joi, 17 octombrie 2024

Dacă spui cuiva..., de Gregg Olsen - Recenzie

Editura: Trei
Rating: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Număr de pagini: 472
Anul apariției: 2024
Traducere: Diana-Alina Ene

Gregg Olsen a scris peste treizeci de cărți, nonficțiune și romane, majoritatea legate de infracțiuni, dintre care multe au fost bestselleruri New York Times, USA Today și The Wall Street Journal. Cunoscut pentru abilitatea sa de a crea narațiuni vii și fascinante, a fost invitat la numeroase emisiuni de radio și televiziune, precum Good Morning America, Dateline, Entertainment Tonight, la CNN și MSNBC. Printre cele mai cunoscute volume ale sale se numără Starvation Heights (1997), Abandoned Prayers (2003), The Deep Dark (2005), A Shocking True Story (2013), If Loving You is Wrong (2013), A Killing in Amish Country (2016); și romanele Victim Six (2010), The Last Thing She Ever Did (2018), Lying Next to Me (2019) și The Sound of Rain (2016) și The Weight of Silence (2018) (din seria Nicole Foster). Originar din Seattle, Olsen locuiește în Olalla (Washington) împreună cu soția sa și cu Suri, un teckel foarte răsfățat.

✴ ÎNTUNERICUL & GROAZA DIN SPATELE UȘILOR & GEAMURILOR FERECATE ✴

După mai bine de un deceniu, când surorile Nikki, Sami și Tori Knotek aud cuvântul mamă, îl simt de parcă sufletul le-ar fi sfâșiat de gheara unui vultur, declanșând amintiri care au fost secretul lor încă din copilărie. Până acum. Ani la rând, în spatele ușilor închise ale fermei lor din Raymond (Washington), mama lor sadică, Shelly, și-a supus fetele unor abuzuri inimaginabile, umilințe, torturi și terori psihice. Trecând împreună prin toate aceste experiențe, Nikki, Sami și Tori au dezvoltat o legătură sfidătoare care le-a ajutat să devină mult mai puțin vulnerabile decât și-a imaginat Shelly. Chiar și în timp ce alții erau atrași în pânza întunecată și perversă a mamei lor, cele trei surori au găsit puterea și curajul de a scăpa de un coșmar tot mai intens, care a culminat cu mai multe crime. Tulburătoare și sfâșietoare, Dacă spui cuiva... este povestea unei supraviețuiri în confruntarea cu răul absolut — și a libertății și a dreptății pentru care Nikki, Sami și Tori și-au riscat viața. Surori pentru totdeauna, dar fără a mai fi vreodată victime, ele au găsit în întuneric o lumină care le-a ajutat să devină femeile rezistente care sunt astăzi — iubitoare, iubite și capabile să-și continue viața fără a se mai uita în urmă.
Moartea, gândea ea, e singura cale de scăpare din tot ce mi se întâmplă.”
Dacă spui cuiva... O poveste adevărată despre crimă, secrete de familie și unitatea de nezdruncinat a unor copii te zdruncină. Te macină. Te lovește. Te umple de ură. Te pune față în față cu răul absolut. Te terorizează și te cutremură. Această carte de non-ficțiune reprezintă o dovadă tulburătoare și un testament al capacității omului de a îndura cele mai inimaginabile suferințe și un studiu copleșitor al cruzimii care poate apărea chiar în interiorul familiei. Gregg Olsen documentează un caz real ce a șocat America timpurilor respective și care ridică întrebări privitoare la natura răului, privitoare la forma pe care acesta o poate lua - forme atât de familiare, atât de apropiate. O poveste despre traumă, violență, abuz, dar și despre modul în care, în unele cazuri, unii reușesc să supraviețuiască în fața unei astfel de violențe. Povestea gravitează în jurul vieților terifiante pe care fiicele lui Shelly knotek au fost obligate să o trăiască, sub dominația tranșantă și patologică a unei mame a cărei cruzime sfidează orice limită atât a compasiunii, cât și a rațiunii umane. Pe măsură ce înaintăm în lectură, suntem puși față în față cu o realitate izbitoare și dureroasă, devenim martorii unui abuz sistematic, susținut, ale cărui forme depășesc, pur și simplu, orice imaginație. O carte care m-a cutremurat profund și pe care am citit-o cu un nod în stomac, gândindu-mă că astfel de lucruri chiar s-au întâmplat - și, din păcate, astfel de lucruri continuă să se întâmple în acest univers al posibilităților.
„Nikki încerca să nu mai audă țipetele femeii, care era cufundată cu capul în apă, iar apoi ridicată. Vocea îi era slabă, auzindu-se mai degrabă niște bolboroseli decât țipete, în timp ce se lupta să respire și implora milă. Nikki era la post, în timp ce mama ei lătra ordine și tatăl ei le executa. Scena era șocantă, un spectacol horror și nepotrivit cu peisajul bucolic în care se desfășura. Pomi fructiferi. Cai pe pășune. Și o femeie goală legată de o scândură și cufundată cu capul în apă în mod repetat.”
