sâmbătă, 6 august 2016

Vulpea albastră, de Sjón - Recenzie


Editura: Polirom
Rating: 4 din 5 steluțe
Număr de pagini: 152
Roman laureat cu Premiu pentru literatură acordat de Consiliul Nordic

O altă carte pe care mi-am cumpărat-o pur și simplu pentru copertă. Mi-a plăcut mult prea mult pentru a o trece cu vederea. Vedeți, nu-s superficial, dar îmi plac coperțile frumoase, cărțile care-ți atrag privirea instant atunci când le privești. Asta a fost una dintre ele. Iar povestea surprinsă în carte nu doar că mi-a plăcut - recunoscând, totuși, că uneori m-a plictisit - dar mi-a oferit oportunitatea de a explora niște ținuturi pe care le credeam ascunse și ferecate: obsesia minții umane, dorința exacerbată a omului de a își depăși condiția și a de trece dincolo de granițele, aș spune, firescului teluric. 

Anul 1883, Islanda. Cu puțin timp înaintea nopții polare, un bărbat, pastorul Baldur Skuggason, este atras ca prin farmec de o vulpe albastră în pustietatea înghețată. Destinul său se va intersecta cu cel al unui botanist care se pregătește să înmormânteze o tânără bolnavă de sindromul Down, salvată cu ani în urmă dintr-un naufragiu. Din poveștile aparent disperate ale personajelor se întrupează un roman deopotrivă misterios și poetic, o parabolă despre creație, despre muncă, sacrificu, despre dorință și durere, un basm întunecat în care umorul (haha, tipic islandez) și lirismul se împletesc într-un mod armonic, strălucit și echilibrat, confirmând, astfel, talentul literar al unui scriitor de talie internațională. Romanul Vulpea albastră, din câte am reușit să aflu, a fost laureat cu Premiul pentru literatură acordat de Consiliul Nordic, cea mai înaltă distincție literară nord-europeană.

Romanul mi s-a părut unul sclipitor prin atmosfera creată. Acțiunea, na, ar fi rezumată doar la trei steluțe, să spun așa. Atmosfera este una magică, este una misterioasă și apăsătoare, de moment, de thriller, habar nu am cum să o numesc. Vulpea albastră își zugrăvește lumea într-un film lugubru, aproape bolnav de întunerc, de detalii sclipitoare, precise, concrete, iar oamenii lui Sjón, personajele sale, par misterioși, complici, ahtiați după tăcere, aproape de nepătruns. Romanul este o parabolă, comică și lirică, în manieră islandeză, despre natura lucrurilor și, mai precis, despre ceea ce este omul în cea mai tainică și ascunsă carte a sufletului său: un doritor de ascensiune, de verticalitate, de inițiere și depășire a limitelor impuse. Autorul ia mituri și povești, le culege din timpurile contemporane și apuse lui, ia locuri disperate, dispărute, nemaibănuite și le țese laolaltă într-o operă de o efervescență fermecătoare. Rezultatele sale nu sunt bizare - Sjón, autorul romanului, nu se ferește de adevăruri neplăcute, nici în lumea asta, nici pe tărâmul mitului pe care pășește cu atâta încredere și talent. Iar, în spatele narațiunilor jucăușe și aparent exuberante, se află o inteligentă extraordinară și un crez artistic pe care, citindu-i doar o carte, l-ai putea contura: literatura e făcută să ascundă, nu să descopere.

Mi-a plăcut romanul, trebuie să recunosc, a fost o experiență ciudată să descopăr această creație, această alegorie (nu am să vorbesc despre ea, chiar nu vreau, însă mi-a adus într-o măsură aminte de cartea lui Ernest Hemingway, Bătrânul și marea). Un roman translucid, de o seriozitate glacială, în care cititorul simte cum, dincolo de suprafață, se mișcă stranii și luminoase umbre, fantome, păsări ciudate care nu există decât în întunericul dens precum o pânză de păianjen, țipete, vuiete, crivățul care mușcă din patul puștii, și, în cele din urmă, leneșă, poate inexistentă, invizibilă, himera vulpe albastră, durerea, țelul, idealul, ce lasă în urmă o serie de mici capcane ascunse. În care omul, veșnicul măscărici, calcă fără să privească.  

Ador cărțile astea de la Polirom. După ce că au o copertă super drăguță, spun și povești demne de a fi ascultate. Vulpea albastră, de Sjón, este una dintre ele. Am citit cartea acum ceva vreme, trebuie să recunosc, dar am păstrat-o pe birou pentru a-mi aduce aminte că trebuie s-o recenzuiesc! :) Mai am vreo câteva cărți, vreo șapte, care așteaptă. Nu știu când o să le aduc la zi, având în vedere că tot citesc, tot citesc și se adună. Eh, bine măcar că am ce face, nu-i așa? Lecturi frumoase!

Andrei
 

10 comentarii:

  1. Bună ^-^ Ai o leapșa de la mine: http://dianamirancea.blogspot.ro/2016/08/rapid-fire-book-tag.html
    xx

    RăspundețiȘtergere
  2. frumoasă recenzie, cărțile de la polirom într-adevăr au o copertă frumoasă și ascund povește pe măsura coperții, abia aștept să citesc această carte pentru că m-a intrigat enorm ^_^

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nicoooo, draga mea! Mulțumesc mult, aștept păreri dacă o citești. Pupici!

      Ștergere
  3. Foarte frumos surprinse ideile in recenzia ta, as putea spune ca imi doresc de o vreme cartea aceasta insa inca nu eram prea sigura asupra ei, nu stiam daca va fi pe placul meu dar totusi cred ca o voi cumpara, ce o fi o fi. Lecturi frumoase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mălina, my dear, mulțumesc de părere. Acum, eh, sper că te-am incitat să o citești, pentru că e o carte deosebită și ciudățică! Mie mi-a plăcut pentru că a fost ceva nou, ceva diferit. Pupici!

      Ștergere
  4. Bună :) Ai primit o provocare de la mine (http://dianamirancea.blogspot.ro/2016/08/the-book-gif-tag.html). Nu uita să-mi lași comentariu pe blog dacă vrei să participi ^.^

    xx

    RăspundețiȘtergere
  5. Bună Andrei :-*
    Sincer ca de fiecare data recenzia ta este cu totul deosebită. Eu cam fug de aceste cărți și de fiecare dată când revin pe blog-ul tău zic : clar trebuie să citesc și cartea asta, pentru că tu le faci să pară chiar speciale și interesante. Într-adevăr coperta este chiar superbă și mă simt ca într-un basm frumos, ceva cu multă gheață și aventuri. Sincer, deși fug eu de fiecare dată de cărțile editurii polirom, revin cu mare plăcere pe blog-ul tău pentru a-ți mulțumi că mă faci să le dau o șansă.
    Lectură plăcută și mult spor. Pupici :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello! Mulțumesc muuult, muuuuuuuult, chiar mă bucur pentru părerea-ți sinceră și frumoasă. Trebuie să dai o șansă oricărei cărți, dacă te-atrage, pentru că nu știi ce ascunde.
      Lecturi minunate și cu spoooor!

      Ștergere