joi, 26 martie 2015

Sticletele, de Donna Tartt - În curând la Litera


Romanul  „Sticletele” va apărea la sfârşitul lunii aprilie, la Editura Litera, în traducerea Justinei Bandol.
 
„Sticletele” a intrat în clasamentul celor mai bine vândute cărţi al publicaţiei New York Times direct pe poziţia a doua, a ajuns imediat numărul 1 şi a rămas în top 10 timp de peste 40 de săptămâni. Drepturile de publicare a romanului au fost vândute în 32 de ţări. Donna Tartt a fost inclusă în Top 100 Cei mai influenţi oameni al publicaţiei Time.Theo Decker, un adolescent de treisprezece ani din New York, supravieţuieşte ca prin minune unei explozii care îi omoară mama într-un muzeu de artă şi, abandonat de tatăl său, este adoptat de familia bogată a unui bun prieten. Impresionat de noul său cămin de pe Park Avenue, negăsindu-şi locul printre colegii de şcoală şi, mai ales, chinuit de dorul mamei, Theo se agaţă de ceea ce-i aminteşte cel mai tare de ea: un mic tablou fascinant, preferatul mamei sale, pe care el l-a luat cu sine din muzeu, după explozie, la îndemnul misterios al unui bătrân pe moarte. Ani de zile mai târziu, după o copilărie aventuroasă, Theo, deja adult, lucrează într-un magazin de antichităţi alături de bătrânul său mentor şi binefăcător Hobie şi are legături cu colecţionarii cei mai bogaţi din oraş. Este însă îndrăgostit fără speranţă, lipsit de prieteni şi alienat de societate, iar tabloul ascuns cu grijă ani de zile devine pe neaşteptate poarta de acces către lumea subterană a traficului cu opere de artă.  Sticletele este o carte superbă, seducătoare, care te ţine cu sufletul la gură fără să-şi piardă nici o clipă energia narativă. Cu un extraordinar simţ al caracterizării prin limbaj, Donna Tartt ne înfăţişează personaje memorabile, mustind de viaţă, într-o poveste plină de suspans, meşteşugită meticulos, asemenea unui tablou flamand. Un roman despre iubire şi artă, despre pierdere şi obsesie, despre supravieţuire şi modelarea propriului destin, toate supuse întorsăturilor imprevizibile şi nemiloase ale sorţii.
 
„Sticletele este o carte rară, un roman elegant, rafinat, menit să încânte şi mintea, dar şi sufletul. Astfel de cărţi se numără probabil pe degetele de la o mână într-un deceniu... Donna Tartt ne oferă o operă de ficţiune excepţională.” - Stephen King, The New York Times Book Review
 
Sună tare bine, abia aștept să o pot achiziționa. Mulțumim, Editura Litera! De asemenea, o mică întrebare: care e titlul vostru preferat de la această editură?

12 comentarii:

  1. Din ce în ce mai multe cărți bune văd la Litera

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta am observat și eu. Și atât de puțin tiiimp de citit!

      Ștergere
    2. Ideea e că ai întrebat la un momentdat care este careta preferată de la Litera și m-am gândit atunci și nu asociam nici o carte cu editura (exceptând colecțiile Disney). Mi-am dat seama greu care cărți (grozave unele) sunt scoase la Litera. Și acum parcă și-au pus în cap să-mi dubleze lista de lectură numai ca să-mi dovedească ce pot.

      Ștergere
    3. :)) Bună concluzia de la sfârșit. Sunt multe cărți de la Litera care-mi plac, iar cu desăvârșire menționez pe autoarea Alice Munro, tradusă de către ei. Abia aștept următoarele cărți traduse. Off, mă omoară așteptarea.

      Ștergere
    4. Păi, dacă nu stai prea bine la așteptat nu e indicat să te apuci de Game of Thrones. Alice Munro se va traduce sigur destul de curând că s-a vândut bine. Plus că, dacă prin absurd, nu s-ar mai traduce ai găsi volume scoase într-o limbă pe care o înțelegi. Sau poți să apelezi la minunile tehnologiei: https://www.youtube.com/watch?v=AoIz7Ql1DYQ

      Ștergere
  2. :)) Bună asta cu „Game of thrones”. Dar m-aș putea apuca, la cât de mult timp am eu să mă uit la seriale... până termin sezonul unu, termină ăștia toate sezoanele. Mulțumesc de link, am găsit și eu ceva interesant: https://www.youtube.com/watch?v=FlsF_ZLpNHY
    Până la urmă, dacă vreau să citesc cărțile, le pot lua în engleză, însă vreau să am toată colecția ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Serial? Despre ce vorbim noi aici, eu mă refeream la cărţi şi la faptul că până scoate George RR Martin o carte înnebuneşti :)))

      Ștergere
    2. Oups! Got it wrong! :)) Am doar volumul 4 din seria sa, „Festinul ciorilor”. Nu am de gând să mă apuc curând de el. Aș vrea seria doar de dragul coverurilor.

      Ștergere
    3. Eu am început cu volumul trei luat din greșală de la bibliotecă :)))) Dar măcar atunci când am început volumul 1 știam că personajele mor pe capete și nu am mai fost șocată :))

      Ștergere
    4. :)) Are o plăcere Martin ăsta cu omorâtul. Am să-i salut seria cândva, acum am altele pe spate.

      Ștergere
  3. si eu vreau cartea aceasta! abia astept sa apara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi place tare mult coperta, iar subiectul pare, de asemenea, interesant!

      Ștergere