vineri, 7 mai 2021

Aripi de argint (Faye #2), de Camilla Läckberg - Recenzie

Editura: Trei
Rating: 4 din 5 steluțe
Număr de pagini: 352
Anul apariției: 2021
Traducere: Mădălina Grosoiu
„- Dar pasiunea asta... De unde vine? Ești deja miliardară. Ești un simbol al mișcării feministe.”
Camilla Läckberg este una dintre cele mai citite autoare din lume. Romanele din seria Fjällbacka, zece la număr, s-au vândut în peste 28 de milioane de exemplare, iar drepturile de publicare au fost achiziţionate în 60 de ţări. Camilla Läckberg este, de asemenea, o femeie de afaceri de succes și una dintre fondatoarele Invest in Her, o companie de investiţii care susţine antreprenoriatul feminin și luptă împotriva diferenţelor de salarizare dintre femei și bărbaţi. La Editura Trei, de aceeași autoare, au apărut toate romanele din seria Fjällbacka, precum și primul volum despre Faye Adelheim, bestsellerul Colivia de aur.
„- I-am promis celei mai bune prietene ale mele, Chris, înainte să moară, că voi trăi pentru amândouă. Vreau să văd cât de departe pot ajunge, de ce sunt capabilă. Cea mai mare temere a mea este să mor înainte de a-mi atinge potențialul.”
Continuarea bestsellerului Colivia de aur este o poveste despre răzbunare, vindecare și solidaritatea dintre femei. Tocmai când Faye Adelheim credea că problemele s-au sfârșit, întreaga sa existenţă e încă o dată în pericol. Și-a construit o viaţă numai a ei în străinătate, fostul său soţ, Jack, este la închisoare, iar Revenge, compania pe care a creat-o, se bucură de un succes uriaș. Însă când Revenge e pe cale de a fi lansată și în SUA, Faye se confruntă cu o ameninţare majoră la adresa companiei sale, așa că e nevoită să se întoarcă la Stockholm. Cu ajutorul câtorva prietene de mare încredere, Faye se luptă să salveze ceea ce îi aparţine – și totodată să se protejeze pe sine însăși și pe cei dragi ei.
„(...) Când pierderea și durerea devin prea puternice, mă pot refugia în muncă. Conduc Revenge, încercând s-o fac să crească, asta mă ține în viață. Nu vreau să fiu încă o femeie redusă la tăcere, care trăiește în umbra unui bărbat.”
Eu și talentul meu inconfundabil, magic, de a nu ști care cărți sunt serii, care carte e a câta dintr-o serie și așa mai departe. Ei, na, de asta nu prea citesc eu serii - mereu mă încurc în numere și niciodată nu caut mai profund să văd dacă e sau nu parte integrantă dintr-o serie. Poate trebuia totuși să-mi dau seama, întrucât prima serie a Camillei Läckberg are zece (!!!) volume. E clar că-i place un anumit personaj și o tot ține dintr-o aventură în alta. Ei bine, și Aripi de argint este al doilea volum dintr-o serie care o are drept protagonistă pe geniala Faye Adelheim, primul volum fiind Colivia de aur. Deci, în altă măsură, e clar că mi-am luat destul de multe spoilere citind al doilea volum întâi, și nu primul, dar la fel de clar este că nici nu prea-mi pasă, deoarece abia aștept să citesc și primul volum și să văd care-au fost circumstanțele care-au adus-o pe eroina noastră, Faye, în situația din cel de-al doilea volum. Bănuiesc eu ceva, ce-i drept, dar nu vreau să speculez mai multe.
„E tipic pentru femei (...) să se subaprecieze, să nu-și conștientizeze propria valoare. Așa am fost crescute. Asta ne-a învățat lumea. Și lumea este condusă de bărbați care au de câștigat din faptul că noi ne apreciem propria valoare doar raportându-ne la ei.”
Am citit această carte dintr-un foc, iarăși, într-o singură zi. Sunt unele cărți pe care pur și simplu nu le poți lăsa din mână, iar aceasta a fost una dintre ele. V-aș putea enumera numeroase motive cărora s-a datorat acest lucru și aș începe prin a vă spune că Faye, protagonista romanului, este un personaj pur și simplu memorabil, care dă dovadă de curaj, de stăpânire, de o ambiție enormă; este o mamă devotată, o femeie puternică ce conducere o companie cu un nume, de altfel, parcă premonitor - Revenge -, o femeie stilată, cu tabieturi și plăceri, care știe să se bucure de viață și-n același timp știe când trebuie să trateze lucrurile cu seriozitate și incisivitate. Este o femei care nu se lasă călcată în picioare de bărbați, care știe când și cum să-și impună cuvântul și atitudinile (aici, cu siguranță, se face simțită și realitatea personală a Camillei Läckberg, care militează pentru anumite aspecte sociale, cum ar fi susținerea antreprenoriatului feminin), care nu se dă deoparte când vine vorba de a-și apăra visurile și imperiul creat. Nu știu, eu chiar m-am atașat de ea și abia aștept să văd în ce aventuri o să o mai poarte (și, implicit, pe noi) autoarea. În altă măsură, v-aș spune că romanul este extrem de bine scris, după părerea mea - nu e redundant, plictisitor, ci scris într-un ritm alert, dinamic, și mi-a plăcut mult și schema pe care autoarea a făcut-o, anume o paralelă cu trecutul lui Faye în care au fost descrise niște întâmplări pur și simplu șocante; o paralelă extrem de relevantă pentru caracterul actual al lui Faye. Vorbim despre traume și modul în care, deseori, dacă nu întotdeauna, trecutul îți definește și îți prezentul precum un aluat moale.
