„Și după ce vor dispărea, va rămâne totuși dragostea. Un sentiment absolut diferit de adorația simplă și totală pe care o trăise ca tânără mireasă pășind spre bărbatul serios și chipeș care o aștepta în fața altarului. dar știa că, indiferent, cât de mult îl ura (...) ea îl va iubi mereu. O simțea în adâncul inimii ei ca pe un ascuns filon de aur. Întotdeauna va fi acolo.”
Nimeni dintre noi nu poate ști în ce direcții ar fi putut, și poate ar fi trebit, s-o ia viața noastră. Astăzi suntem, mâine putem dispărea. Precum fluturii. Poate că... este mai bine așa. Unele secrete sunt sortite să rămână secrete pentru totdeauna. Oricât de groaznice ar fi ele. Oricât de multă fericire ar aduce ele. Dezamăgire, spaimă, lacrimi de tristețe și fericire.
Există atât de multe secrete în viața noastră pe care nu le vom afla niciodată. Întrebați-o pe Pandora.
În familia Fitzpatrick totul se schimbă în momentul în care Cecilia găsește o scrisoare a soțului ei, John-Paul, ce ar trebui citită după moartea acestuia. O scrisoare, o greșeală, un secret mult prea cutremurător și o întorsătură mult prea grea, o greșeală prea imensă pentru ca John-Paul să și-o poată asuma în timpul vieții. Datorită curiozității sale rozătoare, Cecilia deschide scrisoare. Da, o deschide în timp ce Paul este în viață. Deși și-ar fi dorit ca niciodată să facă acest lucru.
Viața li se schimbă, precum și relația dintre ei devine alta. Un secret întunecat și un angajament mult prea mare au căzut peste umerii Ceciliei. Va putea, oare, Cecilia să țină acest secret întunecat doar între ea și John-Paul? Va rămâne de partea întunericului, protejându-și cele trei fiice, Isabel, Polly și Esther, sau va dezvălui adevărul, trecând de partea dreptății? De asemenea, romanul ne prezintă, în paralel, povestea de dragoste dintre dintre Will și Tess, poveste de dragoste ce se degradează datorită faptului că Will întreține relații intime cu cea mai bună prietenă a lui Tess, însăși verișoara ei, Felicity.
Iar asta nu e tot. Liane Moriarty plasează în acțiune și un personaj cheie- Rachel, mama unei fete ucise din cauza geloziei. Sau a nebuniei? Nu știm. Ce rol are acest personaj în toată intriga romanului și toată acțiunea sa? O fi știind ea secretul lui John-Paul? Cum va reacționa John-Paul dacă întregul său întunecat trecut va fi dezvăluit, scos la lumină?
Ce ascunde, mai bine spus, acest om „zvelt, înalt, cu un zâmbet respectuos și maniere de gentil”? Încă o reiterare a zicalei „aparențele înșeală”.
După părerea mea, acesta este unul dintre cele mai complexe romane pe care le-am citit vreodată: dragoste, poliție, dramă, thriller, toate aducând o răstălmăceală de stări și emoții. Simți că, pur și simplu, în fața ochilor ți se desfășoară un film de Oscar. De fapt, chiar m-am întrebat dacă s-a făcut și un film după această carte pentru că, mai mult ca sigur, este unul reușit.
Dacă-mi permiteți, ca de obicei, am scos și niște fragmente și citate interesante pentru acțiunea romanului, pe care vreau să le împărtășesc cu voi:
„Era tulburător că se afla aici, al fosta ei școală, parcă timpul era un așternut împăturit, astfel încât momentele de timp diferite se intersectau și se suprapuneau.”
„Ochii li s-au întâlnit și, ca de obicei, el a fost primul care și-a mutat privirea mai sus, deasupra capului ei.
Privire de om care minte, a zis Rachel în sinea ei, ca o incantație sau o rugăciune, așa cum făcea de fiecare dată când îl vedea. Privire de om care minte.”
„John-Paul plângea la duș.
John-Paul nu mai avea chef de sex.
John-Paul ascundea ceva.
John-Paul se uita la Isabel într-un mod ciudat, trist și supărat”
„- Fiica mea a fost omorâtă, a spus Rachel. E ca și cum am tras o carte care mă scoate din joc pentru tot restul vieții.”
„Oamenii credeau că o tragedie te face mai înțelept, că automat te ridică la un nivel spiritual mai înalt, dar ei i se părea că de fapt se întâmplă exact invers. Tragedia te face meschin și dușmănos. Nu-ți oferă clarviziune și o înțelegere mai profundă a lucrurilor. N-a înțeles nimic despre viața asta, decât că viața este arbitrară și crudă, că unii criminali scapă nepedepsiți, în timp ce alții comit o greșeală neînsemnată și plătesc un preț imens.”
„A început să rupă scrisoarea în bucățele mici.
Să recunoască. John-Paul trebuia să recunoască. Asta era clar. Trebuia să spună adevărul. Să mărturisească tot. Să se curețe. (...)
Continua să rupă scrisoarea, mărunțind-o în bucăți din ce în ce mai mici, până când i s-au risipit printre degete. (...)
Pentru o clipă, mintea i-a stat pe loc.
Nu vor putea niciodată să le spună fetelor.”
„Oare o singură faptă te definea pentru totdeauna?”
Critici:
„Unul dintre cele mai bune cărți ale anului 2013.”- Entertainment Weekly
„Captivant, incisiv, provocator și amuzant.”- Marie Claire
„O lectură ce te prinde cu forța unui magnet.”- She
„Secretul soțului este o carte atât de grozavă, că n-o vei putea ține doar petnru tine.”- USA Today
Tocmai am adăugat un nou roman la „Romanele-mele-preferate.” Le mulțumesc din suflet celor de la CLB pentru acest roman minunat și bun. Îl puteți comanda de AICI și, ca să vă vând un pont, puteți adăuga și codul „CADOU2014” pentru o reducere de 7 lei, iar prin Poșta Rămână transportul este gratuit! Profitați de această șansă.
Editura Trei
Traducere din limba engleză de Luminița Gavrilă
480 pagini
Am citit și eu cartea aceasta si m-a prins, in 2-3 zile am citit-o pe toate. Merita. Pe mine m-a dus cu gandul la ”Inainte sa adorm”. :)) Zi frumoasa si bravo.
RăspundețiȘtergereSalutare. Și pe mine m-a dus, câteodată, cu gândul la romanul „Înainte să adorm”. Mă bucur că ți-a plăcut, chiar merită!
ȘtergereCraciun fericit Andrei! :)
RăspundețiȘtergereÎți mulțumesc frumos! Crăciun fericit și ție, alături de cei dragi!
Ștergere