşteptam, din nou, cum cântă la 16 ani plus cât s-a mişcat pe scenă..
    România a avut o melodie drăguţă, poate nu senzaţională, dar bine cântată. Cred că dacă se chinuiau puţin mai mult cu punerea în scenă ieşa mai bine.
    Cât despre melodia Belgiei, nu cred că seamănă cu a lui Lorde, doar vocile lor seamănă, de aia te duce cu gândul la ea.
    Şi deşi nu vrei politică aici, trebuie să admiţi că Eurovisionul este un concurs bine influenţat de politică, de aia Franţa e aşa jos an de an deşi nu trimite melodii proaste, nu are vecini care să o voteze...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, nici a mea nu era preferata. Adică, serios, percepția mea asupra unor melodii s-a schimbat după ce s-a terminat finala. Suedia a știut cum să se folosească de scenă, și, na, am observat că se pune accent mult pe acest aspect. Da, și Muntenegro mi-a plăcut tare mult, are un ritm foarte „catchy”, și, cred că și anul trecut, au trimis o melodie foarte bună. Am ascultat melodia Elveție, și, waaat, chiar merita să treacă. E ciudat! Au mai fost melodii bune care nu au trecut, și, totuși, nu mă miră. Da, și Irlanda a fost bună, Islanda la fel. Albania o am pe telefon, melodia sună bine în varaianta de studiou, chiar foarte bună. Live, meh, sună cam ciudat. Oricum, tipa dă puțin cu Aliona Moon, care a reprezenta Moldova în 2013. Da, aia cu Franța așa e.
      Ah, da, după ce a cântat Rusia, am auzit multe huiduieli, și știu că a zis una dintre prezentatoare că „aici cântăm, nu facem politică”, și i-a rugat să termine cu această atitudine. Jenaaaant. Și citisem un comentariu: „Eurovision... Or, maybe, Europolitics?” Și, Doamne, încă nu-mi dau seama ce a căutat Australia acolo! :)) Eh, sănătoși să fim, să sperăm că, la anul, o să meargă Andra la ESC.

      Ștergere
    2. Păi, după ce anul trecut au fost huiduieli mari când a cântat Rusia au implementat un sistem anti-huiduieli anul ăsta (mi se pare absurd să fie nevoie de aşa ceva, cum ar fi să invadeze România mâine Bulgaria - da e amuzantă ideea, dar de, exemplul teoretic- şi să mă huidue lumea pe mine, în special dacă eu cânt despre pace). Sistemul ăsta presupune ca pe TV să se transmită un sunet înregistrat din sală ca să nu se audă huiduielile. Problema apare la votare când nu poţi să faci asta că nu ştii când primeşte puncte.
      Australia plăteşte ca să transmită concursul de vreo 20 de ani şi se şi votează deşi voturile nu contează oficial. Acum, fiind aniversara de 60 de ani, au fost invitaţi speciali în concurs, teoretic. Dacă mă întrebi pe mine, EBU mai voia nişte bani că oricum se retrag din ce în ce mai multe ţări şi în unele locuri Turkvisionul chiar face concurenţă serioasă. Se zvonea chiar că o să câştiige Australia ca să organizeze concursul şi să participe şi la anul. Iar de anul ăsta a început şi China să îl transmită, deci nu se ştie niciodată. Plus că au mai fost tentative, în anii 60 Marocul a participat, iar în anii 2000 a încercat Libanul (dar au fost respinşi pentru că nu au vrut să transmită melodia Israelului, la ei fiind interzis să transmiţi orice material israelian).
      Nu îmi dădusem seama că albanezea seamănă cu Aliona moon, dar aşa e :). Oricum, aveam aşeptări mai mari de la ea în condiţiile în care e vocea Italiei..

