luni, 17 aprilie 2023

Toate fetele rele, de Chris Whitaker - Recenzie (Crime Club)

Editura: Trei
Rating: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Număr de pagini: 464
Anul apariției: 2022
Traducere: Mihaela Doagă

Chris Whitaker a debutat cu Tall Oaks, premiat cu CWA John Creasey New Blood Dagger Award. We Begin at the End (Începem cu sfârșitul), care a obținut numeroase premii, a fost tradus în 28 de limbi, iar drepturile de ecranizare au fost achiziționate de studiourile Disney. Romanul a fost bestseller New York Times și #1 Indie Next Pick, precum și Waterstones Thriller of the Month, Barnes & Noble Book Club Pick și Good Morning America Buzz Pick. Chris Whitaker a crescut admirându-i pe Stephen King, Dennis Lehane, John Grisham, Cormac McCarthy. Locuiește în Hertfordshire, Marea Britanie, împreună cu soția și cei trei copii. Lucrează part time la biblioteca locală. La Editura Trei au apărut Începem cu sfârșitul (2021, traducere de către Andrei Covaciu) și Eternii (2023, traducere de către Irina-Marina Borțoi, reprezentând debutul său în literatura pentru adolescenți). Chris Whitaker poate fi urmărit pe Twitter, la @WhittyAuthor.
„- E ciudat, zise Noah. Grace. E un oraș ciudat. Lumea merge în fiecare duminică la biserică duhnind a băutură și a păcatele din zilele de odihnă. Se roagă să fie iertați, apoi o iau de la capăt, rând pe rând. Azi l-am văzut pe tatăl lui Purv ascuns în spate, unde stă Îngerul. Ce treabă avea pe-acolo un individ ca el?
- Poate că se simte vinovat că-i așa o javră.”
Cu misterul stăruitor din The Roanoke Girls, atmosfera din Acolo unde cântă racii și întunecimea din Obiecte ascuțite, Toate fetele rele este un thriller captivant, de o intensitate emoțională copleșitoare, scris de un talent excepțional. Toată lumea o iubește pe Summer Ryan. Elevă-model și geniu muzical, ea e o rază de lumină în orășelul Grace din Alabama - mai ales în comparație cu sora ei, Raine. Dar într-o bună zi, Summer dispare de-acasă și toată comunitatea își aduce aminte de alte cinci fete dispărute cu ani în urmă. Raine pornește în căutarea surorii ei, ajutată de un aliat improbabil, dar cu cât se apropie mai mult de adevăr, cu atât situația devine mai periculoasă. Și se pare că Summer este mai mult decât pare la prima vedere...
„- Nu-i nimic rău în asta, Raine. Că ai venit aici, că ai citit din carte, că te-a podidit plânsul. Nu-i nimic rău în toate astea.”
Nu este primul meu contact cu Chris Whitaker - prima carte pe scrisă de el pe care am citit-o a fost Începem cu sfârșitul (dacă vă interesează recenzia, o găsiți AICI), un roman care mi-a plăcut deosebit de mult. Lecturarea acestei cărți îmi confirmă un lucru la care, de altfel, mă așteptam: Chris Whitaker chiar știe ce face și este un autor exact pe placul meu. Nu doar datorită modului în care scrie, ci și datorită faptului că știe cum să dozeze profunzimea, sensibilitatea și emoția într-un gen care, în mod uzual, mai degrabă ar fi sec și rapid, alert și lipsit de „podoabe stilistice”: genul thriller, în esență. Ei bine, pentru mine Whitaker reușește să facă ce nu reușesc alți autori ai acestui gen să facă, și anume să-și ducă romanul într-o altă direcție, să-l facă „să scape” de încadrarea riguroasă în acest gen. Cărțile lui Chris Whitaker sunt mai mult decât cărți, povești - sunt adevărate lecții de viață asupra cărora trebuie să meditezi, care îți dau de gândit și te pun față în față cu realitățile care, deși le-ai considera improbabile, se pot întâmpla absolut oricui... Absolut oricui! Într-un roman întunecat, sumbru, pe care l-aș numi „un roman de atmosferă”, un roman diferit, Chris Whitaker ne vorbește, încă o dată, despre ceea ce cu toții suntem: umbre trecătoare prin viață, fiecare dintre noi fiind dator cu o moarte. Iar modul în care își livrează aceste învățături înțelepte, substratul folosit și metaforele subtile - toate îi transformă lecturile într-o adevărată experiență literară pe care nu o poți trece ușor cu vederea.
„Diavolul își făcea de cap și în rândul drepților, iar pastorii ăia de doi lei și cei amăgiți de narcotice, agenții de informații și nenorociții de foști preoți satanici cărora li se arătase deodată lumina (nu era lumina Domnului, ci a camerelor de televiziune), cu toții și-au jucat rolul la perfecție. S-au scăldat în Panică din cauză că le oferea un țel. Religia are nevoie de teamă, treaba asta n-a fost niciodată o taină.”