„- Noi, femeile, suntem învățate să trăim cu teama că cineva ne va fura soțul, partenerul, așa că ne impunem anumite restricții. Suntem permanent atente la orice semn de trădare. Niciodată nu voi mai trăi așa.”
După ce-am citit această carte, m-am întrebat de ce nu am citit, până acum, alte cărți scrise de Camilla Läckberg, pentru că am văzut-o foarte, foarte des pe rafturile din librării. La fel de des mi-au fost recomandate și cărțile seriei Fjällbacka, dar mereu ziceam pas și citeam altceva. Acum, sincer, chiar am de gând ca pe viitor să citesc și toate cele zece volume. Da, sunt multe, dar sunt sigur că mă vor prinde la fel de tare cu m-a prins și această carte, Aripi de argint. N-ar mai fi multe de zis, sincer, pentru că eu cred că, în cele din urmă, trebuie să citești cartea pentru a înțelege mai bine anumite aspecte. Nu-mi pare rău, și mă repet, că n-am citit întâi primul volum, deoarece știu sigur că mă voi bucura la fel de mult de el - îmi place mult cum scrie Läckberg, chiar îmi place, și pot spune că am descoperit un autor care atinge aproape toate punctele necesare pentru a-mi satisface plăcerile literare, în ceea ce privește acest gen de cărți. Nu, nu e thriller, e un fel de roman psihologic despre putere, răzbunare, dorință, pericol, și-n același timp un fel de căutare a identității, despre un fel de curaj de a fi stăpân pe situație, de a gestiona micile cutremure care au loc în interiorul fiecăruia dintre noi. Poate sună puțin romantic, să spun așa, dar chiar este o carte cu un personaj extrem de complex, din punctul meu de vedere, care este gata să facă orice pentru a-și apăra, să spun așa, cuibul, persoanele dragi. Și mă bucur tare mult că Läckberg nu s-a sfiit să livreze cititorului trecutul lui Faye, pentru că așa cititorul poate să se atașeze mai mult de un personaj care, sincer, ar putea părea rece, distant și inaccesibil.
„(...) s-a petrecut ceva în sufletul meu. Pentru prima dată în viața mea am simțit nevoia să ucid.”
Läckberg a construit un personaj convingător, efervescent, cu replici pline de ironie și sarcasm, dovadă ale unei inteligențe aparte. Un personaj pe care l-am plăcut din primele pagini, pentru că mi-a insuflat tărie de caracter, devotament și, mai mult decât atât, un spirit justițiar și puterea de a iubi cu toată ființa și de a face orice pentru a-ți apăra familia. Chiar un personaj memorabil, această Faye, și-abia aștept să văd în ce aventuri o să ne mai poarte Camilla Läckberg, pentru că acest al doilea volum, sincer, se termină într-o manieră care m-a făcut să-nchid cartea și să ard de nerăbdare; abia aștept să apară și celelalte volume. Și-abia aștept să citesc și primul volum, Colivia de aur. Un alt aspect pe care trebuie să-l menționez și să-l apreciez este faptul că coperțile acestor cărți sunt pur și simplu geniale, arată extraordinar de bine. Felicitări, Editura Trei
„(...) Asta o determinase să facă ce știa ea cel mai bine. Să aibă grijă de cei pe care îi iubea. Și să îi apere. Cu orice preț.”
Dacă vreți să citiți o carte cu un personaj puternic, complex, chiar vă recomand cu mare drag să-ncercați cărțile Camillei Läckberg. Am certitudinea că și celelalte cărți au personajele la fel de faine și la fel de convingătoare. Sincer! Le mulțumesc tare mult prietenilor dragi de la Editura Trei pentru această carte, Aripi de argint, de Camilla Läckberg, pe care o puteți găsi AICI. De asemenea, le mulțumesc mult și pentru toate titlurile interesante și incitante pe care ni le pun la dispoziție; vă recomand să aruncați o privire pe site-ul lor, sunt sigur că veți găsi numeroase cărți care vă vor fi pe plac. Spor la citit și numai bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu