miercuri, 4 februarie 2015

Litera continuă colecția Filme de Aur din cinematografia rusă


București, 4 februarie 2015

Începând din 9 februarie, Litera aduce în premieră pe DVD încă trei producții Mosfilm din perioada de glorie a cinematografiei ruse: „Pescărușul” – o ecranizare de excepție a celei mai cunoscute piese a lui  Cehov,  „Douăsprezece scaune” –  o capodoperă a comediei  ruse, după romanul lui Ilf și Petrov – și „Zilele Turbinilor” – cronica unei lumi distruse de fanatism. Fiecare DVD va fi disponibil săptămânal, în zilele de luni, la  toate chioșcurile de ziare, împreună cu ziarul Adevărul, la prețul de 14,99 lei. Lansarea noii serii va avea loc la cinema Union, unde va fi vizionat filmul „Pescărușul”. În deschidere vor vorbi Natalia Muzhennikova,  reprezentantul agenției  ROssotrudnicestvo  în România, Bedros Horasangian, scriitor și eseist, și Ruxandra Cernat, președinte Artviv.

Pescărușul (dramă, 1972)


Filmul urmărește destinul unei faimoase actrițe, Irina Arkadina, și al oamenilor din cerculsău apropiat. Tânărul ei fiu, scriitorul Treplev, o iubește pe Nina, o fată sensibilă care visează săevadeze  din  lumea  sa  și  să  aibă  succes  ca  actriță.  Dar  Nina  este  sedusă  de  amantul  Irinei Arkadina, celebrul scriitor Trigorin, și pleacă împreună cu acesta la Moscova, iar viețile tuturor sunt definitiv schimbate.
În rolurile principale: Alla Demidova, Vladimir Cetverikov, Nikolai Plotnikov, Ludmila Saveleva, Iuri Iakovlev
Regia: Iuli Karasik

Douăsprezece scaune (comedie, 1971)



Pe patul de moarte, o fostă nobilă rusoaică îi povestește ginerelui că în timpul revoluțieibolșevice a ascuns diamantele familiei în unul dintre cele douăsprezece scaune ale unei garnituri.Sătul de sărăcie,  Ipolit Vorobianinov se hotărăște să găsească bijuteriile și împreună cu OstapBender, un tânăr și fermecător escroc, pleacă să recupereze scaunele. Dar căutarea lor le va aducemulte surprize.
În rolurile principale: Arcil Gomiașvili, Serghei Filippov, Mihail Pugovkin
Regia: Leonid Gaidai

Ziua turbinilor (dramă, 1976)
 
 
Un film de neuitat, ecranizare după piesa omonimă a lui Mihail Bulgakov, și un joc actoricesc de excepție. În timpul războiului civil din Rusia, Armata Roșie se apropie de orașul Kiev, aflat sub ocupație germană. Pentru familia Turbinilor, ca și pentru toți ofițerii nobili ruși, e vremea unor dificile reflecții și decizii, vremea unor pierderi tragice.
În rolurile principale: Andrei Miagkov, Andrei Rostoțki, Vasili Lanovoi, Vladimir Basov, Oleg Basilașvili
Regia: Vladimir Basov
 
Colecția Filme de Aur din cinematografia rusă s-a lansat în noiembrie 2014, cu filmele „Anna Karenina”,  „Dramă la vânătoare”, „Zboară cocorii” și „Tigrul alb”.

Nu știu cum sunteți voi, dar eu am de gând să cumpăr aceste filme, dat fiind faptul că cinematografia rusească mereu a reușit să scoată filme demne de urmărit.

2 comentarii:

  1. Filmele au fost şi la Festivalul filmului rus anul acesta :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt capodopere rusești, ar fi fost oarecum să nu fie! Abia aștept să le cumpăr.

      Ștergere