      Ștergere
    3. PE BUNE? Mi se pare jenant și absurd, o lipsă de respect pentru o anumită țară. Înainte de toate, e un concurs de muzică, e... voce, nu politică. Nu știu, n-am să-i înțeleg. Cum ar fi, la o adică, ca la Olimpice să-i huiduim pe ruși că, vezi dragă Doamne, Putin. O aberație!
      Într-adevăr, am citit pe youtbe multe comentarii la melodia Rusiei, cum că Polina cântă despre pace, vindecare, și Rusia e în război. Mda. E vina ei? Nu cred.
      Și nu știam că Australia plătește ca să transmită concursului, cum nu știam nici că poate vota. Ce ciudat! :)) Mai treci pe aici, învăț multe chestii de la tine. Și da, chiar și eu credeam că au să câștige din asemenea motive, deși ar fi părut relativ evidente.
      Și de ce nu este voie ca în Liban să fie transmis material israelian? Motive religioase? Ce ciudaaaat!

      Ștergere
    4. Ei, trec, trec, oricum nu mă pot abţine :)). Libanul are o lege care spune asta, în general da, pentru că e o ţară musulmană între alte ţări musulmane, unele chiar radicale. Ei aveau şi melodie selectată dar după ce EBU le-a pus clar în vedere că trebuie să transmită toate melodiile din concurs au renunţat.

      Ștergere
    5. Asta-i ciudat! :)) Oricum, sunt sigur că ESC n-o să ducă lipsă de.... chinezi, peste câțiva ani!

      Ștergere
  2. Si pentru mine Rusia a fost castigatoare. A avut o piesa si un mesaj mai puternic dacat Suedia, dar asta e. Mi-a mai placut si mie Belgia cu Rhythm inside, Israel cu Golden Boy si, desigur, Rusia cu A million voices. M-a mirat ca Austria si Germania nu a luat nici macar un punct. :)) Totusi, Germania - mare putere, sa nu i-a nici un punct? Si Austria ca a fost gazda anului acesta... Cand se acordau punctele speram doar sa nu castige Italia ca nu mi-a placut deloc. Oricum, concursul acesta este mai mult politic decat muzical, dar tot merita vizionat. Imi place sa-l vad in fiecare an, il urmaresc inca din 2009 pentru show si pentru a gasi cat mai multe cantece noi si bune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și mi-a plăcut, să nu uit, și Latvia - Injected love. Mi s-a părut o melodie foarte bună, o voce puternică și demnă de un top. Eu chiar am fost surprins. :)) Și, al naibii, chiar Germania să nu aibă niciun punct?! E ciudat, nu a cântat așa rău tipa. Și, da, ce ironie cu Austria - oricum, au avut o melodie care nu prea m-a atins. Underrated a fost și melodia Olandei, aș spune, dar în fine. Un concurs politic, dar, cum ai zis și tu, chiar merită vizionat. După fiecare an îmi actualizez playlist-ul cu melodii de acolo. :)) Îmi place mult că se pune accent pe vocea live, nu pe efectele de studio sau alte chestii.
      Mersi de vizită!

      Ștergere
    2. Ouu, aşa e şi eu uitasem să spun că mi-a plăcut Germania, dar sincer mai bine o lăsau singură pe scenă ca în selecţia lor naţională. Aşa mi s-a părut uşor nenaturală, deşi în general e super carismatică. Dar nu de zero puncte.
      Oricum, acum e un concurs politic mai complicat, când vota doar publicul puteam să ghicesc cui vor da cele 8,10,12 puncte majoritatea ţărilor :)) Şi acum mai merge la unele.

      Ștergere
    3. Da, nu zero! :)) E tare ciudat, zău. Da, așa-i, chiar de multe ori cobeam corect. :)) Mă întreb câte puncte a primit Rusia de la Ucraina....

      Ștergere
    4. Ucraina nu aparticipat anul ăsta pentru că au un conflict deschis pe teritoriul ţării, dar de obicei le dădeau multe puncte pentru că în Ucraina există o comunitate rusească impresionantă.

      Ștergere