luni, 5 septembrie 2016

Fluturi sărutându-se, de Carmen Sylva - Recenzie


„Dumnezeu nu i-a dat creației sale decât un singur stâlp de susținere: iubirea.”

Rating: 5 din 5 steluțe
Număr de pagini: 162

Volumul cuprinde cugetări ale Carmen Sylvei despre viaţă, umanitate, iubire, fericire, suferinţă, spirit, artă, datorie, trufie şi politică, publicate iniţial în volumul Les Pensées d’une Reine (Paris, Calmann-Lévy, 1888) şi un număr de 24 de poeme selectate din mai multe volume de versuri. Selecţia poemelor s-a făcut urmând două criterii: să fi fost traduse în româneşte de poeţi consacraţi, dovadă că majoritatea sunt traduceri ale lui George Coşbuc, şi să se potrivească temei din secţiunea de cugetări pe care le însoţesc.

„Indiferența este o floare solitară care crește pe o mlaștină stătută.”
Volumul este bogat ilustrat cu fotografii din arhiva autorului şi din cea a Casei Princiare de Wied, precum şi din alte surse, realizate de fotografi cunoscuţi contemporani cu Regina Elisabeta, care este înfăţişată în diversele etape ale vieţii, ca tânără principesă şi apoi regină, în saloanele Castelului Peleş sau ale Palatului Cotroceni, în portrete sau imagini de familie, în ipostaze regale sau artistice.

„Lupta împotriva lumii exterioare ne fortifică resorturile organismului; lupta cu noi înșine ni le distruge.”

Cronologia se constituie într-un studiu despre evoluţia Elisabetei de Wied ca principesă şi regină şi a autoarei Carmen Sylva în contextul literar românesc şi european

„Cum trăim prea intens, ajungem să ne temem și de cer, ca de ultima și cea mai crudă decepție.”

Recunosc, mi-a plăcut, mi-a plăcut mult colecția de poze autentice, originale, de date istorice și faptul că, citind cartea, m-am simțit mai bogat cultural, mi-am hrănit setea de a cunoaște cât mai multe lucruri legate de istoria României, de ceea ce a însemnat ea. Vorbim, așadar, de această carte, nu doar ca o creație literară sensibilă, gândită, de fervoare și sentiment, ci și de un act al istoriei noastre, al identității noastre naționale. Să spun că versurile lui Carmen Sylva nu mi-au fost pe plac, că a sa creație literară lasă de dorit, ei, bine, ar fi o nedreptate: în primul rând, pentru că nu este așa, iar în al doilea rând, acest cântec al pădurilor nu cere decât, măcar din respect, să-i fie citit volumul de versuri și cugetări. Drept vă spun!

„Cel care a fost vreme îndelungată lipsit de bucurie nu și-o mai dorește și, când ea îi bate la ușă, el deschide tremurând tot, de frică să nu fie durerea travestită.”

Pozele mi-au plăcut, mai ales că sunt un pasionat al istoriei noastre. Mi-au readus în minte timpuri trecute, de fapt, timpuri pe care nu le-am trăit vreodată, drept care mi-a plăcut să analizez culoarea locală, portul, fețe oamenilor care, atât de simpli, erau atât de frumoși. De fapt, cam toate cărțile din această colecție - pe care, de altfel, o ador - am văzut că au poze, ceea ce redă și mai frumos conținutul cărții. Toate transmit ceva anume, ceva ce va fi ajuns la cititor în momentul în care va fi citit! 

Mi-a plăcut mult acest volum, o să-l pun la loc de onoare pe rafturile bibliotecii mele. Vi-l recomand cu mare drag, mai ales dacă, de asemenea, vă place istoria, cu precădere monarhia! :) Le mulțumesc din suflet celor de la Curtea Veche Publishing pentru volumul de față, Fluturi sărutându-se (după cum și un poem este intitulat), îl puteți cumpăra de AICI, cu o reducere de 25%. De asemenea, o mulțime de cărți superbe, din Colecția Cărți Regale, se regăsesc pe site-ul editurii cu reduceri de nerefuzat! 

Lecturi frumoase și cu spor să aveți!

2 comentarii:

  1. Imi doresc de ceva vreme sa citesc cartea asta:).Acum sunt si mai curioasa. O voi cauta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc enorm de vizită și, dacă citești volumul, sunt absolut sigur că o să-l apreciezi! Lecturi minunate!

      Ștergere