vineri, 18 octombrie 2024

12 secrete (Ben Harper, #1), de Robert Gold - Recenzie

Editura: NICULESCU
Rating: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Număr de pagini: 416
Anul apariției: 2023
Traducere: Andreea Vrabie

Viața lui Ben Harper s-a schimbat pentru totdeauna în ziua în care fratele său mai mare, Nick, a fost ucis. A fost o crimă care a șocat liniștitul orășel Haddley și a trimis familia lui Ben în lumina reflectoarelor. După douăzeci de ani, Ben, care este unul dintre cei mai buni jurnaliști de investigație din Anglia, s-a întors în Haddley. Dar o altă crimă la fel de brutală face lumină asupra morții fratelui său și aruncă suspiciuni asupra celor apropiați lui. Ben este pe cale să descopere că în acest oraș nimeni nu este așa cum pare. Toată lumea are ceva de ascuns. Și cineva va face orice pentru ca adevărul să nu iasă la iveală...

🔍 DESPRE SECRETE & PUTEREA LOR DEVASTATOARE 🔍

Ei, asta numesc eu thriller impecabil. 12 secrete, de Robert Gold, mi-a plăcut la nebunie, a fost un thriller psihologic care m-a prins în mrejele sale încă de la primele pagini. A fost genula acela de care îți induce o stare acută de neliniște subtilă, ca și cum ai merge pe un strat subțire de gheață, așteptându-te fie să se spargă, fie să te poarte în siguranță până la destinație. Tot așa, și Robert Gold menținut tensiunea până la ultima pagină. O poveste complexă despre secrete bine păzite, îngropate, și despre consecințele devastatoare pe care acestea le pot avea nu doar la nivel individual, ci asupra unei întregi comunități de oameni. Povestea urmărește viața lui Ben Harper, un jurnalist de investigație cu reputație în Anglia, care se întoarce în orășelul natal după ce trecutul său este zguduit de o tragedie familială. Fratele său mai mare, Nick, a fost ucis cu 20 de ani în urmă, iar cazul a rămas nerezolvat. Întoarcerea sa în Haddley-ul altfel liniștit va reaprinde amintiri dureroase și va scoate la iveală întrebări care nu și-au găsit până acum răspunsul, dar care urmează să-i dea peste cap toate teoriile pe care le-ar fi avut privitor la ce s-a întâmplat, cu 20 de ani în urmă, cu fratele său.
„- Mamă și fiu, împreună în Haddley, continuă ea. Este treaba mea să aflu de ce.”
În egală măsură, Ben se confruntă cu propriii demoni interiori, dar și cu secretele întunecate și bine ferecate ale celor din jur. Orașul mic, care pare la suprafață un loc în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea, ascunde în mod ironic o mulțime de minciuni, trădări, și legături periculoase între locuitori. Robert Gold redă imaginea unei comunități care, sub masca respectului reciproc și într-ajutorării, și-a țesut de-a lungul timpului o plasă de secrete întunecate. În încercarea sa de a afla ce s-a întâmplat cu fratele său, Ben se trezește captiv într-o dinamică dominată de minciună, manipulare, pe măsură ce fiecare personaj se dovedește că are ceva de ascuns. Chiar și cei mai apropiați dintre cei mai apropiați. Ben poartă pe umeri povara unei vinovății nejustificate, dar și profunzimea pierderii fratelui său și, cu toate acestea, încă își găsește curajul și motivația de a înainta de-a lungul acestui labirint plin de secrete, din dorința de a afla adevărul. Într-o comunitate în care toți par să știe totul despre ceilalți, Robert Gold ne arată cum, de fapt, adevărul poate fi mult mai greu de gâsit decât ne-am fi așteptat. 
„- Te înșeli, spun eu. Dani, îți spun, există un bărbat, un bărbat mai în vârstă, care a avut de-a face cu fetele alea - poate chiar tatăl copilului -, care este încă în viață și care nu e dispus să se oprească de la nimic pentru a-și păstra secretul.”
Cine spune adevărul? Cine este vinovatul? Ce preț plătesc oamenii pentru a-și păstra secretele? Asta te întrebi, constant, în timp ce citești 12 secrete. Fiecare secret dezvăluit în carte este o piesă dintr-un puzzle mai mare, iar Robert Gold construiește, încetul cu încetul, o imagine înfricoșătoare a impactului pe care secretele și minciunile, tăcerile și răzbunările, îl au asupra oamenilor. Uneori, adevărul poate fi mult, mult mai dureros decât o minciună - dar, în cele din urmă, acesta trebuie să iasă la iveală. Tensiunea romanului este bine dozată, atmosfera este neliniștitoare, iar tensiunea psihologică se combină perfect cu senzația de claustrofobie, de mic oraș, unde pare că fiecare are ceva de ascuns. Fiecare capitol potențează și mai mult misterul cărții, face ca lucrurile să devină și mai ambigue, iar ritmul este perfect dozat astfel încât să vrei neapărat să afli ce urmează să se mai întâmple, să dai pagină după pagină după pagină și să n-ai habar când ai ajuns la sfârșitul cărții. Abia aștept să descopăr și celălalt volum al seriei fiindcă, din câte am înțeles, acesta este primul din seria omonimă, Ben Harper.
„- Uneori, cele mai ascunse secrete sunt cele pe care le păstrezi în tine însuți, spune ea.”
După cum bine știți, eu mă dau în vânt după genul thriller. Din păcate, în ultima perioadă nu prea am mai avut parte de lecturi fascinante din acest gen. Deși am citit cartea lui Robert Gold acum ceva timp, încă îmi amintesc că, după ce am terminat-o, mi-am zis că în sfârșit am dat peste un thriller bun. Dap, chiar este un thriller care m-a ținut cu sufletul la gură și pe care l-am citit pe nerăsuflate. O poveste care vorbește despre oameni și despre ce ascund ei în întunericul sufletului, despre ce anume îi reduce la tăcere, despre secrete care mai bine ar fi rămas pe vecie nedescoperite. Așadar, dacă sunteți fani ai genului - dar nu numai - sunt sigur că v-ar plăcea să descoperiți povestea lui Ben Harper. Te ține acolo, te captivează și vrei neapărat să descoperi cum stă treaba și cine anume se face vinovat de moartea lui Nick, fratele lui Ben Harper. Vă zic de pe acum, nu vă faceți iluzii - sub nicio formă nu o să reușiți să vă dați seama încotro se îndreaptă Robert Gold. Fără s-o mai lungesc, vă urez să aveți parte doar de lecturi frumoase & pe placul vostru!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu