luni, 11 mai 2015

„Jocul Ripper” de Isabel Allende



Jocul RIPPER, un nou roman de Isabel Allende, va fi lansat miercuri, 13 mai, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld.Regina Elisabeta nr.38) . La eveniment vor participa Ioana Bâldea Constantinescu, scriitoare si jurnalist cultural, Elisabeta Lăsconi, critic literar, şi Iuliana Alexa, redactor-şef al ediţiei în limba română a revistei Psychologies. Întâlnirea va fi moderată de Andreea Răsuceanu, critic literar şi senior editor Humanitas Fiction. Actriţa Letiţia Vlădescu va citi un fragment din roman.

În noua carte apărută la Humanitas Fiction în minunata traducere a Corneliei Rădulescu, celebra scriitoare chiliană se depărtează de stilul literar care a consacrat-o, cel al realismului magic şi al ficţiunii istorice, şi abordează o tematică nouă. Rezultatul? Un pasionant thriller care o apropie pe Isabel Allende de marii maeştri ai genului ca Agatha Christie sau Arthur Conan Doyle.

Jocul RIPPER este un amestec straniu: o sărbătoare literară, o combinaţie între o poveste poliţistă plină de suspans şi o saga romantică. O carte pe care nici un fan Isabel Allende (si nu doar ei!) nu ar trebui sa o rateze.

„Primul thriller al lui Isabel Allende este încântător, mai ales că propune un personaj-detectiv irezistibil, pe adolescenta Amanda.“ (New York Times Book Review)

Amanda Martín e o adolescentă precoce, obsedată de Ripper, un joc pe Internet care presupune dezlegarea unor crime și mistere. Face parte dintr-un grup de jucători în care ceilalţi patru participanţi sunt, asemenea ei, adolescenţi retraşi, cu minţi strălucite, din diferite colţuri ale lumii. Lor li se alătură bunicul Amandei, de care aceasta se apropiase mai mult după divorţul părinţilor ei. Mama fetei, Indiana, e specialistă în aromoterapie şi oscilează între cele două relaţii pe care le are – cu Alan, descendentul uneia dintre cele mai bogate familii din San Francisco, şi cu Ryan, un fost membru al marinei militare. Când în oraş sunt semnalate mai multe crime misterioase, care par să nu aibă legătură între ele, Amanda se adâncește în dezlegarea lor, fără să bănuiască însă vreo clipă că în scurtă vreme chiar mama sa va fi în pericol de moarte. Ea va trebui să dezlege, alături de prieteni și de bunicul său, un puzzle diabolic, care depăşeşte graniţa ficţiunii şi invadează realitatea, rezultat al unei minţi feroce şi necruţătoare.

ISABEL ALLENDE, nepoata fostului preşedinte chilian Salvador Allende, s-a născut în 1942 la Lima, în Peru. Îşi petrece copilăria în Chile, iar în timpul dictaturii lui Pinochet se refugiază în Venezuela, unde rămâne timp de cinci-sprezece ani şi lucrează ca ziaristă. În 1982, primul ei roman, Casa spiritelor”, are un succes fulminant şi devine imediat bestseller internaţional. În 1984 publică „ Despre dragoste şi umbră”, apoi „ Eva Luna” (1987), „Povestirile Evei Luna” (1989) şi „Planul infinit” (1991). În anul 1992, fiica scriitoarei, bolnavă de porfirie, moare. Următoarea ei carte, Paula (1994), îi este dedicată. De mult succes se bucură insolitul volum „Afrodita” (1997), romanele „Fiica norocului” (1999) şi „Portret în sepia” (2000), volumul de memorii „Ţara mea inventată” (2003) şi romanul „Zorro” (2005). În 2006 îi apare romanul „Inés a sufletului meu”, în 2007 publică volumul autobiografic „Suma zilelor”, în 2009, romanul „Insula de sub mare”, iar în 2011, „Caietul Mayei”, toate bestselleruri internaţionale. La începutul lui 2014 apare „Jocul Ripper”, primul thriller al autoarei. În 1994, statul francez i-a acordat titlul de Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres, iar în 2004 a fost primită în American Academy of Arts and Letters.


9 comentarii:

  1. Nu am mers la lansare, dar cred ca am s-o trec pe lista mea de lectura. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu încă mă întreb ce anume a produs schimbarea din stilul de a scrie al celor din America de Sud, chiar sunt foarte curioasă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu îmi pot explica. Am observat că și Coelho a început. Mă gândeam, dacă era Tolkien viu încă, sau Marquez, oare își schimbau și eu stilul? :))

      Ștergere
    2. E mai uşor să te ţi de stilul tău când ai un nobel sau filme de oscar făcute după carte, lumea te cumpără măcar de fiţe. Acum, nu ştiu dacă problema a fost scăderea vânzărilor sau poate doar au trecut la alte etape sau au încercat şi ei altceva şi revin apoi la vechiul stil.

      Ștergere
    3. Da, ai dreptate. Într-adevăr, deși Coelho are niște cărți care ar putea fi ecranizate și, zic eu, ar ieși binișor. Și fără un buget prea mare!

      Ștergere
    4. Da, dar cine face filmul trebuie să se priceapă ca să iasă bine. În plus, chiar dacă bugetul filmului ar fi mic probabil costurile pentru drepturile de ecranizare ar fi uriaşe.

      Ștergere
    5. Mda, chiar mă întreb, oare cât a cerut E.L. James pentru ecranizarea „50 shades”.

      Ștergere
    6. Nu ştiu dacă vreau să ştiu, cred că suficient să îşi cumpere o insulă grecească, tot sunt acum mai multe de vânzare.

      Ștergere