Cred că cel mai simbolic aspect al romanului este locul în care Whitaker își plasează acțiunea: orășelul Grace din Alabama. La o scurtă căutare pe Google, nu obții prea multe informații relevante despre acest orășel situat în Butler County. Dar nu-i bai, fiindcă Chris Whitaker ne spune foarte multe lucruri: un orășel plin de țărănoi, bețivi, falși profeți și predicatori, un orășel al focului și pucioasei, al oamenilor care nu mai au speranță și se complac în condițiile și situațiile în care trăiesc. Un orășel în care tinerii nu au niciun viitor și, în cel mai bun caz, ajung să perpetueze munca pe linie ereditară. Declinul economic este subînțeles din modul în care autorul zugrăvește stilul de viață al locuitorilor: fiecare trăiește de la o zi la alta, abia se descurcă și se mulțumește să aibă strictul necesar - pe care, bineînțeles, îl dă în schimbul alcoolului. Locuitorii știu ce înseamnă durerea, neajunsul, suferința și disperarea, și tragicul situației se potențează în momentul în care comunitatea află de dispariția lui Summer Ryan, sora geamănă a lui Raine. Din acest punct, o furtună violentă planează asupra orașului, în timp ce întreaga comunitate resimte un sentiment acut de frică, sentiment care parcă ar putea dispărea doar în momentul în care Summer este găsită (indiferent de circumstanțe). 
„- După mintea mea, faptul că oamenii rătăcesc calea nu înseamnă că n-o pot găsi.”
Această dispariție reprezintă punctul de plecare în jurul căreia se concentrează multe alte „subiecte secundare”: situații de familie, durere, vinovăție, pierdere, vieți precare, stări șubrede de sănătate, secrete, și multe alte dezvăluiri care, încet și sigur, ies la iveală într-o narațiune compulsivă, melancolică și emoționantă. Chinuiți și măcinați de gândul că fiica lor a fost răpită de aceeași „persoană” care cu ani în urmă a răpit alte cinci adolescente, părinții lui Summer apelează la orice tip de ajutorul. Dar, dintre toți, Raine, geamăna imprevizibilă, sălbatică, condusă de durere, se vede nevoită să demareze propriile căutări, cercetând trecutul fetelor care au dispărut în urmă cu câțiva ani: astfel, știe ea, va afla informații relevante care ar putea-o pune pe o postă viabilă. Și de data aceasta, avem parte de un grup efervescent, complex, care reprezintă punctul de maxim interes al cărții: Noah Wild, Purv, fiecare având propriii săi demoni interiori. Pe măsură ce se descoperă mai multe despre viața lui Summer, încet se dezvăluie și faptul că la mijloc se află mult mai multe lucruri decât ar fi crezut. Deznodământul, în fine, este unul total neașteptat, care te emoționează și, după cum am spus deja, îți dă de gândit. Evident, este foarte posibil ca alții să nu aibă aceeași părere, însă eu am găsit în acest roman ceva destul de personal, să spun așa, motiv pentru care m-am raportat altfel la lectură...
„- Vii cu mine undeva după ce termini aici? îl întrebă.
- Oriunde.”
Toate fetele rele este o carte obsedantă, o carte care te vrăjește, de o atmosferă intensă și vibrantă. Avem parte de personaje extrem de bine construite, înzestrate cu viață, traume, emoții, sentimente și trăiri. Orășelul Grace este un loc al disperării, al distrugerii, al lipsei speranței, în care violența reprezintă parcă însuși centrul vieții. Odată cu dispariția lui Summer, parcă toți capătă un sentiment al identității, un sentiment al „comunității”. Ca și în celălalt roman, și aici am găsit vorbindu-se despre religie, dar este surprinzător faptul că am găsit și o lipsă a speranței, o lipsă obsedantă a acesteia (în antiteză, astfel, cu sentimentul unei bune practici religioase). Un thriller foarte bun, care abordează teme întunecate, sensibile, dar pe care Chris Whitaker reușește să le trateze cum numai el ar ști: cu un stil aparte, doar al său! Am iubit această carte de la început până la sfârșit, și n-am mai putut să o las jos din mână. Abia aștept să citesc și celălalt roman, Eternii, deși sunt sigur că va fi (cel puțin) la fel de bun. Nu pot decât să vi-l recomand cu cea mai mare încredere, deoarece știu că veți avea parte de o lectură intensă, pe care să o țineți minte, din partea unui autor care își merită toate aprecierile.


Notă: recenzia face parte din blog tourul dedicat cărții lui Chris Whitaker, Toate fetele rele, prin care ne dorim ca această recomandare să ajungă la cât mai multe persoane. Dacă sunteți curioși să aflați alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, unde au apărut sau vor apărea recenzii în zilele următoare: Anca și cărțile, Cărțile mele și alți demoni, Analogii-Antologii, Biblioteca lui Liviu, Literatură pe tocuri, Ciobanul de azi, CiteștE-MI-L, Fata cu Cartea!

4 comentarii:

  1. Ce bine suna!!! Multumesc pentru recomandare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Georgiana Abalașei21 mai 2023 la 09:29

    Hmm, n-am incercat nimic de Chris Whitaker, desi am vazut ca iti place mult. Am citit si recenzia la Incepem cu sfarsitul si chiar cred ca ii voi da o sansa :) Multumesc

    RăspundețiȘtergere