duminică, 17 mai 2015

„Contele de Monte Cristo” (volumele 1 și 2)





Format: 13x20 cm
Autor: Alexandre Dumas
Traducere: Cristina Jinga
ISBN: 978-606-8623-96-2
Editura: CORINT
Apariție: 2015
Număr pagini: 768 pagini
Preț: 59.90 RON

„Contele de Monte-Cristo este deseori trecut printre cele mai bune zece romane ale tuturor  timpurilor. [...] Portretul psihologic al răzbunării fascinează și respinge în același timp. Personajul Monte-Cristo nu stârnește simpatii, totuși, cumva, acțiunile sale sunt justificate. Este aproape un erou mitologic. Aura sa supranaturală creează o poveste de aventuri căreia cu greu îi poți rezista.” Classic Notes, University of Harvard

„Romanul este un «exerciţiu literar în care te foloseşti de o povestire pentru a exprima altceva». Definiţia de mai sus convine tot atât de bine romanului moral, estetizant sau filosofic, cât şi romanului «tradiţional», care foloseşte şi el povestirea în vederea frescei sociale sau psihologice... Cât priveşte «povestirea pură», «punctul de plecare al romanului», s-ar părea că Alexandre Dumas oferă cel mai elocvent exemplu.” R-M. AlbÉrÈs

„«Ce este istoria? Un cui de care îmi atârn romanele» [spunea Dumas], dar prin forța lor, prin strălucirea şi viaţa cu care sunt înzestraţi, eroii săi sunt de neuitat. Alături de ei, nu ne-am plictisit niciodată. Poate fi o laudă mai mare pentru un scriitor de romane de aventuri? Poate mai mult decât oricine, Athos, Porthos, Aramis, d’Artagnan, cu deviza lor «Toţi pentru unul, unul pentru toţi», Milady şi Constance Bonacieux, valetul Planchet şi abatele Faria şi contele de Monte-Cristo au fost însoţitorii nopţilor copilăriei noastre.” Jean d'Ormesson

13 comentarii:

  1. arata bine. Eu am cartea in 4 volume cu coperta cartonata.

    RăspundețiȘtergere
  2. de mult vreau sa ma apuc de cartea asta, dar volumele sunt asa de mari, dar eu un must read, mai ales ca Dumas este autorul meu preferat. Tu ai citit-o?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, știuuu, cărțile îs obeze - dar merită. Nu, nu am citit cartea „Contele de Monte Cristo”; dar am auzit foooarte multe lucruri bune despre ea. Pupici și mulțumesc mult că ai trecut pe aici.

      Ștergere
  3. Acum câteva săptămâni a dat filmul la tv, mă uitam cu sormea şi ziceam că trebuie să citim şi noi cartea asta, dar de, încă nu m-am apucat de ea. Dar trebuie să o citesc, ţipă după mine. Oricum, la câte cărţi ţipă mă mir că mai pot dormi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am văzut filmul, dar am auzit foarte multe despre el. Adică, eh, la câte filme sunt, nu cred că am să-l văd curând - probabil că nu se pliază pe gusturile mele -, însă cartea chiar sună bine și aș citit-o cu drag. Și, da, și acum aud ecouri de la cărțile care mă strigă.

      Ștergere
    2. Sunt mai multe filme, când eram mică am văzut altă variantă. Cartea e de preferat dar cum ştiam deja subiectul m-am uitat. Nu e extraordinar, în special că se chinuie să bage atâta informaţie în 2 ore.
      Partea bună e că am început să citesc cărţile de pe listă şi mai rar dau iama în noutăţi. Mă rog, oarecum, adică am citit doar vreo trei cărţi care nu erau pe listă în ultimul timp. Sigur, asta face lista să crească la fiecare actualizare, dar ce contază, în fond, la pensie ce o să fac toată ziua.

      Ștergere
    3. Înțeleg! :)) Haha, mi-am plăcut mult partea cu „la pensie ce o să fac toată ziua”. Eu chiar nu m-am gândit la asta. Tareee! Și eu am început să citesc din cărțile pe care le am în bibliotecă, astea care mă așteaptă de ceva vreme, iar în noutăți mai puțin. Adică, da, le cumpăr dacă am prilejul, dar nu îs prioritare.

      Ștergere
  4. Cum adica nu ai citit cartea?! :)) E geniala, ai sa-l urasti pe tipul acesta, dar ai sa si il iubesti. :) Merita, Dumas e un geniu

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu aş cumpăra ediţia în formatul ăsta, dar mi-e să nu fie scrisul prea mic pentru ochii mei ce se deformează pe zi ce trece :))
    De la Alexandre Dumas am citit acum muuuult timp ,,Cei trei muşchetari'' şi mi-a plăcut, sper să mă surprindă şi cu volumele ăstea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Da, te înțeleg. Dar e frumoasă colecția. Vreau s-o am pe tooooată!

      Ștergere
  6. Nu mai cumparati carti de la Adevarul, is traduceri mucificate. Discutii gasiti aici:

    https://roxanamchirila.com/2015/08/20/hei-adevarul-de-ce-nu-zici-ca-l-ai-prescurtat-pe-verne/
    http://eftimie.net/jules-verne-varianta-adevarul-editie-proasta-conteaza/
    http://mircea-blaga.blogspot.ro/2011/03/despre-ioana-iepureanu-sau-cum-poti-sa.html
    http://anamusat.ro/cartile-din-colectia-adevarul-mica-revolta-impotriva-snobilor-cu-pretentii/
    http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-11965338-patriarhia-avertizeaza-biblia-distribuita-adevarul-este-neoprotestanta.htm
    http://chestiilivresti.blogspot.ro/2011/05/traduceri-noi-din-clasici.html
    http://www.orizonturiculturale.ro/ro_studii_Ervino-Pocar.html
    http://blog.serialreaders.com/2016/10/19/importanta-unei-traduceri-bune/
    http://cetin.ro/s-a-dus-naibii-si-magia-cartilor/
    http://books.fascination-street.ro/2016/09/26/sa-radem-si-sa-plangem-cu-traducerea-in-romana-a-seriei-game-of-thrones-cateva-probleme/
    https://drezina.wordpress.com/2010/03/15/plagiat-in-colectia-biblioteca-adevarul/
    https://chrismilla.wordpress.com/2007/03/22/ma-enerveaza-traducerile-proaste/
    http://spranceana.blogspot.ro/2008/01/iancu-jianu-i-editurile.html

    RăspundețiȘtergere