Cartea nu se concentrează doar pe victime sau pe abuzatori, ci pe întreaga dinamică disfuncțională care a permis acestor atrocități să fie posibile și să continue timp de ani întregi de zile. Shelly Knotek este o persoană profund instabilă, care își manipulează nu doar soțul și copiii, ci și pe alții cu care are contact - de altfel, a fost vinovată de moartea a altor două persoane care au locuit cu ea sub același acoperiș. Pentru a se asigura că nimeni nu îndrăznește să o confrunte sau să sufle vreo vorbă, încetul cu încetul se asigură de faptul că îi aduce în pragul disperării, pentru ca mai apoi să-i transforme în niște marionete și să-i supună la chinuri inimaginabile. Cele trei fiice ale ei - Nikki, Sami și Tori -, care trăiesc sub amenințarea constantă a violenței și a pedepselor, sunt pur și simplu neputincioase. În fața unui coșmar viu, ele încearcă să supraviețuiască. Își trăiesc copilăria trăind într-un abuz psihologic și fizic extrem, fiindu-le în mod constant implantată teama că, dacă vor spune cuiva despre ce s-a întâmplat sau ce se întâmplă în spatele ușilor închise (uneori chiar și în curtea acesteia), consecințele vor fi catastrofale. Această frică paralizantă - titlul cărții, de altfel, Dacă spui cuiva... - devine mantra abuzatorului: mama celor trei fetițe care, în loc să le protejeze, le supune unor chinuri ieșite din comun.
O, Doamne, o să mă omoare și-o să facă să pară că m-am sinucis?”
Lent, dar terifiant, ne sunt dezvăluite o serie de evenimente tulburătoare. M-a frapat faptul că abuzul s-a transformat într-un mecanism de rutină pentru Shelly. Olsen descrie cum, prin metode extrem de sofisticate și complexe de manipulare, Shelly ajunge să mențină controlul asupra întregii sale familii și asupra altor victime care, inițial, cad pradă aparentului ei farmec, pentru ca ulterior să se vadă captive într-un coșmar fără de scăpare. Gregg Olsen s-a documentat foarte mult înainte de a scrie această carte, care urmărește cronologia încă de dinainte ca Shelly să fi născut, până în punctul în care aceasta a fost prinsă, și chiar ce s-a întâmplat, după, cu cele trei fiice ale sale. Un alt punct care mi-a captat atenția a fost și faptul că autorul nu se concentrează doar pe faptele violente în sine, ci și pe modul în care Shelly a reușit, timp de atât de mulți ani, să evite consecințele și să fie prinsă. În acest sens, m-au ajutat foarte mult notele de final scrise de către un expert în domeniu - abuzul poate fi perpetuat prin izolare, intimidare, instaurarea sentimentului de frică, și apariția așa-zisului „control coercitiv”, despre care poate ar trebui să se scrie mult mai multe. Chiar citeam și mă întrebam cum de n-a fost posibil ca persoanele respective pur și simplu să plece, să fugă. Mă enervam când nu făceau acest lucru, deși ocazii ar fi existat... Totuși, lucrurile sunt mult, mult mai profunde!
„Fața i se înroșise și începuse să plângă. Din cine știe ce motiv, a continuat să facă ce-i spunea ea. Ca și cum ar fi fost hipnotizat. A durat cel puțin cinci minute. Poate mai mult. Ca și surorile ei înainte, Tori a stat nemișcată în timp ce Shelly își tortura victima (...).
- De ce-l obligi pe Ron să facă asta, mamă?”
Dacă spui cuiva... devine un veritabil thriller de non-ficțiune, un thriller real despre abuz, despre supraviețuire și teroare. Cum poate o astfel de violență să existe? Din ce anume își trage seva? Cum de nu a intervenit nimeni? Într-un fel, povestea este un fel de semn de alarmă cu privire la pericolele tăcerii, ale lipsei de vigilență - și poate chiar de interes - din partea celor din jur. Mai mult decât atât, aduce în lumină și modul în care traumele copilăriei lasă cicatrici adânci, uneori permanente. Chiar dacă reușesc să scape de mama lor, fiicele lui Shelly continuă să fie afectate pe termen lung. Cartea de față nu este doar despre abuz și trauma, ci și despre vindecare, despre curaj, putere și speranță, despre supraviețuire. Cazul real din spatele acestei povești este de-a dreptul șocant. După ani întregi de abuz și de manipulare, adevărul despre Shelly Knotek a ieșit la lumină. Aceasta a fost condamnată pentru faptele sale - printre care și două crime -, și chiar recent a ieșit din închisoare. Totuși, cele procesul prin care cele trei fiice ale ei și-au reconstruit viețile a fost unul lung, dureros și dificil. Chiar și în fața unei astfel de monstruozități, speranța a continuat să lumineze. După ce am terminat cartea, am fost încercat de un sentiment de revoltă și, în același timp, admirație. Revoltă față de faptul că astfel de atrocități se întâmplă și pot fi ascunse atât de bine de ochii lumii și admirație față de puterea acelor ființe care au reușit să supraviețuiască și să depășească, poate, acest coșmar palpabil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu